Àmbit de la notícia
Ambiental

La diversitat de la fauna a les ciutats: com pot millorar la qualitat de vida de les persones

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Les ciutats habitables ens permetrien gaudir dels serveis ecosistèmics.
    Les ciutats habitables ens permetrien gaudir dels serveis ecosistèmics. Font: CC
  • Les rates són una de les poques espècies abundants a les ciutats.
    Les rates són una de les poques espècies abundants a les ciutats. Font: CC
  • Durant el confinament algunes espècies s'han apropat a les ciutats.
    Durant el confinament algunes espècies s'han apropat a les ciutats. Font: CC

‘Estem creant ciutats poc habitables?’ Amb aquesta pregunta finalitza la reflexió dels investigadors del CREAF sobre com el confinament ha transformat les ciutats en un oasi efímer per als animals.

D'ençà que el govern d’Espanya va decretar l’estat d’alarma i la ciutadania es va haver de quedar a casa confinada, les ciutats s’han buidat de persones i vehicles, el que ha provocat que es doni un increment local de la biodiversitat. No obstant això, es creu que els canvis seran efímers, ja que les ciutats s'han convertit en una trampa ecològica per als animals, que tenen la falsa percepció que les ciutats són llocs apropiats per viure-hi.

Com explica Daniel Sol, investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), això vol dir que especies que normalment no s’apropen a les zones urbanitzades, hi perceben “un ambient més favorable” i comencen a reproduir-se “en llocs que en realitat no són apropiats”. 

Si això passa, quan acabi la quarantena i els habitants de les ciutats tornin a passejar pels carrers i a desplaçar-se amb els seus cotxes, “els individus fracassaran en la reproducció i les seves cries no sobreviuran”. Aquest fet evidencia que les ciutats actuals són poc habitables per a la majoria d’espècies.

La importància de la diversitat funcional 

D’això parla l’últim estudi de Daniel Sol, juntament amb els investigadors del CREAF, Oriol Lapiedra i Aina Garcia, en el que han investigat la importància de la diversitat funcional a les ciutats. Un terme que es refereix al fet que cada espècie “tingui morfologies o comportaments diferents i que això afecti el seu paper en l’ecosistema”. Unes pol·linitzen les plantes, altres controlen les plagues, etc.

En aquest treball han observat que “la urbanització causa un decreixement molt important de la diversitat funcional”, però que les àrees urbanitzades menys intensament  “preserven molta de la diversitat funcional que es troba en hàbitats naturals”. Per tant, la conclusió és que “si es planifica bé i es dissenyen ciutats que preserven part dels elements naturals dels ecosistemes, es pot preservar molta diversitat, tant en nombre d’espècies com funcional”.

Pel que fa a la societat, el benefici més gran seria gaudir dels serveis ecosistèmics, “aquells beneficis que un ecosistema aporta a la societat i que milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones”.

En definitiva, si les ciutats són més habitables per la fauna, també són més habitables per a nosaltres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari