La UB i el Banc dels Aliments sumen forces en la lluita contra el malbaratament
Comparteix
La campanya "Som allò que llencem" es va presentar dimarts passat al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (Santa Coloma de Gramenet) i busca informar per tal de sensibilitzar sobre els problemes mediambientals derivats del malbaratament alimentari.
La Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Banc dels Aliments van presentar el dimarts la campanya "Som allò que llencem", la qual busca sensibilitzar sobre el problema que pateix la societat catalana pel que fa al malbaratament alimentari. El 2010 cada persona llençava de mitjana 35kg de menjar a l'any, xifra que es traduïa en un total de 262.471 tones d'aliments.
Aquestes dades no inclouen el malbaratament que es produeix en la distribució d'aliments a l'engròs, en la indústria de transformació alimentaria ni en les explotacions agropecuàries.
La campanya busca sensibilitzar la ciutadania i obrir un debat sobre el malbaratament i els efectes mediambientals d'aquest. L'impacte ambiental dels residus orgànics és major del que pot semblar: la seva destrucció genera quantitats importants de diòxid de carboni i metà, dos gasos que incideixen directament en el canvi climàtic.
La divulgació d'informació a través de "Som allò que llencem" tindrà tres objectius bàsics: prevenir el malbaratament en la cadena alimentaria, reduir excedents alimentaris i informar sobre com gestionar els aliments a les llars i sobre les dates de consum preferent i caducitat.
A l'acte de presentació hi van participar diverses persones expertes en malbaratament i es van desenvolupar, a partir de conferències, tres temes estretament vinculats amb els objectius de la campanya: "La caducitat dels aliments" a càrrec del catedràtic Abel Mariné, "Pla de lluita contra el malbaratament alimentari" a càrrec de Jordi Peix, vicepresident del Banc dels Aliments, i la presentació de la guia "Aprofitem el menjar!" editada conjuntament per la Fundació Alícia i l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La data de consum preferent
A Catalunya la legislació és força inflexible en alguns aspectes de política alimentaria. En aquest sentit, prohibeix la comercialització d'aliments un cop passada la data de consum preferent, fet que en alguns casos afavoreix el malbaratament alimentari. Aquesta data no indica que el producte deixi de ser comestible, ans el contrari. La data de consum preferent és el temps que, segons el fabricant, el producte té garantides totes les propietats sensorials i nutritives.
No obstant això, el marge de temps durant el qual el producte segueix sent comestible és bastant ampli en bona part dels aliments.
La funció social de les universitats
La principal tasca de les universitats és i ha estat sempre la de formar els ciutadans i més concretament els alumnes. Així, amb la campanya "Som allò que llencem", la UB busca fomentar actuacions per potenciar i incentivar actituds positives davant del malbaratament alimentari.
El curs passat, des de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) també es va impulsar una campanya contra el malbaratament, en aquest cas només dins la UAB. Amb "Menja just", el grup de voluntaris de cooperació i medi ambient de la FAS buscava conscienciar sobre la gran quantitat de tones de menjar que es llencen dia rere dia al campus de Bellaterra.
Tant des d'una banda com de l'altra la reivindicació és clara: s'ha de recuperar el valor dels aliments i, d'altra banda, concebre també les restes alimentàries com un recurs.
Afegeix un nou comentari