Àmbit de la notícia
Ambiental

Més de quatre-centes voluntàries tenen cura dels boscos de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Les activitats que es desenvolupen en el marc del Projecte Boscos de Muntanya tenen com a objectiu la cura del bosc per garantir-ne un bon estat de salut.
    Les activitats que es desenvolupen en el marc del Projecte Boscos de Muntanya tenen com a objectiu la cura del bosc per garantir-ne un bon estat de salut.
  • Enguany, l'equip de voluntariat del projecte ja compta amb la participació de més de quatre-centes persones, que es reparteixen en quatre zones diferents.
    Enguany, l'equip de voluntariat del projecte ja compta amb la participació de més de quatre-centes persones, que es reparteixen en quatre zones diferents.
  • La superfície de terreny forestal de Catalunya és el 65% del total del territori, per tant, els boscos són el gran pulmó del país.
    La superfície de terreny forestal de Catalunya és el 65% del total del territori, per tant, els boscos són el gran pulmó del país.

La iniciativa solidària Projecte Boscos de Muntanya, a través d’accions de silvicultura i gestió forestal, treballa per garantir la conservació de l’entorn natural dels Pirineus catalans i sensibilitzar la ciutadania.

Aproximadament el 65% de la superfície de Catalunya és terreny forestal, és a dir, boscos, pastures, roques i terra no conreada. Per tant, podem afirmar que l’ecosistema forestal del territori té un pes important en la biodiversitat i la natura que ens envolta. L’època d’estiu i les elevades temperatures comporten un risc per a la integritat d’aquest ecosistema.

Enguany, després de deu anys, el Departament d’Interior de la Generalitat ha engegat el nivell tres del Pla Alfa, el perill més elevat i extrem d’incendi forestal, el qual regula i restringeix l’accés i les activitats a la zona marcada. És el Cos d'Agents Rurals qui s’encarrega de la vigilància, la prevenció i el control de les accions de risc que es duen a terme als entorns naturals. De moment, són les comarques de l’Alt i el Baix Empordà les que tenen aquest nivell tres.

La iniciativa solidària Projecte Boscos de Muntanya treballa, des de fa més de quinze anys, per la promoció del manteniment i la protecció dels boscos i els paisatges de muntanya, i posa l'accent en la sensibilització a la ciutadania de la importància de tenir cura d'aquests entorns. L’entitat compta amb un equip de voluntariat, sempre obert a noves persones, que s’encarrega d’ajudar en la conservació d’aquestes zones naturals.

Els entorns forestals, el pulmó de Catalunya

Aquest estiu, més de quatre-centes persones s’han adherit al programa de voluntariat del Projecte Boscos de Muntanya, el qual, davant l’elevat risc d’incendi forestal ha optat per continuar promovent aquestes accions directes que organitzen. Les tasques continuaran fins a la tardor i s’engloben en la silvicultura i la gestió forestal. Aquestes poden ser la neteja de pins i de sotabosc, per prevenir el risc d’incendi i deixar els camins lliures, entre altres.

Les zones on se centren les actuacions i els esforços són tres: als boscos situats al Massís de l’Orri, el qual forma part del parc natural de l’Alt Pirineu; a la Vall d’Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà, i a Espinavell i a la Vall de Camprodon, àrees del Ripollès. A la tardor, l’organització iniciarà un nou projecte al bosc de Virós, a la Vall Ferrera, també al Pallars Sobirà.

Tot el que cal saber sobre les estades de voluntariat

Per a formar part de l’equip de voluntariat cal complir alguns requisits. Primer, cal ser major d’edat i no s’accepta la participació de menors acompanyats d’adults. És important tenir una condició física suficient per poder treballar a la muntanya, ja que es poden donar situacions de pluja o fred, i el terreny pot tenir pendent.

Les estades són setmanals, de dilluns a diumenge, excepte les activitats a Espinavell, que finalitzen dissabte a la tarda, i no es poden realitzar estades parcials. El Projecte Boscos de Muntanya cobreix totes les despeses d'alimentació i allotjament, però els trajectes d'anada i tornada fins a la zona són a càrrec de les participants.

Només es pot col·laborar amb una estada per any, excepte a les accions del bosc de Virós, per tal de poder donar l’oportunitat de participar a totes les persones que ho vulguin. I, finalment, és necessari dipositar una fiança de cent vint euros per confirmar la inscripció. La participació en el projecte és gratuïta, per tant, aquesta quantitat econòmica serà retornada després de finalitzar el voluntariat.

Un dels objectius principals de les estades, a més de protegir i conservar els entorns forestals de Catalunya, és formar i sensibilitzar les participants sobre els ecosistemes i els impactes que reben, provocats per la crisi climàtica i l’actual risc d’incendi. “Els coneixements no són necessaris perquè justament aquí és on rau la raó de ser de les estades, en l'aprenentatge continu amb professionals de la zona i de l’entitat i generar consciència i reacció ciutadana”, expressen des del Projecte Boscos de Muntanya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari