La Setmana de la Natura apropa el medi ambient i la tasca de les entitats a la ciutadania

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Setmana de la Natura és un moment idoni per apropar la natura tant a adults com a infants. Font: XCN
La Setmana de la Natura és un moment idoni per apropar la natura tant a adults com a infants. Font: XCN
Les sortides, excursions i itineraris guiats permeten a les participants conèixer la biodiversitat gaudint, alhora, de la natura. Font: XCN
Les sortides, excursions i itineraris guiats permeten a les participants conèixer la biodiversitat gaudint, alhora, de la natura. Font: XCN
Les entitats ofereixen una gran diversitat d'activitats durant la Setmana de la Natura. Font: XCN
Les entitats ofereixen una gran diversitat d'activitats durant la Setmana de la Natura. Font: XCN

La Setmana de la Natura apropa el medi ambient i la tasca de les entitats a la ciutadania

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Del 22 de maig al 5 de juny es duran a terme al voltant de cinc-centes activitats de descoberta de la natura, millora del medi ambient i educació ambiental arreu del territori.

El dia Internacional de la Diversitat Biològica i el dia Mundial del Medi Ambient són dues de les dates que les entitats ambientals de Catalunya tenen marcades en vermell al calendari, perquè reconeix la seva tasca durant aquests dies, però també perquè són el dia d'inici i finalització de la Setmana de la Natura. Del 22 de maig al 5 de juny se celebra aquesta iniciativa que engloba nombroses activitats, organitzades per entitats, administracions, escoles i biblioteques, destinades a la ciutadania.

La Julia Garcia, de la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), destaca que la Setmana de la Natura és un bon moment per posar en valor i visibilitzar tota la feina que fan les entitats, així com apropar la natura a la ciutadania. "Durant la Setmana de la Natura s'enforteix la comunitat implicada en la cura de la natura, es dona a conèixer la importància de la conservació del territori i de la biodiversitat a Catalunya, alhora que les persones participants gaudeixen d’activitats molt diverses", detalla Garcia.

"La Setmana de la Natura busca molt la implicació ciutadana amb les tasques que realitzen les entitats. I per això és necessari que les persones coneguin les problemàtiques ambientals a les quals les entitats fan front dia rere dia", detalla Garcia, que destaca aquest vessant més divulgatiu de la iniciativa per conscienciar la gent que encara no ho està. "Simplement, si coneixen més la situació del medi ambient, podran dur a terme algun canvi o acció en el seu dia a dia per protegir més la natura", afegeix.

Gaudir de la natura a l'aire lliure

A pocs dies de l'inici de la setena edició de la Setmana de la Natura, ja s'han inscrit al voltant de cinc-centes activitats, una xifra que s'apropa molt a les que es van registrar tant el 2021 com al 2019, dues edicions que es van caracteritzar pel gran volum d'activitats. A diferència de l'any passat i, sobretot, de l'edició del 2020, enguany el nombre d'activitats dutes a terme en línia ha disminuït. "És una modalitat que ha vingut per quedar-se, però enguany destaquen les activitats de descoberta de la natura a l'aire lliure", explica Garcia.

"Hi ha ganes de sortir, de tornar a trobar-nos presencialment i poder gaudir a l'aire lliure sense les mascaretes. En aquest sentit, sí que hi haurà un canvi durant aquesta edició", afirma des de la XCN, que espera que la participació de la ciutadania estigui a l'altura de la implicació de les organitzacions que estan impulsant les activitats que farceixen aquesta edició de la Setmana de la Natura i que ja escalfen motors. "Esperem que tothom torni amb més força després d'aquests dos anys amb restriccions", afirma Garcia.

Setmana de la Natura.

Els infants, protagonistes en algunes de les activitats de la Setmana de la Natura. Font: XCN

Diversitat d'activitats

Des de la XCN, Garcia destaca que les entitats, administracions, escoles i biblioteques organitzadores ofereixen una gran diversitat d'activitats durant la celebració de la Setmana de la Natura. Així, podem trobar accions més habituals, com les jornades de voluntariat, la neteja d'entorns, l'extracció d'espècies invasores o restauracions de marges i camins per afavorir la fauna autòctona, però també tallers de diversos tipus, jornades de ciència ciutadana, Bioblitz, sortides i excursions, exposicions o xerrades d'educació ambiental.

"Hi ha molta varietat d'activitats i totes promouen aquests valors de descoberta de la natura i respecte al medi ambient, apropant la natura a la ciutadania", explica Garcia. Si ens centrem en els més petits, s'organitzen lectures de contes relacionats amb la natura o activitats d'àmbit més lúdic a través del joc o un ambient més festiu.

A través d'aquest complet cercador pots filtrar les activitats pel seu tipus, el públic al qual va destinat, el dia que es realitza o l'organitzadora que la impulsa per tal de trobar les accions que més encaixin amb tu. Des de Xarxanet t'hm preparat un llistat amb deu activitats imprescindibles per participar a la Setaman de la Natura.

Afegeix un comentari nou