Martí Senserrich: "Fer voluntariat significa creure que el teu granet de sorra pot significar grans canvis"
Comparteix
Hem parlat amb el Martí, que fa voluntariat a Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i va col·laborar en els incendis de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat el passat mes de juliol.
Què t'aporta posar el teu granet de sorra en la tasca de l'associació ADF?
Formar part del voluntariat de l'ADF significa aprendre a treballar en equip, adquirir coneixements relacionats amb la natura, entendre el sistema d'emergències de Catalunya, creure que el teu granet de sorra pot significar grans canvis en un futur i lluitar de forma altruista pel nostre territori. Tot això m'aporta satisfacció i ganes de seguir endavant amb la tasca.
Quines tasques fas com a voluntari?
Durant l'any fem prevenció d'incendis forestals mitjançant la neteja de boscos i camins, revisió de punts d'aigua, entre d'altres. També realitzem formacions per tal d'estar preparats de cara a la campanya d'estiu. Durant la temporada d'incendis ens coordinem amb Bombers i la resta de cossos d'emergència per tal de tenir una bona organització davant de qualsevol incendi forestal.
Jo personalment sóc secretari de l'ADF de Sant Martí de Tous i faig de coordinador comarcal de totes les ADF de l'Anoia. A part sóc membre de la junta del Secretariat de Federacions d'ADF de Catalunya i responsable de les comunicacions.
Què cal fer per col·laborar a ADF fent voluntariat?
Posar-te en contacte amb l'ADF del teu municipi o el més proper on t'explicaran els passos a seguir. Hauràs de realitzar un seguit de formacions on adquiriràs coneixements interessants amb relació a la nostra tasca, prevenció i extinció d'incendis forestals. Cal tenir més de setze anys i moltes ganes de treballar en equip i lluitar pel territori.
Com vas viure els incendis de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat?
L'avís va arribar el dissabte 24 de juliol a mitja tarda. Ens van informar d'una columna de fum al municipi de les Piles de Gaià que en poca estona ja era visible des del nostre municipi, Sant Martí de Tous. Vam veure des del principi el gran potencial que tenia l'incendi i el risc cada vegada més evident que no es pogués controlar i arribés al nostre poble.
Vam passar dos dies quasi sense dormir, col·laborant en les tasques d'extinció de l'incendi i omplint d'aigua totes les basses que anaven quedant buides. Una altra tasca va ser cultivar el màxim nombre de camps de conreu per intentar frenar les flames. Jo personalment com a coordinador comarcal vaig viure-ho amb preocupació, però alhora satisfacció de tota la feina que vam aconseguir tirar endavant.
Quina rebuda de voluntariat vau tenir en aquesta situació?
Moltes persones van col·laborar amb nosaltres durant els dos dies de l'incendi i en tasques posteriors. Més de 300 voluntaris de 50 ADFs de diferents municipis de Catalunya van estar ajudant, a més de molts pagesos de la zona que van moure uns 150 tractors.
Quina creus que hauria estat la situació sense l'ajuda de les persones voluntàries?
Gràcies a la col·laboració de totes aquestes persones vam aconseguir, de ben segur, reduir el nombre total d'hectàrees cremades (que va arribar fins a les 1673), ja que disposem de vehicles destinats a l'extinció. A part, va ser imprescindible la tasca de reomplir les basses i punts d'aigua propers a l'incendi per tal de treballar de forma més ràpida i eficient.
Calculem que vam moure més de dos milions de litres d'aigua durant aquests dos dies. Està clar que sense l'ajuda de tothom no hauria estat possible i hagués suposat un greu problema de cara a l'extinció.
Afegeix un nou comentari