Àmbit de la notícia
Ambiental

Manresa és el primer municipi català en rebre el reconeixement de Ciutat pel Comerç Just

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Manresa és la primera ciutat catalana que passa a formar part de la xarxa internacional Fair Trade Towns.
    Manresa és la primera ciutat catalana que passa a formar part de la xarxa internacional Fair Trade Towns. Font: Jorge Franganillo (Flickr)
  • La iniciativa ha estat impulsada per la Taula de Comerç Just.
    La iniciativa ha estat impulsada per la Taula de Comerç Just. Font: La Coordi
  • A través del comerç just, el nostre consum pot contribuir a fomentar un desenvolupament més sostenible, ètic i responsable.
    A través del comerç just, el nostre consum pot contribuir a fomentar un desenvolupament més sostenible, ètic i responsable. Font: Pìxabay

El reconeixement l’ha concedit el programa Fair Trade Towns, una xarxa que agrupa 2.200 municipis de 30 països.

Manresa ha rebut el segell Ciutat pel Comerç Just, i se suma a les més de 2.200 ciutats que ja formen part de la xarxa internacional Fair Trade Towns. Aquesta distinció reconeix aquest municipi del Bages com a ciutat compromesa amb el comerç just i promotora d’un model de vida sostenible

És la primera ciutat de Catalunya en rebre aquest reconeixement. La Taula de Comerç Just, formada per diverses entitats i també l’Ajuntament de Manresa, ha estat la impulsora de la candidatura, amb el suport de la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques de Catalunya (La Coordi).

Hi ha diversos aspectes que han estat clau per a defensar la candidatura. D'una banda, la ciutat compta amb una àmplia xarxa d’establiments que ofereixen productes de comerç just. De l'altra, l’Ajuntament té acords i du a terme accions per promoure el consum sostenible, amb activitats anuals a la ciutat. De la mateixa manera, els centres educatius del municipi han realitzat una vintena d’actes de sensibilització

Un projecte de ciutat

El juny del 2021, es va aprovar  en el ple municipal de l’Ajuntament de Manresa la iniciativa, impulsada pel Consell Municipal de Solidaritat. Seguidament, es va constituir la Taula de Comerç Just, de la qual formen part el grup Inspiració 2022, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, l’Ajuntament de Manresa i el mateix Consell. 

Una vegada constituïda, la Taula va posar fil a l’agulla per fer una prospecció de la implementació del comerç just, a més de les activitats de sensibilització que s’havien dut a terme durant els darrers dos anys.

Des del Consell afirmen que formar part de la xarxa Fair Trade Towns “és un pas important, ja que defineix molt bé el model de cooperació del municipi: transformar les causes de les desigualtats i posar en valor la riquesa humana i cultural del sud global”.

La Coordi, que va donar suport i assessorament a la iniciativa, també ha celebrat el reconeixement. “Estem molt contentes amb la notícia i esperem que serveixi d’inspiració perquè altres municipis catalans se sumin a la xarxa, reforçant el seu compromís amb el comerç just”, expliquen des de l’entitat.

Un pas més cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible

Amb el reconeixement de Ciutat pel Comerç Just, Manresa avança cap a l’objectiu d’esdevenir una ciutat més compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Des de l’Ajuntament de Manresa asseguren que és “un impuls per a refermar el treball i fer del comerç just un projecte de ciutat que cada vegada arribi a més col·lectius”.

El programa Fair Trade Town no només es basa en aconseguir relacions comercials sostenibles i justes amb les societats, sinó que també promou la sensibilització i la reflexió sobre els estils de vida que cal perpetuar en matèria de justícia global. El motor del projecte és impulsar l’economia social i solidària i promoure un consum moderat, de proximitat, respectuós i just amb l’entorn.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari