Àmbit de la notícia
Ambiental

A la recerca de persones interessades a reverdir les ciutats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Reverdir la ciutat aporta beneficis a diversos nivells, com a la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la salut, o fins i tot, oportunitats econòmiques.
    Font: CC
  • Amb les respostes de l'enquesta, a Uforest es desenvoluparà programes formatius adaptats a les necessitats de les persones interessades.
    Amb les respostes de l'enquesta, a Uforest es desenvoluparà programes formatius adaptats a les necessitats de les persones interessades. Font: CC
  • Tenir ciutats més verdes afecta i millora la qualitat de vida de la societat.
    Tenir ciutats més verdes afecta i millora la qualitat de vida de la societat. Font: CC

El CREAF, a través del projecte Uforest, ha engegat una enquesta dirigida a gent que vulgui promoure un canvi a les urbs i omplir-les d'arbres, i a partir de la qual es crearà un programa formatiu adaptat a les seves necessitats.

Reverdir les ciutats aporta beneficis evidents a la ciutadania a diferents nivells. El fet d'omplir les ciutats d'arbres o verd urbà ofereix una resposta a la lluita contra el canvi climàtic, millora la salut de les persones i augmenta la biodiversitat. Fins i tot aporta beneficis a nivell econòmic, ja que embelleix les ciutats i les fa atractives pel turisme sostenible, o crea oportunitats per a les empreses amb projectes tecnològics innovadors i respectuosos amb el medi ambient.

El projecte europeu Uforest promou el coneixement sobre els boscos urbans com una solució basada en la natura que ajudi a fer front als problemes que genera en la salut i qualitat de vida viure en zones urbanes. El projecte també té com a objectiu consolidar els coneixements sobre els boscos urbans i la seva gestió en el currículum acadèmic de l'alumnat universitari i, alhora, afavorir la capacitat d'innovació i l'emprenedoria conjunta amb la gestió pública i l'empresa.

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) participa en el projecte Uforest i duu a terme la tasca d'identificar i analitzar les necessitats de coneixement de les persones estudiants universitàries per dissenyar cursos específics en aquest sentit.

"Aquest programa formatiu té l'objectiu de donar eines per a promoure un canvi i empoderar persones de moltes àrees del coneixement vinculades al poder transformador dels boscos dins les ciutats", explica la doctora Corina Basnou, coordinadora del projecte Uforest dins el CREAF.

Enquesta per recopilar informació

Per aconseguir el seu objectiu, el CREAF ha engegat una enquesta, que finalitza el pròxim 15 de juny, amb l'objectiu de recopilar informació sobre les necessitats de les persones interessades en el projecte de reverdir les ciutats, així com el que voldrien aprendre sobre el verd urbà. A partir d'aquí, i tenint en compte les respostes, Uforest desenvoluparà programes formatius adaptats a les persones interessades.

Fins ara, els projectes i les formacions estaven molt centrades en la planificació urbana i l'enginyeria forestal. No obstant això, tal com indiquen des del CREAF, Uforest és un projecte transversal que també vol trobar sinergies amb l'arquitectura, la comunicació, el turisme, la biologia, la tecnologia, el dret o la salut, àrees que aporten al projecte un valor multidisciplinari. És per aquest motiu que se cerquen ambaixadors i ambaixadores multidisciplinaris que provinguin d’aquestes agrupacions del coneixement.

"Tots i totes podem formar part del canvi per lluitar contra l'emergència climàtica des del nostre propi espai. No hi ha ningú que no hi pugui participar", afirma Florencia Florido, del CREAF, animant així a participar a persones de diferents disciplines.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari