Mobilització ciutadana per posar fi a les granges pelleteres a Europa
Comparteix
La campanya 'Fur Free Europe', impulsada per una seixantena d'entitats de protecció animal, crida a signar una Iniciativa Ciutadana Europea que permeti entrar al Parlament Europeu la prohibició de la cria d'animals per la seva pell.
"Absoluta crueltat". D'aquesta manera descriuen les entitats animalistes l'existència de granges pelleteres i la cria d'animals que se'n fa en aquests espais amb l'únic objectiu de confeccionar roba amb la seva pell. Animals com els visons, les fures o les guineus, són encara utilitzats per aquesta activitat que alimenta la indústria de la moda, amb l'alt grau de maltractament que suposa, la cruesa amb la qual són tractats aquests animals i el sacrifici que se'n fa d'ells.
Actualment, hi ha alguns estats membre de la Unió Europea que prohibeixen aquesta activitat. Però no a l'Estat espanyol, on encara hi ha granges pelleteres, malgrat cada any que passa disminueixi la seva quantitat. Per tal de prohibir aquests espais de sacrifici d'animals, una seixantena d'entitats de protecció dels animals en l'àmbit europeu han impulsat la Iniciativa Ciutadana Europe 'Fur Free Europe'.
"La finalitat d'aquesta Iniciativa Ciutadana Europea és aconseguir les signatures necessàries per poder garantir l'entrada al Parlament Europeu de la petició de prohibició de les granges pelleteres a Europa", manifesta Aïda Gascón, directora d'Anima Naturalis a Espanya, una de les entitats de casa nostra que participa en aquesta campanya. De moment, s'han recollit gairebé un milió i mig de signatures, una quantitat d'adhesions que va camí dels dos milions de signatures fixades com a objectiu.
Anima Naturalis va organitzar recentment una protesta davant la Sagrada Família de Barcelona, una acció en la qual les participants es van mostrar despullades, plenes de sang artificial i amuntegades, unes a sobre les altres, tot escenificant com queden els cossos dels animals un cop els arranquen la pell en aquestes granges.
Gascón considera que la sensibilitat de la ciutadania a casa nostra al voltant d'aquesta xacra és molt gran. "Crec que gran part de la societat està totalment d'acord amb acabar amb aquesta pràctica", afirma. La directora d'Anima Naturalis recorda, a més, les compromeses situacions que van provocar aquestes granges durant el moment més intens de pandèmia quan es va advertir de l'alt nivell de contagi de malalties que provoquen animals com els visons americans, una espècie de la qual la seva pell s'utilitza habitualment per confeccionar abrics.
El camí cap a la desaparició de les granges pelleteres ja s'està fent, cada cop hi ha més granges de visons que es reconverteixen en àmbits com els de l'explotació ramadera. "Creiem que és una situació que tenim molt a favor nostre, però que encara trigarà un temps a solucionar-se", explica Gascón. La directora d'Anima Naturalis considera que si el Parlament Europeu prohibeix la cria d'aquests animals per confeccionar roba, s'espera que encara hi hagi una moratòria per afavorir la reconversió dels negocis. "Són pocs i donen feina a un nombre molt baix de persones, per tant, no és un sector econòmic important", insisteix.
Si vols contribuir en la campanya i donar el teu suport a la Iniciativa Ciutadana Europea, encara ets a temps d'aportar la teva signatura.
Una prohibició que no contempla la llei de Benestar Animal
La recent aprovació de la llei de Benestar Animal al Congrés dels diputats suposa un gran pas en la defensa dels drets dels animals i en el combat de la xacra del maltractament i l'abandonament animal. No obstant això, a falta que la llei passi pel Senat, el text no inclourà cap referència a la prohibició de granges pelleteres, i a la cria d'animals exclusivament per confeccionar peces de roba amb la seva pell.
"L'esborrany inicial de la llei sí que prohibia la cria d'animals d'espècies invasores, com ara el visó americà, que posa en perill el visó europeu, en risc de desaparèixer. I és aquest visó americà el que sovint es cria en aquestes granges per fer abrics de pell", explica Gascón. Les modificacions que ha anat patint el text al llarg dels darrers mesos, però, ha difuminat aquest aspecte. "Amb l'actual redactat no queda clar, però tot assenyala que aquestes granges no quedarien prohibides", diu Gascón.
La directora d'Anima Naturalis considera que els punts que fan referència a la prohibició d'espècies invasores va encaminat a la tinença com a animals de companyia, la qual cosa, no afectaria els visons.
Afegeix un nou comentari