Delta Birding Festival: La festa de l’ornitologia torna al Delta de l’Ebre

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
El DBF és el punt de trobada dels amants de les aus. Font: Delta Birding Festival
El DBF és el punt de trobada dels amants de les aus. Font: Delta Birding Festival
El Delta de l'Ebre és un lloc màgic per a l'observació de la fauna. Font: Delta Birding Festival
El Delta de l'Ebre és un lloc màgic per a l'observació de la fauna. Font: Delta Birding Festival
El festival tindrà moltes activitats i tallers a l'aire lliure. Font: Delta Birding Festival
El festival tindrà moltes activitats i tallers a l'aire lliure. Font: Delta Birding Festival

Delta Birding Festival: La festa de l’ornitologia torna al Delta de l’Ebre

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Els amants de les aus es reuniran del 24 al 26 de setembre al festival, organitzat per Oryx, l’Institut d’Ornitologia de Catalunya i la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Després d’un any absent a causa de la pandèmia, els dies 24, 25 i 26 de setembre se celebrarà la sisena edició del Delta Birding Festival, la festa de l’ornitologia del Delta de l’Ebre.

Les aus i l’entorn de les instal·lacions de MónNatura Delta de l’Ebre seran els protagonistes d’aquesta trobada que se celebra, des de l’any 2014, el tercer cap de setmana de setembre, coincidint amb l’època de migració de moltes espècies d’ocells.

L’oferta del Delta Birding Festival ajunta una gran fira comercial, amb primeres marques de fotografia, òptica i material per als amants de la natura, amb un conjunt d’activitats atractives tant per a ornitòlegs professionals, com per a aficionats, naturalistes, famílies i ecoturistes.

Conferències i presentacions de ponents de renom internacional i nacional; col·loquis i taules rodones de debat; visites guiades a espais naturals del Delta de l’Ebre; sortides ornitològiques i naturalistes; exposicions d’art i fotografia de natura; tours fotogràfics; projecció de pel·lícules i documentals; i tallers per a famílies, són els atractius d’aquesta festa.

D’altra banda, el que fa tan especial aquest festival és que un dels seus objectius és fomentar i impulsar projectes d’investigació i conservació i, per això, destina el benefici obtingut de la venda d’entrades a aquest tipus de projectes.

El ‘Birdfair’ del Delta de l’Ebre

Al darrere d’aquesta celebració hi trobem al Francesc Kirchner, director del festival i propietari de la botiga per amants de la naturalesa, Oryx. Després de visitar en diverses edicions la fira ‘Birdfair’ d’Anglaterra, va decidir fer-ne una adaptació a petita escala al nostre país. “M’agradava molt el concepte, perquè acompanyaven la fira amb activitats per a la gent que li agrada anar a veure ocells, al costat d’una reserva”, ens explica. Així va néixer el Delta Birding Festival.

Juntament amb l’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Catalunya-La Pedrera van fer realitat l’esdeveniment ornitològic més important de la Mediterrània, al que hi acudeixen més de dues mil persones cada edició.

El públic és majoritàriament català, però també s’hi apropen molts amants de les aus de les regions limítrofes de Catalunya com són el País Valencià, l’Aragó i fins i tot el País Basc. Tot i que també hi ha una petita representació d’observadors de fauna internacionals. “Cada any han vingut visitants de diversos països europeus, el que més, França, però també Anglaterra, Països Baixos, Bèlgica i Itàlia”, recorda Kirchner.

Tornar al punt de partida després de la Covid-19

Tal com explica el director del festival, enguany la fira “parteix amb l’esperit de la primera edició”, ja que l’any 2020 no es va poder celebrar a causa de la pandèmia de Covid-19. “Venim d’un període que ha sigut molt complicat i a moltes empreses els hi és difícil ser-hi presents”, assenyalar Kirchner.

Tot i això, com el festival és a l’aire lliure i les activitats es fan en grups reduïts, Krichner preveu que es podrà celebrar amb total normalitat: “Som optimistes, creiem que no es notarà molt que sortim d’aquesta situació pel que fa a nombre de públic en la pròxima edició”.

Un punt de trobada per als amants de l’ornitologia

Any rere any el Delta Birding Festival s’ha anat consolidant i, a banda de créixer en nombre de visitants, Francesc Kirchner celebra que aquesta festa de l’ornitologia s’hagi convertit en un punt de trobada per als amants d’aquesta pràctica. “És el valor intangible que caracteritza aquest festival”, ens explica.

Observadors i observadores de fauna professionals han convertit el festival del Delta de l’Ebre en el seu lloc de retrobament que els permet comentar les novetats del món de l’ornitologia amb els seus companys i, al mateix temps, compartir activitats i espais amb persones que tot just comencen a descobrir aquesta branca de la zoologia.

Al Delta Birding Festival el coneixement flueix entre veterans i novells, que comparteixen una mateixa passió: l’observació d’aus.

Afegeix un comentari nou