Lorenzo Proia: "La biodiversitat i la tecnologia es poden combinar per promoure un futur més sostenible"

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Lorenzo Proia és cap de la Unitat d'Ecologia Aplicada i Canvi Global al Centre Tecnològic BETA. Font: UVic-UCC. Font: UVic-UCC
Lorenzo Proia és cap de la Unitat d'Ecologia Aplicada i Canvi Global al Centre Tecnològic BETA. Font: UVic-UCC.

Lorenzo Proia: "La biodiversitat i la tecnologia es poden combinar per promoure un futur més sostenible"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

El Centre Tecnològic BETA vol esdevenir un actor pel desenvolupament tecnològic i la millora de la qualitat de vida rural.

Fa gairebé deu anys, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va crear el Centre de Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària, conegut com a Centre Tecnològic BETA.

El Centre busca millorar la qualitat de vida de les societats rurals a través del desenvolupament tecnològic, els projectes d'investigació, desenvolupament i innovació i la transferència de coneixements tant al sector públic com al privat. Alguns dels camps d'expertesa del Centre són les tecnologies ambientals, la bioeconomia circular o la tecnologia aplicada al canvi global, entre altres.

Per conèixer més sobre la tasca d'aquest centre i sobre quina relació tenen la tecnologia i la biodiversitat hem parlat amb el cap de la Unitat d'Ecologia Aplicada i Canvi Global del Centre Tecnològic Beta, Lorenzo Proia.

Com definiries la tasca que feu al Centre Tecnològic BETA?

En poques paraules, el Centre Tecnològic BETA té com a tasca principal ser una eina útil per al territori. La nostra missió és contribuir activament al desenvolupament sostenible dels territoris rurals a través de l'impuls de projectes de recerca, innovació i transferència, i ho volem fer treballant en col·laboració amb el sector privat, el sector públic i altres actors rellevants per abordar aquest repte de manera integral.

Mitjançant aquesta mirada transversal, hem anat desenvolupant diverses línies de treball complementàries que ajuden a generar un impacte positiu en el territori.

Com es relacionen la biodiversitat i la tecnologia?

La biodiversitat i la tecnologia van de la mà a través de les solucions basades en la natura. Es tracta de solucions inspirades en els processos ecosistèmics que ofereixen beneficis ambientals, socials i econòmics, i ajuden a construir resiliència. Treballar amb aquestes solucions vol dir que intentem utilitzar el coneixement dels ecosistemes i els seus organismes per abordar reptes locals i globals, com ara millorar la qualitat de les aigües residuals.

A més, aquestes solucions poden ser una peça clau per a promoure un desenvolupament més sostenible, reduir els impactes de l'activitat humana sobre els ecosistemes i recuperar els serveis que aquests ens proporcionen. En resum, la biodiversitat i la tecnologia es poden combinar per promoure un futur més sostenible.

"A través de la ciència ciutadana, involucrem la ciutadania en la protecció del medi ambient i fomentem la seva participació activa en la recerca i conservació de la natura"

Dintre del Centre, ets cap de la Unitat d’Ecologia Aplicada i Canvi Global. Quin és l’objectiu d’aquesta unitat?

L'objectiu de la Unitat d'Ecologia Aplicada i Canvi Global és utilitzar el coneixement dels ecosistemes en un context de canvi global per proporcionar solucions a determinats reptes importants de la societat. Una de les principals línies d'investigació és, precisament, l'ús de solucions basades en la natura per a millorar els processos de depuració de diferents tipus d'aigües residuals, utilitzant organismes aquàtics com a agents depuradors.

Això ens permetrà desenvolupar tecnologies senzilles basades en l'activitat biològica d'aquests organismes, especialment per a estacions de depuració d'aigües residuals petites amb recursos limitats. Per exemple, participem en el projecte Biodaph20, que demostrarà l'eficiència d'aquestes tecnologies de tractament d'aigües residuals urbanes en pilots a Girona i una illa grega, on l'aigua residual regenerada es farà servir per a la irrigació de cultius.

A quins reptes globals busqueu donar resposta?

Tenim com a objectiu abordar diversos reptes globals, incloent el canvi climàtic, la gestió dels recursos hídrics i la conservació de la biodiversitat. Mitjançant la recerca aplicada i la col·laboració amb altres actors, busquem proporcionar solucions per a reptes com el de la preservació dels ecosistemes o el desenvolupament de tecnologies per mitigar els efectes del canvi global.

"Estem orgulloses de ser un centre d'atracció i consolidació de talent a Osona, amb una diversitat de professionals de diferents nacionalitats que han triat treballar i viure en aquesta zona"

Porteu a terme tant projectes d’investigació com convenis de transferència de coneixement amb empreses. Què us aporten aquestes dues maneres de treballar?

Combinar projectes d'investigació i convenis de transferència de coneixement amb empreses aporta un doble valor afegit. Amb la recerca, generem coneixement sobre els ecosistemes i els seus organismes, proporcionant una comprensió més profunda dels reptes ambientals. Al mateix temps, en col·laboració amb empreses compromeses amb la sostenibilitat, busquem solucions concretes per millorar la gestió dels seus recursos.

Un exemple concret d'aquest enfocament és un dels nostres projectes finançats pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, on utilitzem plantes aquàtiques per a reduir la càrrega de nutrients i sal en els residus orgànics de ramaderia. I això és només una mostra dels resultats tangibles que es poden aconseguir.

Tant des del Centre com des de la teva àrea poseu el focus en la importància de la ciència ciutadana. Què és aquesta disciplina?

La ciència ciutadana és una línia de treball important per nosaltres. Un exemple destacat és el projecte ‘Pescadors de Plàstic’ en el que treballem amb nombroses escoles catalanes per recopilar dades sobre la contaminació per plàstic als ecosistemes fluvials i el seu impacte en el mar. Aquest projecte, finançat per la Fundació Espnayola per a la Ciència i la Tecnologia, combina la recollida rigorosa de dades amb la sensibilització sobre aquesta problemàtica.

En aquest sentit, també vull destacar també el projecte ‘Caretta a la Vista’, que, tot i no ser estrictament escolar, ofereix eines als ciutadans per detectar i identificar rastres o nius de tortugues marines a les nostres platges. A través de la ciència ciutadana, involucrem la ciutadania en la protecció del medi ambient i fomentem la seva participació activa en la recerca i conservació de la natura.

Les solucions en les que treballeu són de caire local o apunten més a una visió global?

Tenim una perspectiva tant local com global. Tot i treballar amb temes que poden semblar distants dels reptes tecnològics, tenim una visió aplicada i busquem solucions pràctiques basades en el nostre coneixement de la recerca de base. Un exemple concret és la nostra col·laboració amb les empreses responsables de la potabilització de l'aigua de les comarques de Girona, amb les que treballem per gestionar els episodis de creixement de microorganismes a les aigües superficials del riu Ter.

Mitjançant estudis de camp i de laboratori, hem desenvolupat un model predictiu per comprendre els factors que afavoreixen la proliferació d'aquests organismes al riu Ter. Això permet a les empreses estar preparades per aplicar el tractament addicional necessari per reduir la concentració d'una molècula que provoca mala olor i mal gust a l'aigua potable. Aquesta col·laboració exemplifica com treballem en solucions locals que tenen un impacte en la qualitat de vida de la comunitat.

Com veus el futur del Centre a un curt, mig i llarg termini?

El futur del Centre Tecnològic BETA és continuar treballant per seguir sent agents indispensables en el desenvolupament sostenible del nostre territori i més enllà, tant a curt com a mig i llarg termini. Ens mantenim compromesos en ser una eina útil per a la societat i continuar contribuint al desenvolupament sostenible de l'àmbit rural. Estem orgullosos de ser un centre d'atracció i consolidació de talent a Osona, amb una diversitat de professionals de diferents nacionalitats que han triat treballar i viure en aquesta zona.

Afegeix un comentari nou