Àmbit de la notícia
Ambiental

Les ONG, profundament decebudes amb el resultat de la Cimera de Copenhaguen

  • Sirena de Copenhaguen amb samarreta. Imatge de l'àlbum Picasa de Jaume Grau
  • Naomi Klein al Klimaforum09. Fotografia de Mark Knudsen
  • Protesta de Greenpeace al sopar de la reina de Dinamarca

Les ONG consideren l'Acord de Copenhaguen totalment insuficient i creuen que els líders mundials han deixat passar una oportunitat històrica per evitar el caos climàtic. També fan una crida a mobilitzar-se per exigir l'alliberament dels activistes que continuen empresonats a Dinamarca: hi haurà concentracions avui, 23 de desembre, i s'estan recollint signatures.

La Cimera de Copenhaguen sobre canvi climàtic s'ha tancat amb un acord de mínims i no vinculant. L'anomenat Acord de Copenhaguen afirma que es necessiten retalls dràstics de les emissions globals de CO2  per tal que l'increment de la temperatura en el planeta es mantingui "per sota dels dos graus", però no concreta xifres ni dates per disminuir les emissions. Per facilitar l'acord, els líders mundials s'han compromès a signar el xec climàtic: 10.000 milions de dòlars anuals entre 2010 i 2012 per als països del Sud i han confirmat la creació d'un fons que arribi als 100.000 milions de dòlars en 2020.

S'ha intentat presentar aquest acord com un primer pas cap a un acord vinculant, però alguns països, com ara, Veneçuela, Nicaragua, Cuba o Bolívia, s'hi han oposat i les ONG, que exigien un acord vinculant, suficient i just, l'han considerat totalment insuficient.

L'Observatori del Deute en la Globalització considera que “l’Acord de Copenhaguen és molt insuficient, no respon a la urgència i la importància de la problemàtica tractada i agreuja les problemàtiques dels països empobrits”.  Per conèixer els arguments d'aquesta organització sobre l'acord podeu llegir l'article Ens cal aconseguir un bon acord, no qualsevol acord.

Per a Ecologistes en Acció “els darrers intents desesperats no aconsegueixen salvar una Cimera de Copenhaguen que havia de marcar l'inici d'una batalla real contra el canvi climàtic basada en un acord legalment vinculant, ambiciós i just. Els líders han fallat”. Afegeix que en aquesta cimera “estaven posades les esperances de supervivència de milions de persones que han estat defraudades”. Ecologistes en Acció considera que tant els aspectes formals del resultat principal de la Cimera com els continguts queden molt per sota de les expectatives i de les necessitats de la lluita contra el canvi climàtic establertes per la ciència.

Greenpeace afirma que a Copenhaguen s'ha perdut l'oportunitat històrica per evitar un caos climàtic. El director de Greenpeace Internacional, Kumi Naidoo, ha declarat que "el món s'enfronta a una tràgica crisi de lideratge. En lloc de treballar conjuntament per assegurar el futur de cents de milions de persones adoptant un acord històric que eviti un caos climàtic, els líders mundials dels països més poderosos han traït al futur i a les pròximes generacions".

Klimaforum: Canviar el sistema, no el clima

En paral·lel a la cimera oficial s’ha portat a terme la trobada Klimaforum09, un espai creat pels moviments socials com a alternativa a la  cimera. Hi han participat centenars d’organitzacions que, encara que partien de propostes molt diverses han aconseguit articular una declaració conjunta molt més ambiciosa i transformadora que la proposada a la cimera oficial. Des de la convicció de que “junts podem propiciar una transició mundial cap a un futur sostenible”, aquesta declaració fa una crida a crear un moviment mundial de moviments ambientals, socials, sindicals, agrícoles, de societat civil i altres parts alineades que puguin treballar junts en la lluita política diària a escala local, nacional i internacional.

Mobilitzacions per exigir l'alliberament de Juan López de Uralde

El director de Greenpeace Espanya, Juan López de Uralde, i d'altres dos activistes van ser detinguts quan realitzaven una acció de protesta, el passat dijous 17 de desembre, en la recepció oficial que oferia la reina de Dinamarca als caps d’Estat i de Govern que participaven a la Cimera del Clima. Han estat acusats de falsificar documents, pretendre ser una autoritat jurídica, entrar sense permís en un lloc privat i alterar un acte amb presència de la reina. “Els polítics parlen, els líders actuen” era el lema de la pancarta que duia el director de Greenpeace Espanya en el moment en què va ser detingut. El divendres va ser detingut un altre activista, Joris Thijssen.

Totes les ONG presents a Copenhaguen han exigit l’alliberament “de manera immediata” de Juan López de Uralde, Nora Christiansen, Christian Schmutz i Joris Thijssen. Durant aquests dies s'estan fent diferents mobilitzacions a favor de l'alliberament dels activistes. Dimecres, 23 de desembre, a les 17:00 de la tarda es faran concentracions a l'ambaixada danesa de Madrid i als consolats de diferents ciutats, com ara, Barcelona. A més, Greenpeace ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures. Si voleu donar el vostres suport, al bloc de Greenpeace trobareu informació sobre més accions que podeu portar a terme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari