Àmbit de la notícia
Ambiental

Les 90.000 motos mal aparcades diàriament a Barcelona comprometen i limiten la mobilitat activa

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • A Barcelona, a les àrees estudiades, aparquen més motos a la vorera que a la calçada.
    A Barcelona, a les àrees estudiades, aparquen més motos a la vorera que a la calçada.
  • La bicicleta guanyarà pes en la mobilitat urbana als municipis després de la pandèmia.
    Des de les entitats impulsores de l'estudi demanen que es fomenti l'ús de la mobilitat activa per substituir l'ús de les motos. Font: Mikael Colville, Flickr
  • Una de les mesures que proposen les entitats és l'implementació d'un peatge urbà.
    Les motos mal aparcades ocupen il·legalment 26 hectàrees de l'espai públic de la ciutat. Font: Pixabay (Llicència CC).

Un estudi de Catalunya Camina i Eixample Respira assegura que menys del 0,01% de les motos mal aparcades són multades tot i ocupar, il·legalment, 260.000 metres quadrats de l'espai públic.

A Barcelona s'aparquen malament unes 90.000 motos diàriament, de les quals, menys del 0,01%, són multades. Aquestes són les conclusions més cridaneres que desprèn l'estudi elaborat per Catalunya Camina i Eixample Respira sobre l'estacionament de vehicles de dues rodes, motos o ciclomotors, a la capital catalana. La recerca posa de manifest, segons les autores, la manca de civisme, la ignorància de la normativa existent i la tolerància de les administracions, quelcom que compromet la mobilitat activa i col·lectiva de la ciutat.

Per fer una radiografia del comportament dels usuaris i de les usuàries de les motos, activistes de les dues entitats, juntament amb persones expertes en mobilitat i altres voluntàries, es van autoorganitzar per recaptar dades, durant sis setmanes, de les motocicletes i ciclomotors a Barcelona. En total es van recomptar més de 6.500 motos, el que suposa el 3% del parc total que circula diàriament a Barcelona. L'extrapolació que se'n fa fixa en 90.000 les motocicletes mal aparcades, el que suposa l'ocupació d'uns 260.000 metres quadrats de l'espai públic.

L'ordenança de vehicles i vianants de Barcelona assenyala que es permet, en algunes situacions, aparcar sobre la vorera. En termes generals, permet estacionar en semibateria la moto si el carrer disposa de més de 6 metres d'amplada lliure, és a dir, sense terrasses o altres obstacles, i en paral·lel a la via, si en disposa de menys de 6 metres i més de 3 metres.

Malgrat les limitacions de l'ordenança a l'aparcament a l'espai de vianants existent, l'estudi determina que s'aparquen més motos a la vorera que a la calçada. D'aquest nombre de motos que aparca a la vorera, el 85% es troben mal estacionades. L'estudi, coordinat per Oier Violet, d'Eixample Respira, i per César Ochoa, de Catalunya Camina, també desprén que, tot i que a tots els districtes es detecten incompliments, l'Eixample pateix un gran problema en aquest sentit.

L'estudi també destaca que la creació de més de 8.500 noves places d'estacionament a la calçada, en els darrers anys, no ha servit per millorar el civisme significativament. "Es continua ignorant la normativa existent per part de les administracions", denuncien. De fet, l'estudi ha comptat unes 1.600 places d'aparcament lliures, la majoria d'elles a menys de 100 metres de l'ubicació de motos que estaven lam aparcades. Pots consultar aquestes i altres dades de l'estudi a través d'aquest enllaç.

Una ciutat que no està pensada per a les persones

Un dels dos coordinadors de l'estudi, l'Oier Violet, destaca la xifra de les 90.000 motos mal aparcades diàriament, i assegura que és una dada que ha sorprès els propis impulsors de l'estudi. "Esperàvem unes xifres d'incompliment de la normativa altes. I no només hem refutat la nostra hipòtesi, sinó que hem pogut analitzar una sèrie de xifres bastant més altes que les que a priori podíem estimar", assenyala Violet des d'Eixample Respira.

"Amb aquestes dades queda clar que la ciutat no està pensada per a les persones, ni per fomentar la mobilitat activa", assegura Violet, que insisteix en l'afectació que té que les voreres estiguin ocupades per elements que generen grans externalitats. "Les motos estan involucrades en gran part dels accidents que es produeixen, generen externalitats, i, en canvi, se les afavoreix fins a cert punt amb aquest avantatge de viatjar porta a porta i amb una tolerància en l'aparcament en l'espai públic", lamenta.

Les autores de l'estudi lamenten que hi hagi impunitat per als usuaris i les usuàries de les motos malgrat que representants de tots els grups municipals es van comprometre el 2019 a posar fi a aquest problema en el marc d'un debat electoral sobre mobilitat. 

Violet destaca la importància d'un estudi d'aquestes característiques que abasta 30 quilòmetres de carrer analitzat a Barcelona. "Dins del fet que es tracta d'una recerca elaborada de manera autoorganitzada, amb la participació de més de vint persones voluntàries, i per part d'entitats que treballem a favor d'una mobilitat sostenible, és un estudi robust, ben organitzat, amb un punt de metodologia important i posant la discussió negre sobre blanc", afirma el membre d'Eixample Respira.

Propostes de les entitats

Per tractar de revertir la situació, des de les entitats afegeixen a l'estudi una sèrie de recomanacions que les administracions haurien de tenir en compte a curt i a llarg termini. Com a mesures a complir a curt termini, l'estudi assenyala la creació de places d'estacionament en calçada per a les motos i baixar a calçada els existents a la vorera. Així mateix, demanen que es faci complir la normativa vigent immediatament per recuperar l'espai públic dels vianants per complir la normativa d’accessibilitat vigent i fomentar la mobilitat activa.

A continuació, des de les entitats també recomanen modificar la normativa per prohibir terminantment aparcar a la vorera, i alliberar així 26 hectàrees d'espai una mesura que, expliquen, ja s'està aplicant en altres ciutats grans de Catalunya com Girona o Terrassa. A més, consideren necessari establir el cobrament per estacionament a les motos, millorar la infraestructura i oferta actual de mobilitat activa i col·lectiva, i fomentar-les per reduir l’ús de la moto

Finalment, demanen aplicar aquestes millores més enllà de Barcelona capital. "Tenint en compte la mobilitat amb motocicleta a l'entorn metropolità, tots aquests punts haurien de ser aplicables a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, és a dir, municipis AMB de manera coordinada", exposen.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari