Àmbit de la notícia
Ambiental

Les zones humides ens protegeixen enfront de la meteorologia extrema

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Els aiguamolls de l'Empordà (imatge: flickr/diluvi)
  • Estany d'Ivars (imatge: flickr/Joan Grifols)
  • Diumenge 5 bicicletada als Ullals de Baltasar, al Delta de l'Ebre (imatge:  http://parcsnaturals.gencat.cat/es/delta-ebre)
  • El delta del Llobregat (imatge: elprat.cat)
  • L'entitat Geven convida a celebrar el dia a Les Madrigueres, a El Vendrell (imatge: geven)
  • Jornada de voluntariat ambiental amb l'Apnae als Aiguamolls de l'Empordà (imatge: apnae.org)
  • Jornada de voluntariat ambiental a Riet Vell, al Delta de l'Ebre, amb Seo Bird Life (imatge: Riet Vell.cat)
  • El valor de les zones humides com a reservori d'aigua explicat en aquest còmic (imatge: worldwetlandsday.org)
  • Cartell del Dia Mundial de les Zones Humides 2017 (imatge: worldwetlandsday.org)

El 2 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Zones Humides, que enguany ens recorda la funció protectora que exerceixen aquests fràgils ecosistemes.

Les zones humides juguen un paper important en la reducció de l'impacte dels fenòmens meteorològics extrems com inundacions, sequeres i ciclons. Actuen com esponges naturals, absorbint i emmagatzemant l'excés de precipitacions i reduint així les inundacions. Durant l'època seca alliberen l'aigua emmagatzemada, retardant l'inici de les sequeres i reduint l'escassetat d'aigua.

Les zones humides allotgen una extraordinària varietat d'éssers vius i són fonamentals per a la subsistència humana. La seva elevada capacitat d'emmagatzemar el CO2 els converteix en ambients importants per la lluita contra el canvi climàtic, i per la protecció de les costes.

Amb motiu de la celebració, entitats i ens gestors d'aquests espais naturals d'arreu del món s'organitzen actes per conscienciar sobre la necessitat de preservar-los. Durant aquests dies es poden visitar també les diverses zones humides de Catalunya, i descobrir, de la mà de les entitats ambientals, la riquesa d'aquests ecosistemes, llar de gran varietat d'animals, que representen paradisos per a les persones aficionades al birdwatching. 

​Diumenge dia 5 de febrer al matí l'estany d'Ivars i Vila-sana celebra el Dia mundial de les zones humides al centre de visitants de Cal Sinén, amb activitats dedicades a conèixer els ratpenats que viuen a l'estany. Es realitzarà un taller de mostra i col·locació de caixes niu per a ratpenats i alliberament de fauna autòctona, amb un seguit d'activitats per donar a conèixer i difondre el valor ecològic d'aquests mamífers voladors.

 

A l'Estany de Banyoles el Consorci de l'Estany, l'entitat Limnos i el Museu Darder organitzen xerrades i una visita guiada. Divendres 3 de febrer 2017 a la tarda, al Centre d'Interpretació de l'Estany, es presentarà el paper de les zones humides per a la reducció del risc de desastres a càrrec de Limnos, es parlarà sobre la gestió de les poblacions de peixos a l'Estany de Banyoles a càrrec de Quim Pou i Rovira Coordinador tècnic del LIFE Potamo Fauna del Consorci de l'Estany, i sobre el Pla tècnic de gestió de la pesca a l'Estany a càrrec Miquel Campos i Llach, tècnic coordinador del Consorci de l'Estany. Diumenge 5 de febrer de 2017, al matí, es realitzarà una visita guiada pels recs de Banyoles a través dels seus rentadors a càrrec de Ramon Casadevall coautor del llibre "Qui té roba per rentar?"

 

Divendres 3 conferència teatralitzada sobre els ratpenats per tal de descobrir els principals secrets d'aquests mamífers voladors. Diumenge 5, està prevista una sortida en bicicleta de mig dia per conèixer un dels ambients més enigmàtics del Delta, els ullals de Baltasar, una de les surgències subterrànies permanents d'aigua dolça continental més important del Delta.

Dissabte 4 de febrer a Riet Vell, l'entitat Seo Bird Life ha organitzat una jornada de voluntariat ambiental per la neteja dels erms de la Tancada. 

L'Associació mediambiental La Sínia i l'associació GATA han organitzat una jornada de voluntariat ambiental a El Catllar, per fer valdre aquests espais equilibradors i font de vida de moltes espècies. S'han realitzat tasques de millora de l'espai a la Resclosa de la Fàbrica.

 

El diumenge 5 de febrer el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta de Llobregat convida a fer una passejada guiada per l'Espai Natural del Remolar-Filipines, un lloc emblemàtic del Delta del Llobregat que atresora grans valors naturals reconeguts internacionalment i que tenim a tocar de casa. Al Remolar-Filipines es podran observar des dels aguaits d'aquest espai natural, molts dels ocells i altres animals que surten a aquestes hores. És un moment molt especial per a fotografiar fauna i paisatges amb les darreres llums del dia.

 

Diumenge 5 de febrer l'entitat ambiental GEVEN celebra el dia a l'espai natural de les Madrigueres, a El Vendrell.Arrel els temporals de les últimes setmanes, aquest espai ha demostrat la seva utilitat per fer front a l'erosió de la sorra. 

 

Diumenge 5 de febrer l'Apnae convida a una jornada de voluntariat ambiental per col·laborar amb la plantada de tamarius al camí a la platja de Can Comes, a la Reserva Integral de les Llaunes als Aiguamolls de l’Empordà.  

 

Matinal de revegetació als estanys de la Gutina, amb la Iaeden . L’any 2015 es va fer la restauració d’un tercer estany temporal del sistema de la Gutina, situats a Can Gutina, a Sant Climent Sescebes. Per tal de restaurar la dinàmica d’estany temporal, es va fer (entre altres actuacions) una mota en una banda de l’estany que en aquesta jornada de voluntariat revegetarem plantant plançons de vegetació típica de la zona. La jornada serà una combinació de passejada i presentació dels estanys temporals de la Gutina amb el projecte de restauració del tercer estany i les tasques de revegetació de la mota. Hora i lloc de trobada: 10 h a Vilartolí (Sant Climent Sescebes).Inscripcions: l’activitat és gratuïta, però cal inscriure’s a agroterritori@iaeden.cat o al tel. 972 670 531 (matins). 

 

l

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari