Natura i biodiversitat, als Premis Medi Ambient 2019

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Els Premis Medi Ambient d'enguany posen la mirada en la biodiversitat i la conservació de la natura  Font: Angela Llop per Wikimedia Commons
Els Premis Medi Ambient d'enguany posen la mirada en la biodiversitat i la conservació de la natura Font: Angela Llop per Wikimedia Commons
Fins al 16 de setembre es poden presentar candidatures als Premis Medi Ambient de la Generalitat Font: Premis Medi Ambient
Fins al 16 de setembre es poden presentar candidatures als Premis Medi Ambient de la Generalitat Font: Premis Medi Ambient

Natura i biodiversitat, als Premis Medi Ambient 2019

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

De la salut dels espais naturals i de les espècies que els habiten, en depèn la salut humana i la del planeta. Candidatures obertes als premis de la Generalitat, enguany dedicats a la conservació de la natura i la biodiversitat.

La humanitat sempre s'ha adaptat al medi, i hi ha intervingut provocant alteracions. Fins un parell de segles enrere, aquesta interacció ha estat de forma més o menys equilibrada. La natura ha ofert recursos i ha absorbit gasos i residus al llarg dels segles. Però a partir de la revolució industrial l'activitat humana s'ha anat allunyant d'aquest equilibri, fins a arribar el moment en el que compromet la salut del planeta, dels hàbitats i les espècies. Conservar la natura és una de les mesures necessàries per recuperar aquest equilibri.

Malauradament la degradació dels hàbitats i la pèrdua de biodiversitat, agreujades pels efectes del canvi climàtic, són una de les majors amenaces ambientals. En recull l'alarma el moviment Extinction Rebellion, nascut a la tardor del 2018 a Anglaterra, i actualment estès per tot el món amb la voluntat de frenar l'extinció massiva d'espècies, anunciada per la comunitat científica.

L'informe de l' IPBES (Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes) publicat el maig de 2019, elaborat per 150 científics i científiques de 50 països, concloïa que l'ús tan abusiu i insostenible dels recursos naturals està provocant l'extinció d'un milió d'espècies, i amenaçant la pròpia extinció de l'espècie humana.

És impossible salvar la biodiversitat sense frenar el canvi climàtic, i, alhora, oceans sans, boscos sans, en definitiva entorns naturals sans i ben conservat, són els majors aliats a la lluita contra el canvi climàtic.

El Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

En aquest context, la Generalitat de Catalunya anuncia els Premis Medi Ambient d'enguany dedicats a la conservació de la natura i la biodiversitat. Consten de 3 categories, amb una dotació de 10.000 €.

Es poden presentar projectes en funcionament, que estiguin impactant positivament a escala ambiental, social i econòmic i també projectes innovadors que es troben en fase de recerca.

També s'atorgarà un tercer premi per reconèixer la trajectòria d'una persona o organització que ha treballat per la protecció i millora del medi ambient a Catalunya.

Totes les candidatures, que han de ser presentades per tercers, es poden fer arribar fins al 16 de setembre. Es poden consultar les bases en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou