Àmbit de la notícia
Ambiental

L’Hort ecosolidari de la UdG apadrina horts urbans d’escoles gironines

Autor/a
Elena Albouy
  • Programa d'apadrinament de l'hort ecològic de l'escola Joan Bruguera de Girona (Font: OCD)
  • Programa d'apadrinament de l'hort ecològic de l'escola Joan Bruguera de Girona (Font: OCD)
  • Hort ecosolidari de la UdG (Font: Hort)
  • Joves implicats en l'hort  (Font: Hort)
  • Collites de l'hort  (Font: Hort)
  • Tasques a l'hort  (Font: Hort)

La implicació i la motivació dels participants i l'èxit de les collites han marcat el primer any de vida de l'hort social i ecològic de la UdG, que emprèn l'any amb el nou repte.

El desembre de fa un any, l'Oficina de de Cooperació per al Desenvolupament de la UdG (OCD) i l'Oficina Verda engegaven, en col·laboració amb els departaments d'Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària (EQATA) i el grup de Patologia Vegetal i amb entitats gironines, l'Hort Ecosolidari de la universitat. Naixia com a un projecte ecològic i de reinserció social destinat als usuaris del centre d'acollida La Sopa de Girona, que participarien en la creació i manteniment de l'hort i serien els beneficiaris de les collites que en sorgissin. Alhora, el projecte estava obert a tot l'alumnat de la universitat, que podria implicar-s'hi i fer créixer el coneixement socioambiental.

Des d'aquell naixement, ja ha passat un any. L'hort ha crescut i evolucionat. Una de les  parcel·les de Montilivi, abans en desús, ha permès apropar-se a un sector desfavorit de Girona. Ofereix formació ambiental i ha esdevingut "un motor d'inserció, de creació d'hàbits i d'aprenentatge d'eines per als usuaris que, fins i tot, pot servir per a una futura integració laboral", explicava la responsable del Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa, Rosa Angelats, en un reportatge a la revista udgent.

L'alumnat de la UdG és un altre dels pilars de la iniciativa, que hi participa a través del programa d'Activitats Solidàries de l'OCD amb què poden convalidar crèdits ECTS. Segons l'Oficina de Cooperació, hi ha implicats 8 estudiants, que arriben tant des d'estudis científics i tècnics com socials. La majoria, afirmen, són estudiants que tenen la inquietud de fer voluntariat, amb l'al·licient que en el projecte de l'hort, s'actua per una causa social en un entorn innovador i diferent.

"És una gran experiència. Per a qui hi troba un significat, és una gran motivació", afirmen des de l'OCD

El setembre d'aquest curs una nova entitat va entrar a formar part del projecte. Cinc de les persones usuàries de la Fundació Ramon Noguera, persones adultes amb discapacitat intel·lectual, començaven a dur a terme activitats pròpies de l'hort, que es convertien en activitats terapèutiques, de relació i d'inclusió de primer ordre, per la relació i col·laboració que comporten, tal i com explica la coordinadora de la FRN, Iolanda Garcia.

No és només un èxit a nivell participatiu i social, sinó que, segons explica Pep Juandó en un vídeo elaborat per alumnat de comunicació, la forma amb què s'executen certes pràctiques com a l'hora de compostar permeten també la recerca i la creació de coneixement, característica també de la universitat.

El blog de l'hort permet seguir-ne l'actualitat fil per randa, nous recursos que es preparen i també guies didàctiques i consells sobre bons hàbits alimentaris. També es pot veure com s'han aconseguit collites de bona qualitat i molta quantitat que han pogut abastir els àpats diaris del centre de La Sopa. Indicador que, segons l'OCD, demostra que el treball en equip és determinant i que dóna molt bons fruits. 

"Sens dubte, és una gran experiència. Per a qui hi troba un significat, és una gran motivació", resumeix l'Oficina de Cooperació, que afirma alhora que és una mostra del treball en xarxa entre la Universitat i les entitats de la ciutat.

Després de l'esplèndid any, l'Oficina de Cooperació va una passa més enllà. Aquest curs s'ha iniciat com a pla pilot l'apadrinament de l'hort de l'escola Joan Bruguera de Girona, on estudiants universitaris donen assessorament i acompanyament de manera tècnica, pedagògica i divertida per al manteniment i cura de l'hort ecològic escolar, com ara el coneixement de les plantes, el compostatge o què és adient a cada èpica de l'any.

Contingut relacionat

Pep Juandó: "L'hort urbà acosta el ciutadà al medi, afavoreix la seva participació social i ajuda a mantenir la diversitat biològica", reportatge sobre horts urbans universitaris a xarxanet.org

Mongetes, enciams i voluntariat: l'hort ecosolidari, article udgent

Hort ecosolidari de la UdG, al telenotícies comarques de TV3

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari