Més d'un centenar d'activitats per difondre i fer valdre la tècnica constructiva de la pedra seca

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge de l'històric Camí Ceboller de Llers, a l'Alt Empordà. Font: Setmana de la Pedra Seca
Imatge de l'històric Camí Ceboller de Llers, a l'Alt Empordà. Font: Setmana de la Pedra Seca
Barraca construïda amb la tècnica de la pedra seca a Sant Salvador Guardiola, al Bages. Font: Consell Comarcal del Bages
Barraca construïda amb la tècnica de la pedra seca a Sant Salvador Guardiola, al Bages. Font: Consell Comarcal del Bages
Marge de pedra seca al camí de Mas d'en Vives, al Baix Penedès. Font: Setmana de la Pedra Seca
Marge de pedra seca al camí de Mas d'en Vives, al Baix Penedès. Font: Setmana de la Pedra Seca

Més d'un centenar d'activitats per difondre i fer valdre la tècnica constructiva de la pedra seca

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Associació Micropobles organitza la tercera Setmana de la Pedra Seca del 25 de novembre al 4 de desembre, un esdeveniment que oferirà activitats al voltant dels eixos de la divulgació, l'aprenentatge i la descoberta.

La Setmana de la Pedra Seca torna a difondre i fer valdre la tècnica constructiva de la pedra seca amb un centenar d'activitats repartides arreu de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, Andorra i la Catalunya Nord. La tercera edició d'aquest esdeveniment, que des del 2020 es duu a terme pels volts del 28 de novembre per celebrar la declaració d'aquesta tècnica de construcció ancestral com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, es desenvoluparà del 25 de novembre al 5 de desembre.

La pedra seca és una tècnica de construcció que consisteix a col·locar pedra sobre pedra sense ciment, fang, argamassa, ni cap altre element d'unió entre elles. Tot l'arc mediterrani compta amb un gran nombre de construccions realitzades amb aquesta tècnica, que van des de les barraques, als marges i murs d'abancalament, passant per basses o cabanes de volta. En definitiva, totes elles construccions que conformen un divers patrimoni natural.

Sota l'organització de l'Associació de Micropobles de Catalunya, el centenar d'activitats d'enguany, impulsades per entitats, administracions públiques i equipaments culturals d'arreu del territori, versaran al voltant de tres eixos principals: la divulgació, l'aprenentatge i la descoberta. És a dir, durant la tercera Setmana de la Pedra Seca hi podrem trobar xerrades, exposicions, presentacions de llibres, concursos de fotografia rutes, tallers de reconstrucció, formacions de construccions de pedra seca, activitats de neteja de barraques o visites guiades, entre moltes altres.

"​L'objectiu és desenvolupar els màxims actes possibles per difondre i donar valor a aquesta tècnica constructiva que demostra l'esforç dels nostres avantpassats i que, malgrat conformar un patrimoni natural de gran valor, moltes vegades, malauradament, ha estat menyspreada i poc valorada", manifesta el Mario Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, municipi del Segrià.

Algunes de les activitats ja han començat durant les primeres setmanes del mes de novembre, com ara l'exposició 'Tot un món de pedra seca' a Guissona i al Pont de Vilomara, o l'exposició de l'inventari de cabanes de pedra seca d'Oristà, al municipi d'Osona. El gruix d’activitats, però, es farà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022, tot plegat, enfocat a mostrar la quantitat, qualitat i diversitat del patrimoni de pedra seca al territori. Ja pots consultar les més de cent activitats de la tercera Setmana de la Pedra Seca.

Construccions que conformen el nostre paisatge

Urrea destaca que les construccions fetes a partir d'aquesta tècnica ancestral conformen un impressionant patrimoni natural que s'ha integrat en el paisatge de Catalunya. "Són construccions fruit de l'esforç de l'home, que va emprar aquesta tècnica per treballar i conrear millor els camps, per tenir molta més qualitat amb l'aigua emmagatzemada o per tenir un aixopluc durant inclemències del temps, entre altres", assenyala. L'origen, però, el trobem en tombes monumentals i altres construccions de caràcter mortuori durant la prehistòria.

Moltes de les activitats de la tercera Setmana de la Natura es desenvoluparan en plena natura per tal de poder descobrir o restaurar les construccions del nostre territori, alhora que es gaudeix del paisatge. D'aquesta manera, el programa d'activitats està farcit de visites guiades, itineraris, caminades, excursions o, fins i tot, una cursa esportiva, festiva i cultural com és 'La Vespertina'.

Enguany és el primer any que l'Associació de Micropobles de Catalunya, a través de l’Ajuntament de Torrebesses, assumirà l'organització de la Setmana de la Pedra Seca. D'aquesta manera, l'entitat pren el relleu de l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), entitat impulsora de la iniciativa a través del projecte 'Col·laboraxPaisatge'.

Afegeix un comentari nou