La natura que hi ha als llibres

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Enguany les biblioteques participen a la Setmana de la Natura amb la campanya #llegeixnatura Font: Voz Natura
Enguany les biblioteques participen a la Setmana de la Natura amb la campanya #llegeixnatura Font: Voz Natura

La natura que hi ha als llibres

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Els llibres i la natura es donen la mà a l'edició d'enguany de la Setmana de la Natura. De l'1 al 9 de juny les Biblioteques públiques proposen activitats de connexió amb la natura a través de llibres i literatura.

#LlegeixNatura és una de les novetats que presenta el 2019 la Setmana de la Natura, la gran campanya promoguda per les ong ambientals catalanes per apropar les persones a la natura i incentivar les ganes d'implicar-se en la seva protecció.

A les biblioteques, dintre dels llibres, trobem informació, coneixement, imatges, reflexions, emocions...: fer aflorar tota la natura que hi ha dintre dels llibres és un dels reptes d'enguany.

La Setmana de la Natura es caracteritza per oferir una diversitat de formes per apropar-se al medi ambient: des del gaudi de la vivència en entorns naturals, des de la descoberta i la fascinació del patrimoni natural més proper, des de l'acció de voluntariat, la presa de consciència i la denúncia, o des de la celebració festiva...

Per això l'aliança amb les biblioteques es presenta com una evolució natural de la Setmana de la Natura. Ja a passades edicions de la Setmana s'ha pogut gaudir de lectures de contes en entorns naturals, com la que va ser fruit de la col·laboració entre de l'Associació de la Banqueta de Juneda amb la Biblioteca de Juneda. S'han realitzat conferències i presentacions de llibres.

L'actual proposta és una oportunitat per a les biblioteques de mostrar els seus repositoris de llibres científics, de guies naturalistes, assajos ambientalistes, contes infantils de i també de poesies i novel·les, des de la literatura de natura, un gènere que, tal com va mostrar la fira Liternatura d'octubre de 2018, està en ple creixement. Pot ser perquè els llibres permeten apropar-se a la natura tant des de la raó, com des de l'emoció.

Treball en xarxa

Un dels objectius de la iniciativa és el de promoure la col·laboració entre biblioteques i les entitats ambientals dels seus municipis o comarques. Els dos tipus d'organitzacions representen espais de trobada per la ciutadania, i són actors clau per la divulagació i la conscienciació ambientals.

El concurs #LlegeixNatura

Totes les persones participants en els esdeveniments de la Setmana de la Natura a les Biblioteques rebran també la tradicional polsera verda amb el hashtag #setmananatura. Publicant les fotografies a les xarxes socials participen en un concurs el que opten a premis com una estada d'una nit de cap de setmana a l'allotjament de turisme responsable l'Avenc de Tavertet, a Collsacabra, sortides naturalístiques amb guies experts de les entitats ambientals, lot de llibres de natura, de productes de custòdia, o recursos sobre els parcs naturals de Catalunya.

Les biblioteques poden entrar directament les seves activitats a la pàgina de la Setmana de la Natura, o contactar amb l'organització a info@setmananatura.cat.

Afegeix un comentari nou