Àmbit de la notícia
Ambiental

Un dia per pensar en les zones humides durant tot l'any

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Cataluny (XVAC)
  • Amitges, Aigüestortes (imatge: flickr, martapiqs)
  • Estany de Banyoles (imatge: flickr, Jofre Ferrer)
  • Delta de l'Ebre (imatge: flickr, Néstor)

El Dia Mundial de les Zones Humides, 2 de febrer, és una oportunitat per posar en valor les zones humides com un dels ecosistemes més diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables.

Cada 2 de febrer, se celebra el Dia Mundial de les Zones Humides, en commemoració de la data en què es va adoptar la Convenció sobre les Zones Humides l'any 1971 (Convenció de Ramsar), un tractat internacional per a la conservació i l'ús sostenible d'aquestes zones. Aquest dia té com a objectiu divulgar el valor d'un dels ecosistemes més diversos i rics en biodiversitat però, alhora, especialment amenaçats.

A més, aquest any, Ramsar recull la proclamació que ha fet les Nacions Unides per al 2014 com l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar i dedica aquest dia a analitzar la connexió entre zones humides i l'agricultura. 

Sovint els aiguamolls s'han considerat un obstacle per a l'agricultura, i encara segueixen sent drenats i recuperats per habilitar terrenys agrícoles, i també contaminats amb l'ús de productes químics. Però cada vegada es comprèn millor el paper fonamental que exerceixen els aiguamolls en suport de l'agricultura, i hi ha pràctiques agrícoles reeixides que sustenten uns aiguamolls sans.

Zones humides a Catalunya

Des d'estanys alpins fins a deltes, passant per llacs, pantans, aiguabarreigs, mulleres, aiguamolls, albuferes, estanys litorals... aquesta és la gran diversitat de zones humides que hi ha a Catalunya, que cal preservar i garantir-ne la seva protecció amb eines com la Convenció de Ramsar.

Actualment hi ha quatre zones humides de casa nostra incloses a la xarxa Ramsar: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles, i el Delta de l’Ebre. Tot i això, hi ha altres espais humits catalans que compleixen les normatives de Ramsar, segons diverses entitats com DEPANA, i que hi podrien estar inclosos.

En tots ells, així com els Espais naturals del delta del Llobregat,  l'espai natural riu Gaià, l'Estany d’Ivars i Vila-sana o la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, s'hi organitzen aquest cap de setmana (1 i 2 de febrer) nombroses activitats tècniques i lúdiques, amb la col·laboració d'entitats ambientals (APNAE, Limnos, l'Associació Mediambiental La Sínia, SEOBirdlife o el Grup de Natura Freixe, entre altres).

L'aigua i els ocells

Les aus són un bon indicador de la qualitat dels ecosistemes. Per això, SEO/Birdlife, entre altres entitats, té en marxa la campanya "Ales sobre aigua"  amb l'objectiu d'aconseguir que el 2015 les zones humides més importants per a les aus  de l'Estat espanyol es trobin en un bon estat de conservació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari