Àmbit de la notícia
Ambiental

Les propostes d'ecoturisme amb les entitats ambientals

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Arrelia és una iniciativa amb la finalitat que l'ecoturisme esdevingui una font de recursos per a les entitats ambientals dedicades a la custòdia del territori  (imatge:Arrelia.cat)
  • L'ecoturista estableix un vincle amb el territori que visita, i amb Arrelia entra en contacte amb entitats ambientals (imatge: ruralmind.com)
  • Els cavalls de Camarga són un dels valors naturals de la Reserva Natural de Sebes (imatge: arrelia.cat)
  • Una proposta d'ecoturisme a l'Empordà a la finca en custòdia de Can Torres, amb la Iaeden (imatge: arrelia.cat)
  • L'Associació Mediambiental La Sínia conserva en custòdia els espais naturals de la desembocadura del riu Gaià (imatge: arrelia.cat)
  • La burricleta és un recurs que ofereix l'Associació Cea Alt Ter mentre presenta els valors naturals de les muntanyes del Ripollès (imatge: arrelia.cat)
  • Ecoturisme per conèixer el projecte de custòdia marina de l'entitat Submon (imatge: arrelia.cat)
  • La Fundació Vincles proposa una ruta que vincula el patrimoni natural i immaterial al Montseny (imatge: arrelia.cat)

Es pot contribuir a la conservació de la natura i al desenvolupament de l'economia local planificant les vacances amb Arrèlia, la iniciativa sense afany de lucre que té com a objectiu conservar els espais naturals de Catalunya.

L'ecoturisme recull les propostes que posen en valor la relació amb la natura, ofereix ocasions per retrobar aquest vincle i apropar-se a diferents realitats locals. En el marc del projecte Arrèlia, les entitats ambientals de custòdia ofereixen propostes ecoturístiques. Apropar a la ciutadania als espais naturals i fer conèixer el model de gestió sostenible que representa la custòdia del territori, és, alhora, una estratègia per a les entitats ambientals per aconseguir recursos.

La persona ecoturista no es limita a ser una simple visitant, sinó que entra en contacte amb les persones de les entitats, hi parla i en coneix els èxits i les problemàtiques de la protecció de la natura i, eventualment, pot decidir implicar-se.

Es pot planificar una experiència ecoturística a mida, o incorporar-se a una de les sortides planificades, a àrees de muntanya, vora els rius o a la costa. En presentem alguns exemples. 

 

1. El Grup de Natura Freixe a la Reserva Natural de Sebes

Al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l'embassament de Flix, s'ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. Es tracta de la Reserva Natural de Sebes, que destaca per la fauna que s'hi pot observar (a la primavera hi nien cigonyes), els cavalls de la Camarga, pasturen en zones d'aiguamolls, i per les oliveres centenàries del Mas de Pitoia (a partir de les quals s'elabora l'oli Mas de Pitoia) i el Centre d'Interpretació del Camí de Sirga, on es pot veure com era la vida vora del riu antigament.

L'àrea és gestionada en custòdia per l'Associació Grup de Natura Freixe, una entitat sense ànim de lucre dedicada a l'educació ambiental, l'observació i estudi de l'entorn natural i la conservació de la natura.

 

2. La Iaeden i la custòdia a l'Albera

La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura) és una entitat ambiental que  proposa passar un cap de setmana a la finca en custòdia de Can Torres, a l'Albera. Es poden visitar les vinyes centenàries de garnatxa, conèixer el procés d'elaboració del vi, i visitar els dòlmens i menhirs d'uns 5.000 anys d'antiguitat i l'estany de la Gutina, una zona humida de gran interès natural, amb comunitats vegetals i poblacions animals de notable singularitat. La proposta es complementa amb la visita al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, que és obert de març a octubre.

 

3. L'Associaciació Mediambiental la Sínia al Baix Gaià-Platja de Tamarit

L'Associació Mediambiental la Sínia convida a descobrir l'Espai Natural protegit de la desembocadura del riu Gaià - Platja de Tamarit, conèixer els valors naturals de l'espai (flora i fauna autòctona), els diferents impactes ambientals de la zona i els projectes que l'entitat ha dut a terme per la recuperació i conservació de l'entorn natural. L'Associació Mediambiental la Sínia és responsable del programa de custòdia i conservació del tram baix del riu Gaià i el seu àmbit fluvial. Gestionen també l'Hort de la Sínia, una finca agroecològica situada a les hortes de Tamarit, on es conreen verdures, hortalisses, plantes aromàtiques, i on es combina l'educació ambiental i la producció agrària.

Proposen gaudir de l'Espai de Benestar Essència i dinar amb productes ecològics de temporada a l'ombra del lledoner de les bruixes.

 

4. L'Associació Alt Ter a les muntanyes del Ripollès

L'Associació Alt Ter proposa una ruta en burricleta, una bicicleta rural elèctrica, pel Ripollès, seguint el camí de la Ruta del Ferro i del Carbó, des de Ripoll a Joan de les Abadesses. Durant el camí un guia de natura de l'Associació Alt Ter us ajudarà a descobrir els llocs d'interès natural, com ara el pantà de Cal Gat i la font de la Puda, els tresors de la natura que amaguen les muntanyes, les aus que habiten en aquest territori i l'Ecomuseu del Molí Petit. Des d'allí, organitzen una excursió guiada de pel Turó de les Tres Creus, amb un itinerari dins de l'espai natural protegit de les Riberes de l'Alt Ter que travessa diverses finques en custòdia. En destaca la riera d'Arçamala, les pinedes de pi roig, prats entre boscos i una roureda de roure pènol. Durant el recorregut s'identificaran rastres de fauna de la zona, es revisarà l'ocupació de les caixes niu repartides per la finca i es farà el seguiment de les basses.

 

5. Submon i la fauna marina dels canyons del  Maresme

Navegar en veler pels canyons del Maresme, per conèixer la zona de residència i alimentació de moltes espècies de fauna marina, com els dofins o els calderons, és la proposta de l'entitat Submon. Adquirint aquesta proposta es contribueix als projectes de custòdia marina que l'entitat impulsa, amb la finalitat de protegir la zona i la fauna que l'habita.

Durant la navegació es poden realitzar diferents activitats destinades a l'estudi de les espècies de cetacis que habiten en aquesta zona i participar de forma activa i directe en les tasques de navegació, coneixent quines són les bones pràctiques a l'hora d'acostar-se a aquests animals. El guia de SUBMÓN us explicarà els valors ecològics de l'àrea i les activitats que s'hi practiquen. Aprendreu més sobre els animals marins de les nostres costes i recollireu dades científiques per estudiar la conservació de l'àrea.

 

6. La Fundació Vincles , el Montseny  i el bandoler Serrallonga 

La Fundació Vincles, que treballa per "millorar la relació entre les persones i entre les persones i el medi", proposa una sortida al Parc Natural del Montseny (reserva de la Biosfera), que vincula el patrimoni natural amb el patrimoni immaterial, ple d'històries, llegendes i tradicions, i el patrimoni arquitectònic, amb capelles, ermites, torres i castells. Es tracta d'una sortida des de Viladrau a l'Ermita de l'Erola, pel camí ral i de romiatge de Viladrau a Sant Segimon i El Brull.

El camí ajudarà a descobrir la història del famós bandoler Serrallonga, tot passant per la casa on va néixer, visitar la font del ferro i la imatge trobada de l'Erola. Es fan petites parades per experimentar i viure amb els sentits la natura. Entre tots es prepara el dinar a la llar de foc de l'ermita, amb productes de km 0, tot compartint les vivències de la passejada i l'espai custodiat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari