Àmbit de la notícia
Ambiental

Natura i ornitologia al Delta Birdig Festival

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Un festival dedicat a les aus i a la natura
    Un festival dedicat a les aus i a la natura Font: Delta Birding Festival
  • La recaptació del Festival es destina a la conservació de la tórtora
    La recaptació del Festival es destina a la conservació de la tórtora Font: Delta Birding Festival
  • Ponents de prestigi internacional assisteixen al Delta Birding Festival
    Ponents de prestigi internacional assisteixen al Delta Birding Festival Font: Delta Birding Festival
  • Un gran nombre d'expositors es reuneixen al Delta Birding Festival
    Un gran nombre d'expositors es reuneixen al Delta Birding Festival Font: Delta Birding Festival

Del 22 al 24 de setembre es celebra una nova edició del Delta Birding Festival, trobada que promou la connexió amb la natura a través de l’observació de les aus.

Molt més que mirar ocells 

El Delta de l’Ebre desperta una fascinació especial per als amants de la natura i en particular de les aus; des de fa 4 anys acull la singular proposta del Delta Birding Festival, el principal festival ornitològic del Mediterrani, i l’únic d’aquesta tipologia que es realitza a Catalunya. El BirdWatching és l’afició a l’observació de les aus, però és també una activitat que juga un paper fonamental en la conservació de la natura, en l’estudi de l’ornitologia; i és un factor decisiu per a la promoció del turisme sostenible. També és una experiència que permet a qualsevol persona establir una intensa connexió amb la natura, despertant sensacions i sentiments que es poden transformar en consciència ambiental.

Sortir a mirar ocells és una activitat apta per a persones de totes les edats i perfils; la difusió del birdwatching desperta la consciència ambiental i dóna suport a la conservació de la natura. El Delta Birding Festival ofereix a les persones aficionades, o a les que volen descobrir per primera vegada el món del Birdwatching, tota mena d’activitats relacionades amb l’ornitologia i a través de les quals poder conèixer el Delta en profunditat: sortides de camp i en vaixell, conferències, fires, amb l’acompanyament de grans figures de la recerca i la fotografia.

El festival, que està organitzat per la llibreria Oryx, per la Fundació Catalunya La Pedrera i per l’Associació Institut Català d’Ornitologia, destina tots els beneficis econòmics a projectes d’estudi i conservació de les aus i la natura. El seu extens programa d’activitats, el nombre d’expositors, i sobretot per la presència de figures de reconegut prestigi internacional consoliden el prestigi del Festival.

La tórtora, protagonista de l'any

Un dels ocells més abundants de les zones rurals a Europa, la tórtora ("Streptopelia turtur"), està esdevenint més escassa. Les seves poblacions han patit una regressió, i hi ha estudis que indiquen que podria extingir-se. Per aquest motiu el Delta Birding Festival ha decidit enguany donar la recaptació del festival per a estudis sobre els moviments migratoris de la tórtora, encaminats a dissenyar accions de conservació d'aquesta au.

Sortides de descoberta dels espais naturals i la seva vida

10 o 15 milles mar endins es podrà sortir a observar les aus marines mediterrànies, com la baldriga balear, les gavines o els xatracs. Resseguint el riu Ebre des de la desembocadura fins a l'illa de Gràcia es poden trobar molts que habiten el riu, i, en època de migració, qualsevol espècie pot sorprendre els visitants. L'Alfacada és una de les llacunes menys conegudes del Delta, i durant els dies del Festival la Fundació Catalunya La Pedrera ha adequat itineraris i aguaits per poder visitar-la de forma controlada, tot assistint a sessions d'anellament. També està programada una sortida especialitzada en la tècnica del Photodigiscoping.

Sobre aus... i papallones


Jennifer Ackerman presentarà el llibre "The genius of Birds", que ha esdevingut un best-seller tot explicant la intel·ligència dels ocells. Destacats ornitòlegs com Nigel Collar, Tim Appleton, i Arjan Dwarshuis, ofereixen conferències. El fotògraf de natura Oriol Alamany, i l'editor José Luis Copete també seran presents, posant el focus en el valor de la fotografia i la imatge per a l'estudi de les aus. 
El seguiment i l'estudi de les aus és un important indicador ambiental, relacionat també amb el canvi climàtic. El mateix succeeix amb el seguiment de les papallones. Constantí Stefanescu del Museu de Granollers i especialista en papallones migratòries, explicarà com s'està fent el seguiment de les poblacions de papallona dels cards a Catalunya amb el CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Survey), un projecte de ciència ciutadana que compta amb dotzenes de col·laboradors que envien informació sobre les poblacions de papallones fent censos en més de 140 itineraris de tot el país.

La col·laboració del voluntariat

Hi ha la possibilitat de participar en el festival com a voluntaris i voluntàries, donant suport a la logística i ajudant a fer que el Delta Birding Festival sigui una experiència agradable per totes les persones. Es pot contactar amb l'Associació ICO al telèfon 93 458 78 93 o a través d'aquest formulari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari