La Plataforma Siurana Viu celebra el funeral del riu
Comparteix
El transvasament de les aigües del riu Siurana n'ha provocat, un estiu més, la mort del riu. Dissabte 4 d'agost la Plataforma Siurana Viu va celebrar-ne el funeral, amb una vuitantena de persones vestides de negre i portant creus.
El riu Siurana discorre en una comarca, el Priorat, que ha adoptat un model de desenvolupament sostenible, amb un paisatge candidat a ser patrimoni mundial de la Unesco, i en la que el riu gaudeix d'una elevada protecció, com a part de la Xarxa natura 2000, zona d'especial protecció de les aus i lloc d'interès comunitari. Així i tot, es dóna la paradoxa que, cada estiu, contravinent les normatives ambientals, el transvasament deixa el riu sense cabal.
Cada any el riu Siurana desapareix, mor, en paraules de la Plataforma Siurana Viu, a causa d'un transvasament cap a la riera de Riudecanyes, que deixa el Siurana sense aigua, lògicament molt per sota del cabal ecològic. La Plataforma denuncia que el transvasament suposa més del 90% de l'aigua del riu, que recull el pantà de Siurana, i té com a conseqüència que el riu quedi sec, els aqüífers baixos i els pous buits, amb problemes d'aigua als pobles, i per a flora i la fauna.
Amb l'acte del funeral, la Plataforma ha volgut denunciar que el transvasament respon a interessos privats lligats a una concessió de principis del 1900, i han reclamat no només el cabal ecològic del riu, sinó que el bé públic de l'aigua sigui gestionat de forma pública, justa i transparent. En el seu manifest la Plataforma denuncia que els pobles de la conca del riu Siurana no tenen dret ni vot en la presa de decisions sobre l'ús que es fa de l'aigua, mentre que el dret d'explotació el té la comunitat de regants del Pantà de Riudecanyes, una entitat privada.
La Taula del Siurana
La tardor de 2017, la Plataforma va presentar una queixa al Síndic de Greuges, presentant la sospita de l'ús fraudulent de l'aigua transvasada, en considerar que es destina majoritàriament a usos industrials i d'oci al Baix Camp, no previstos en la concessió. El juliol de 2018 el conseller de Territori i Sostenibilitat va anunciar la creació de la taula del Siurana, una antiga reclamació, de la qual han de formar part les diverses entitats i organitzacions implicades per tal d'abordar la problemàtica de l'ús de l'aigua.
Afegeix un nou comentari