La Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en les deixalles invisibles

LaviniaNext
Autor/a: 
Ane Marauri
 Font: Pixabay (Llicència CC)
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra del 21 al 29 de novembre. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Enguany, la iniciativa posa l'accent en els residus invisibles. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Setmana Europea de prevenció de residus.
Enguany, tot i que es preveuen activitats presencials, la majoria seran telemàtiques. Font: Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en les deixalles invisibles

Autor/a: 
Ane Marauri
LaviniaNext

Resum: 

La 12a edició se celebra entre el 21 i el 29 de novembre, inclou més de 700 activitats i posa el focus en els residus generats durant el procés de fabricació de productes.

Sabies que produir un telèfon intel·ligent de 200 grams de pes genera 86 quilograms de residus? Al llarg del seu procés de fabricació, tots els productes que comprem generen grans quantitats de deixalles materials i CO2 que, a ulls del consumidor, passen desapercebuts. Gran part d’aquests residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores, a més de l’impacte negatiu que té el diòxid de carboni en el medi ambient i l'atmosfera.

Per això, l’objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és sensibilitzar la ciutadania sobre l’existència d’aquest tipus de residus invisibles i remarcar la importància que tenen el reciclatge i la reutilització en la reducció de les deixalles. Si la vida útil dels productes que comprem és més llarga i duradora, la necessitat de noves produccions disminueix i, com a conseqüència, la quantitat de residus generada al llarg de la fabricació, també.

En aquesta edició, ciutats de més de vint països europeus duran a terme activitats per promoure i conscienciar sobre hàbits de consum més sostenibles. Es tracta d’accions proposades tant per ajuntaments i institucions públiques, com entitats, escoles, ONG, empreses i fins i tot la mateixa ciutadania.

Accions presencials i en línia

A Catalunya, hi ha més de 760 activitats programades per aquesta setmana. Algunes d’elles són presencials, però sempre pot haver-hi variacions segons la situació de la pandèmia a cada municipi o regió. Tanmateix, ja hi ha organitzadors que han plantejat les seves accions de forma telemàtica. Entre les activitats en línia proposades, hi ha webinars sobre el malbaratament d’aliments, exposicions virtuals i vídeo-tallers sobre compostatge i reutilització de materials, entre moltes altres.

Una de les activitats de col·laboració en línia més destacades és el Concurs parcs nets, una competició entre parcs que consisteix a recollir i geolocalitzar 10.000 peces de brossa de forma divertida. Mitjançant l’app Litterati, qui participi en el repte haurà de fotografiar, abans de recollir-los, els residus que trobi a 21 espais naturals protegits de Catalunya. Municipis de les quatre províncies catalanes ja s’han inscrit a aquesta activitat.

Així doncs, participar activament en aquesta edició és molt fàcil i es pot fer de tres maneres: com a organitzador d’una activitat, com a participant en una acció o com a coordinador de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Només cal inscriure’s al web de l’Agència de Residus de Catalunya, un dels organitzadors de la iniciativa, i seleccionar la manera en què es vol participar. Les activitats són tan variades i dirigides a tants públics diferents que ningú té excusa per no participar-hi!

Afegeix un comentari nou