Lucía Pérez-Porro: “El voluntariat corporatiu ajuda a potenciar la companyonia i el treball en equip”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
Lucía Pérez-Porro, treballadora de Repsol Tarragona i membre del seu programa de voluntariat. Font: Lucía Pérez-Porro
Lucía Pérez-Porro, treballadora de Repsol Tarragona i membre del seu programa de voluntariat. Font: Lucía Pérez-Porro

Lucía Pérez-Porro: “El voluntariat corporatiu ajuda a potenciar la companyonia i el treball en equip”

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Parlem amb una treballadora de Repsol Tarragona sobre la seva experiència dins del programa de voluntariat ambiental de la companyia.

Moltes empreses dediquen una part del seus recursos humans a programes de voluntariat adreçats al personal de la companyia. Però com funciona aquest tipus de voluntariat i què aporta als treballadors i treballadores?

Hem entrevistat a la Lucía Pérez-Porro, treballadora de Repsol Tarragona i implicada en el seu programa de voluntariat ambiental per conèixer quina tasca desenvolupa i com aquesta experiència li ha canviat la vida.

Com va sorgir la idea de formar part del programa de voluntariat de l’empresa?

La iniciativa va sorgir arran de la presentació del Pla d’Acció per a la Biodiversitat entorn de l’embassament del Catllar (PAB) i la signatura dels acords de custòdia dels terrenys de Repsol.

Es tractava de realitzar accions de conservació i millora de la biodiversitat entorn del curs del riu Gaià per donar a conèixer i familiaritzar les persones amb el seu entorn i medi natural.

Havies fet voluntariat anteriorment?

Sí, el meu primer voluntariat va ser als 17 anys amb l’ONG de la Mare Teresa de Calcuta a Katmandú, al Nepal, en un orfenat. També he col·laborat com a voluntària als jocs del Mediterrani de Tarragona 2017 i amb altres associacions com Aurora, Associació Mediambiental La Sínia, etc.

Quant al voluntariat de Repsol, vaig participar anteriorment als Jocs per a la Integració (Recapacita 2012), a la Jornada de portes obertes al Centre d’esports d’Hivern Adaptats (2014) i en diverses jornades de voluntariat mediambiental a Tarragona.

Quina tasca desenvolupes actualment dins del programa de voluntariat de Repsol?

Col·laboro en tot el que puc. D’una banda, ajudo a l’organització i a l’elaboració i divulgació de propostes d’activitats a realitzar amb el voluntariat de Repsol Tarragona.

D’altra banda, també participo activament en les accions de conservació i millora de la biodiversitat en l’entorn del curs del riu Gaià: revegetació, lluita contra la flora exòtica invasora, reconstrucció d’espais naturals, construcció de caixes niu i seguiment de fauna aquàtica, entre d’altres.

Com s’organitza aquest programa de voluntariat? Té èxit entre el personal de l’empresa?

L’organització, conjuntament amb l’Associació Mediambiental La Sínia, s’encarrega de pensar propostes per a la conservació i millora de la biodiversitat a realitzar entorn del curs del riu Gaià.

Són activitats de voluntariat ambiental que tenen força èxit entre el personal de l’empresa, sobretot per fer-ho en família i amb els fills i filles.

Des del teu punt de vista, amb quines dificultats es troben els companys/es de feina a l’hora de participar-hi?

El principal escull amb el qual es troben és que, normalment, les activitats es realitzen en cap de setmana i a primera hora del matí. Això fa que, en molts casos, coincideixi amb activitats extraescolars dels fills i filles o amb altres activitats familiars i que, per tant, no hi puguin participar tots els que hi voldrien.

Per què creus que les grans empreses han de seguir el model de la Fundació Repsol Tarragona i apostar per programes de voluntariat?

Penso que és necessari apostar per programes de voluntariat dins de l’empresa perquè et donen l’oportunitat de viure experiències inoblidables i divertides amb la teva família i els companys i companyes de feina i això ajuda a millorar la relació entre treballadors/es.

A més, el voluntariat concret de Repsol Tarragona m’ha permès aprendre a conèixer millor l’entorn i el medi ambient que ens envolta.

Ajuden aquests programes a que els treballadors/es se sentin més implicats/des amb l’empresa?

Et permeten conèixer gent nova a l’empresa i a la vegada fomenten la companyonia i el treball en equip. Veure com l’empresa està implicada en la lluita per fer un món millor demostra una conscienciació d’aquesta, fet que ajuda a sentir-te part implicada i a treballar plegats per un objectiu comú.

Què t’aporta fer voluntariat? Creus que t’ha canviat la vida d’ençà que en fas?

Fer voluntariat em permet aportar el meu gra de sorra ajudant a l’entorn i a les persones. Realment, si em fixo en el primer dia que vaig fer voluntariat i ho miro en perspectiva, puc dir que m’ha canviat la vida. M’ha permès créixer com a persona, aprendre, millorar capacitats personals i realitzar inquietuds personals.

Quines capacitats personals has desenvolupat gràcies al voluntariat?

El voluntariat m’ha ajudat a ser més extravertida i eloqüent, a potenciar la confiança en mi i a sentir-me útil.

Per acabar, què li recomanaries als companys/es que no es decideixen a fer el pas?

Sempre animo als companys i companyes a fer voluntariat, encara que sigui una sola vegada. Estic segur que no els decebrà i voldran repetir.

Afegeix un comentari nou