Les comarques de Tarragona reflexionen sobre els reptes del canvi climàtic
Divendres 9 de novembre una taula rodona amb persones expertes analitza les estratègies del món rural tarragoní enfront del canvi climàtic.
El Museu del Món Rural de l'Espluga de Francolí acull la jornada que compta amb la presència d'Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS), Josep Maria Prunera, cap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Prunera, Jordi Puig Roca, de l'Espigall, doctor en Ciències Ambientals especialitzat en canvi climàtic; Francesc Mauri, geògraf i meteoròleg, i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.
L'augment significatiu de la temperatura del planeta comporta nombrosos canvis, que modifiquen l'economia, la salut i la societat en la qual vivim. El paisatge natural i el paisatge agrari es veuran modificats, afectats pels canvis en el règim de pluges, períodes de sequera, i la disponibilitat d'aigua, entre d'altres. Per això la comunitat científica treballa per desenvolupar eines que puguin predir els efectes, i plantejar propostes innovadores i sostenibles per anticipar-se a les noves situacions previsibles. En són un exemple els canvis de distribució de cultius, les oportunitats d'introducció de noves varietats, i la modificació en la gestió de conreus.
El Museu de la Vida Rural, iniciativa de la Fundació Carulla a l'Espluga de Francolí, afronta el canvi climàtic amb l'organització d'aquesta jornada, i amb la programació de la mostra 'The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la' que tracta el tema dels refugiats climàtics i de com de perillosa pot ser la manca d'equilibri entre els ecosistemes i la voluntat de creixement econòmic. L'exposició, que presenta el cas Dust Bowl, una sèrie de tempestes de sorra i pols causades als Estats Units als anys 30, provocades per tècniques agrícoles inapropiades, es pot visitar al fins al 5 de gener de 2019.
Afegeix un nou comentari