L’oli domèstic, de residu a recurs
Comparteix
Saps que 1 litre d’oli llençat per l’aigüera pot contaminar 1.000 litres d’aigua? L’Ajuntament de Barcelona engega un nou sistema per reciclar l’oli de cuina, afavorint la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat.
Si vius a Barcelona només et cal anar al Punt Verd més proper i et donaran gratuïtament un envàs retornable per la recollida de l’oli domèstic. Hi podràs guardar tot l’oli de cuinar i altres olis vegetals com el de les conserves. Quan el tinguis ple, si el retornes a la deixalleria i te’n donaran un altre de net per usar-lo de nou.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona impulsa, des de principis d'octubre, un nou sistema per facilitar i incrementar el reciclatge de l’oli domèstic a la ciutat, amb beneficis ambientals i socials:
- Reduir la contaminació de l’aigua
- Generar activitat econòmica en l’àmbit de les persones amb discapacitat.
- Convertir l’oli usat, de residu a font d’energia renovable.
El valor social afegit
Es pretén recollir més de 300.000 litres en un any en els prop de 100 Punts Verds de la ciutat (entre els de zona, de barri els mòbils i els punts col·laboradors).
La gestió de tot aquest oli recollit la farà la Fundació Asproseat, que incorpora 13 persones amb discapacitat inel·lectual, física o sensorial per al procés de buidat, neteja i recollida dels envasos.
L’oli reciclat, nova energia
Aquest nou sistema, arriba en un moment en què els ciutadans cada cop reciclen menys l’oli usat, des la darrera campanya de foment del reciclatge de l’oli usat, al 2011, segons l'Ajuntament.
A més d'actuar per prevenir la contaminació de l’aigua, la gran majoria l’oli recollit per aquest nou sistema anirà destinat a la fabricació de biodièsel, com a substitut dels combustibles derivats del petroli (un 88%).
Afegeix un nou comentari