Menys envasos, a la Setmana Europea per la Prevenció de Residus

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Menys envasos, a la Setmana Europea per la Prevenció de Residus

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'impacte dels envasos, com reduir-los, reutilitzar-los i reciclar-los correctament, és la temàtica de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus d'enguany.

La Setmana Europea per la prevenció de Residus, EWWR, convida a dedicar uns moments a pensar en la quantitat d'envasos que cadascú fa servir. A casa, cuinant o netejant, o a la feina, o de compres.
Si el resultat resulta sorprenent, es pot participar en els actes de la Setmana, que se celebra del 19 al 27 de novembre a Europa.

A la pàgina de l'esdeveniment es poden trobar infografies i documents inspiradors, per trobar formes senzilles de reduir els envasos, i adoptar nous hàbits que tinguin impactes positius en el medi ambient. Durant aquests dies es pot experimentar estratègies de residu zero, fer servir materials reutilitzables, o desenvolupar propostes creatives, que l'organització convida a enregistrar a la web - fins al 4 de novembre- .

A Barcelona, el 24 de novembre se celebra la jornada de prevenció, dedicada als envasos, durant la qual es podran conèixer iniciatives com el projecte Rewine, de la Fundació per la Prevenció de Residus.

Els protagonistes de la EWWR

La ciutadania és la protagonista d'aquests dies, que podrà participar en els esdeveniments enregistrades a la pàgina. Administracions, les associacions i ONG, empreses, organitzacions culturals o educatives, i també ciutadania particular, són els promotors dels actes.


Missatges clars: 3R, i jerarquia de gestió de residus

Les 3R, és a dir la reducció, la reutilització, i el reciclatge, són les apostes necessàries per assolir objectius de sostenibilitat.
La jerarquia de la gestió dels residus és el marc sobrer el que s'han de desplegar les accions: el primer pas és la prevenció, en segon lloc la preparació a la reutilització, en tercer lloc el reciclatge, en quart lloc la valorització energètica, i, en darrer lloc, l'abocament.


Els residus a la Unió Europea

L'objectiu de la Setmana és afrontar el problema de l'excés de residus que es generen a Europa. Es tracta de quantitats que no permeten assolir els objectius del desenvolupament sostenible. Els residus, a més a més, signifiquen importants pèrdues de materials, problema especialment a Europa, que ha d'importar gran nombre de matèries primeres. La prevenció dels residus i la correcta gestió són elements claus per a les economies europees.

Afegeix un comentari nou