La llei de benestar animal és suficient?

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Els gossos i les gosses de caça, com els toros i els animals de granja han quedat fora de la llei de benestar animal. Font: Canva.
Els gossos i les gosses de caça, com els toros i els animals de granja han quedat fora de la llei de benestar animal. Font: Fundació Trifolium.
En cas de maltractar un animal la multa pot ser de 200.000 euros. Font: Fundació Trifolium.
En cas de maltractar un animal la multa pot ser de 200.000 euros. Font: Fundació Trifolium.

La llei de benestar animal és suficient?

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

La nova normativa vol combatre l’abandonament i el maltractament animal.

El passat 29 de setembre, la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals va entrar en vigor. La normativa proposa diversos canvis i, sens dubte, els que més repercussió social han tingut són els que afecten directament les persones responsables dels animals: com el fet de no deixar sols els animals més de tres dies sense supervisió, l'obligatorietat d'una assegurança de responsabilitat civil o el curs per a la tinença responsable.

Contra l’abandonament i el maltractament

Anna Alfonso: "Està prohibit deixar-los en llocs com terrasses, balcons o garatges".

Per tal de combatre l’abandonament, la normativa estableix que s’han d’identificar els animals amb un microxip. A més, els animals de companyia no podran quedar-se sense supervisió més de tres dies, menys l’espècie canina, on el termini és de vint-i-quatre hores. “Valorem molt positivament aquesta iniciativa. A més, està prohibit deixar-los en llocs com terrasses, balcons o garatges", explica Anna Alfonso, cuidadora i responsable de les relacions públiques de la Fundació Trifolium.

Un altre punt rellevant és que els gossos no podran quedar-se sols al cotxe ni lligats fora de comerços, això és clau per combatre els cops de calor i els robatoris.

Així mateix, les penes per maltractament animal s’han endurit amb la nova llei, en la qual les condemnes poden arribar a trenta-sis mesos de presó en els casos més greus. Segons l’article 76 de la normativa, les multes seran de 500 euros en les infraccions lleus, poden arribar als 200.000 euros per a les infraccions molt greus.

Obligatorietat d’assegurança i formació de tinença responsable

Tot i que l’obligatorietat d’una assegurança i el curs està pendent de l’aprovació del pertinent reglament. Quan quedi aprovat, segons l’article 30.3, la persona titular del gos o gossa haurà de tenir una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers (en alguns casos pot estar inclòs en l’assegurança de la llar). Per a Anna Alfonso és aviat per valorar l’impacte que tindrà aquest punt, però li preocupa que l’import de l’assegurança acabi sent elevant i repercuteixi negativament en les adopcions.

Pel que fa a la formació de tinença responsable, la persona propietària haurà de realitzar un curs per conèixer les responsabilitats que suposa tenir un animal. Aquesta obligació, inicialment, només afectarà les persones titulars de gossos o gosses. Segons afirma Anna Alfonso: “Ens sembla una bona iniciativa, ja que serà de caràcter gratuït i tindrà validesa indefinida”.

Aquests cursos ja s'implementen en països nòrdics com Suècia o Dinamarca des de fa més d'una dècada i els seus índexs d'abandó són molt baixos. Molts dels abandons són produïts per no voler fer front a una sèrie d'aspectes que requereix tenir un gos (problemes de conducta, costejar despeses veterinàries o cuidar-los quan es fan grans, entre d’altres). “Segurament, aquests cursos no seran suficients per garantir el benestar dels animals i acabar amb l'abandó, però ajudaran", manifesta Alfonso.

Qüestions que s’han quedat fora

Hi ha grans col·lectius d’animals als quals la llei de benestar animal no atorga protecció. És el cas dels toros, ja que la tauromàquia està reconeguda com a patrimoni cultural.

Anna Alfonso: "No s'han inclòs els gossos de caça o de treball".

Així mateix, tal com indica Anna Alfonso els santuaris d'animals de granja també s’han quedat fora, perquè se'ls continua regulant amb les lleis de ramaderia. “No han servit de res els anys que portem reivindicant tenir una regulació pròpia”.

Per altra banda, Alfonso denuncia que les entitats de protecció animal han estat poc escoltades a l'hora de redactar la nova llei. “Prova d'això és que no s'han inclòs els gossos de caça o de treball, quan en l'últim any hi ha hagut una infinitat de manifestacions i postulats sobre aquest tema”.

A més, la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) va denunciar durant l’estiu que les protectores espanyoles estan a la vora del col·lapse perquè ha augmentat l'abandó i han disminuït els recursos econòmics. La nova normativa no especifica en cap punt que garantirà més ajudes, sentencia Anna Alfonso.

Afegeix un comentari nou