Les AFA reclamen una ciutat segura i sense contaminació

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Les entitats promouen talls de carrer simultanis davant dels centres escolars cada quinze dies els divendres de 16 a 17h. Font: Twitter: @eixrespira
Les entitats promouen talls de carrer simultanis davant dels centres escolars cada quinze dies els divendres de 16.30 a 17h. Font: Twitter: @eixrespira
La qualitat de l'aire a Barcelona millora gràcies al confinament pel COVID-19. Font: CC
Algunes de les reclamancions van dirigides a mesures als entorns escolars que ajudin a disminuir la contaminació i el soroll. Font: CC
Fins al mes d'abril no es començaran a imposar sancions. Font: CC
Les entitats demanen als polítics que actuïn amb més urgència i contundència. Font: CC

Les AFA reclamen una ciutat segura i sense contaminació

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les entitats signen un manifest conjunt demanant una major pacificació i seguretat als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll, per una ciutat sense autopistes urbanes i amb carrers segurs.

Diverses Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Barcelona han signat un manifest unitari de protesta en el qual reclamen mesures per millorar la pacificació i seguretat als entorns escolars que ajudin a disminuir la contaminació i el soroll. Demanen als polítics que actuïn amb més urgència i contundència davant "una problemàtica que posa en risc la salut, el benestar i fins i tot la vida de les persones més vulnerables, els infants i joves d'aquesta ciutat".

Al text, les entitats destaquen que els primers dies de tornada a l'escola, després del confinament, les famílies no podien mantenir la distància de seguretat durant les entrades i sortides dels centres educatius a causa d'una distribució de l'espai públic que prioritza la circulació i estacionament de vehicles particulars. El no apostar per una mobilitat sostenible, sumat als perjudicis que comporta l'exposició continuada a la contaminació, han dut a les AFA a protestar i reclamar mesures per millorar el benestar de la ciutadania.

D'entre les mesures més destacades, les entitats demanen més actuacions i amb més urgència en la pacificació dels entorns escolars. Al text es posa de manifest el greuge comparatiu entre les actuacions als centres escolars i les executades per ampliar terrasses de bars i restaurants, la majoria de les quals guanyades a espai públic de calçada que estava destinat a unes 1.300 places d'aparcament de vehicles particulars. "No entenem per què l'actuació als centres escolars no s'està prioritzant amb la urgència que s'ha fet en aquests negocis privats", consideren.

En aquest sentit, les AFA també demanen l'eliminació de les places d'aparcament als accessos als centres, incrementant així l'espai dedicat als vianants i al verd, i una reducció de carrils de circulació als entorns escolars per tractar de pacificar el trànsit als entorns escolars.

Per tal de promoure aquest canvi en la mobilitat, una altra de les demandes fa referència als carrils bici i la seva seguretat. Les entitats demanen uns carrils bici a la calçada, amples, protegits del trànsit per barreres en cas de caiguda i separats de la vorera per tal que siguin practicables i segurs pels pares i mares per portar i recollir els nens i nenes en bici.

Menys contaminació

Per tractar de reduir la contaminació ambiental i sonora, les AFA també demanen més radars de velocitats, tant pedagògics com sancionadors; més controls de soroll als entorns escolars; i un control dels nivells de contaminació i soroll a cada escola, a més de l'adopció de mesures urgents de restriccions de trànsit en els carrers adjacents als centres escolars en els quals la mitjana superi el valor límit establert per la normativa europea pel que fa a diòxid de nitrogen.

Finalment, des de les entitats es reclama que es decreti a Barcelona "l’obligatorietat de tots els centres escolars i llars d’infants a estar subjectes a la normativa RITE en tots els seus espais interiors (Reial Decret 1027/2007)", una normativa que obliga i garanteix aire net d’alta qualitat dintre dels edificis i a la qual, actualment, només n'estan subjectes els centres de nova construcció.

En tot cas, a més de les reclamacions conjuntes, cadascuna de les entitats tenen les seves pròpies demandes específiques segons les característiques cel centre o l'entorn escolar. Si vols llegir el manifest íntegre, el tens disponible en aquest enllaç. Les entitats que vulguin adherir-se al manifest ho podran fer omplint aquest formulari.

Talls de carrers

Per tal d'evidenciar les protestes i reclamacions de les entitats signants del manifest, es promouen talls de carrer simultanis davant dels centres escolars cada quinze dies els divendres de 16.30 a 17h. La propera tallada es produirà el 15 de gener de 2021 i ja hi ha una trentena d'entitats confirmades.

"La manera com tracta una ciutat als seus infants i a les seves escoles és el mirall de què som com a societat, i ara mateix, no podem estar gens orgulloses de com s'estan fent les coses", exposen al manifest. "Els nostres infants no mereixen aquesta situació que els condemna a un present negre, perillós, envoltat de fum, contaminació i soroll. Volem canvis, i els volem ja, no el 2030, no a la pròxima legislatura. És un tema de prioritats", sentencien.

Afegeix un comentari nou