La gestió dels espais naturals protegits de Catalunya fins el 2016
Comparteix
El govern impulsa el Pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2014-2016, que preveu la preservació i gestió d'aquests espais, d'acord amb les directives comunitàries i sota criteris de sostenibilitat.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, ha anunciat el nou Pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2014-2016, amb el qual es pretén "preservar i gestionar de manera sostenible els valors naturals i la biodiversitat que caracteritzen els espais protegits mitjançant un nou model de gestió multifuncional, d’acord amb les directives comunitàries i sota els criteris de sostenibilitat (ambiental, socioeconòmica i territorial) per tal de potenciar el conjunt de béns i serveis que ofereixen els espais".
Dins d'aquest nou pla de gestió es contempla, entre altres, la creació de l’Observatori de conservació i seguiment de la Biodiversitat de Catalunya, la valorització de l’activitat agrària a través dels promoció del productes ‘Fets als parcs’, la valorització social en l’àmbit de la Carta europea del turisme sostenible, l’impuls al voluntariat i nous mecanismes de finançament.
El pla s'estructura en 8 eixos estratègics
El nou model de gestió que promou el Departament. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dins del Pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2014-2016 es fonamenta en:
- Conservació del patrimoni natural: definir un nou model de planificació d'espais naturals protegits i elaborar plans especials.
- Conservació de les espècies i els hàbitats: crear l'Observatori de conservació i seguiment de la biodiversitat.
- Gestió: crear el Consell de Parcs de Catalunya, una aposta per la gestió consorciada i el treball en xarxa.
- Sostenibilitat: posar en valor l'activitat agrària i ramadera sostenibles com a element clau en la conservació del territori protegit.
- Valor social: compatibilitzar les activitats per posar en valor el coneixement dels espais protegits amb la conservació dels seus valors.
- Divulgació: coordinar els Parcs naturals per afavorir la divulgació dels valors i la consolidació de l'oferta pedagògica, els plans de millora de l'accessibilitat, l'elaboració del mapa d'equipaments.
- Viabilitat, foment i sostenibilitat econòmica.
- Impuls del voluntariat: Creació del programa Voluntaris per la natura.
Noves formes de finançament
El pressupost d'enguany és igual que el del 2013 i es complementarà amb mecanismes que "permetin posar en valor la gestió de diferents béns i serveis":
- Establiment de preus públics amb caràcter finalista per serveis nous o millora dels existents (aparcaments, guies, itineraris, fullets, plànols, tallers d'educació ambiental, visites específiques, etc.).
- Establiment de taxes (p.e. immersió a les Medes) en hàbitats especialment fràgils i que requereixen un nivell de protecció superior. Promoció i foment dels productes lligats als parcs 'Fet al parc'.
- Cessió per a l'ús d'equipaments i infraestructures ara infrautilitzades o que fins ara es cedien gratuïtament.
- Accions de mecenatge/patrocini (RSC empreses).
- Creació del carnet 'Amics dels Parcs de Catalunya', que donarà dret a utilitzar els serveis dels parcs (accés als equipaments, aparcaments, rutes guiades...) amb preus bonificats.
- Inversions indirectes derivades de la col·laboració amb les autoritats responsables d'aplicar la taxa turística (p.e. senyalització, promoció de rutes i itineraris temàtics dins dels parcs).
Per més informació, consulteu el web de la Generalitat i el dossier adjunt.
Afegeix un nou comentari