La nova Llei de Residus: un pas ferm per posar fi als productes d'un sol ús i fomentar l'economia circular

LaviniaNext
Autor/a: 
Elizabeth Parcerisa
La llei pretén reduir el 30% del consum nacional de materials d'un sol ús de cara al 2030.  Font: Pexels (Llicència: CC)
La llei pretén reduir el 30% del consum nacional de materials d'un sol ús de cara al 2030. Font: Pexels (Llicència: CC)
A partir del 2023 no es podrà distribuir de manera gratuïta vasos o recipients de plàstic d'un sol ús. Font: Unsplash (Llicència CC)
A partir del 2023 no es podrà distribuir de manera gratuïta vasos o recipients de plàstic d'un sol ús. Font: Unsplash (Llicència CC)
Les noves mesures inclouen combatre l'obsolescència programada. Font: Pexels (Llicència: CC)
Les noves mesures inclouen combatre l'obsolescència programada. Font: Pexels (Llicència: CC)

La nova Llei de Residus: un pas ferm per posar fi als productes d'un sol ús i fomentar l'economia circular

Autor/a: 
Elizabeth Parcerisa
LaviniaNext

Resum: 

L'Aliança Residu Zero valora positivament la voluntat transformadora però demana més ambició i compromís real per evitar que les iniciatives es quedin a mig camí.

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha donat llum verda aquest mes de juny a l'avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats, una normativa ambiciosa que pretén, en una dècada, reduir el 30% del consum nacional de materials d'un sol ús, millorar en un 10% l'eficiència de l'ús de l'aigua i retallar al 15% la generació de residus respecte a 2010.

Amb la finalitat d'impulsar una economia circular i baixa en carboni a Espanya, aquest text revisa l'actual normativa per aconseguir dos objectius fonamentals: protegir el medi ambient i la salut mitjançant la prevenció i reducció dels residus i millorant l'eficàcia de l'ús dels recursos i reduir l'impacte dels productes plàstics al medi ambient, en particular al medi aquàtic.

Mesures concretes

L'avantprojecte de Llei de Residus, en consonància amb la normativa europea, assenyala que a partir del juliol del 2021 quedarà prohibida la introducció al mercat de productes plàstics d'un sol ús així com els productes que utilitzen microplàstics de manera intencionada.

Concretament, el text inclou que, per aquests productes s'ha d'aconseguir una reducció del 50% en la seva comercialització el 2026 respecte al 2022, i del 70% el 2030.

Això afecta a tots els sectors, però més especialment a l'hostaleria, que a partir del 2023 no podrà distribuir de manera gratuïta vasos o recipients de plàstic d'un sol ús. A més, també s'obligarà a oferir als clients la possibilitat de consumir aigua no envasada de manera gratuïta.

Les mesures de la Llei de Residus són àmplies i no només afecten els productes plàstics. Una altra iniciativa contempla combatre l'obsolescència programada dels productes tecnològics fomentant el disseny, fabricació i ús de productes eficients en l'ús dels recursos, duradors, reparables, reutilitzables i actualitzables.

Una iniciativa que no es pot quedar a mig camí

Els membres de l'Aliança Residu Zero valoren positivament la voluntat de transformació, especialment el fet que es "penalitzi per primera vegada l'ús del plàstic, sigui amb una taxa o amb la prohibició dels innecessaris objectes d'un sol ús", explica el Joan Pons, coordinador del grup de residus d'Ecologistes en Acció Catalunya.

Però també assenyalen que aquesta nova política no valdrà si es queda a mig camí. Per això, l'aliança demana que l'executiu inclogui cinc línies estratègiques per prioritzar el benestar de la ciutadania i l'impuls d'una economia diversificada i sostenible.

En primer lloc, demana facilitar l'accés als productes que no necessiten envasos, assegurar una oferta àmplia de productes reutilitzables i lliures de tòxics i oferir la seguretat de poder comprar productes que durin en el temps i que es puguin reparar. També demana habilitar un sistema de dipòsit que possibiliti a la ciutadania retornar els envasos i implantar la recollida separada de la matèria orgànica.

"Amb l'ajut de la pressió ciutadana, haurem de plantejar més ambició en tots els aspectes, especialment en la reducció de la generació de residus i en la recuperació al màxim de materials. A Catalunya, és la feina que ja anem fent: seguiment de polítiques públiques, pressió perquè siguin més avançades, exigència de transparència i denúncia de males pràctiques", conclou el Joan Pons.

Afegeix un comentari nou