Neix una plataforma per treballar en la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades
Comparteix
Entitats socials, culturals, ambientals i econòmiques uneixen esforços perquè el territori s’impliqui i que, juntament amb ajuntaments i Generalitat de Catalunya, el Parc Natural sigui una realitat en un període inferior als dos anys.
A més d'oferir paisatges únics i de gran bellesa, les Muntanyes de Prades es caracteritza per ser un espai biogeogràficament excepcional que incorpora espais naturals de protecció especial de gran rellevància, com les reserves naturals parcials del Titllar i de la Trinitat. Per la seva excepcionalitat, la Generalitat de Catalunya s'ha mostrat sempre favorable a la creació del Parc Natural Muntanyes de Prades amb l'objectiu de garantir la conservació i preservació d’un dels espais naturals de major vàlua del nostre país.
De fet, Teresa Jordà, Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ja va anunciar a finals de l'any passat que la Generalitat iniciaria en breu els treballs per tramitar la declaració del nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Per tal de continuar avançant cap aquest objectiu, diverses entitats socials, culturals, ambientals i econòmiques de l'àmbit del parc natural, han unit forces per crear una Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades.
La consellera Jordà es va comprometre a fer realitat aquest projecte en els propers tres anys. Des de les entitats, però, expressen la necessitat que les Muntanyes de Prades esdevingui Parc Natural el més aviat possible i que pugui ser una realitat en un període inferior als dos anys. D'aquesta manera, a més de fer pressió a les administracions, aquesta plataforma té com a missió vetllar perquè el projecte no acabi fracassant.
L'objectiu d'aquest grup d'entitats és el de treballar i avançar cap a la creació del Parc Natural Muntanyes de Prades perquè, a més de reforçar la conservació i preservació d'aquest espai natural, constitueixi un revulsiu socioeconòmic per ajudar a un desenvolupament sostenible, lligat a l’existència del mateix parc natural i dels pobles que en formin part.
Sumem esforços amb un sol fi: la creació del #ParcNatural de les Muntanyes de #Prades.
— GEPEC-EdC (@gepecedc) March 16, 2022
Formem part de la Plataforma Cívica que treballarà per aconseguir, per fi, la protecció d'aquesta zona!
Informa't de tot https://t.co/uVQN0eQ3qq pic.twitter.com/lbTbBWYJnb
La Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades compta amb el suport de quaranta-sis entitats, de catorze municipis de la zona, que mostren interessos comuns i que donen suport al document que demana la creació del Parc Natural. Així mateix, anuncien que tenen el suport dels vint-i-dos municipis que s'engloben en aquest espai natural. La proposta també comptaria amb el suport dels consells comarcals i la Diputació de Tarragona.
Aquesta plataforma es va formar a partir d'un grup embrionari de dotze entitats que al llarg del temps ha anat creixent. No obstant això, la Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades continua treballant per aconseguir la implicació de la ciutadania i obtenir més adhesions d'entitats, associacions i empreses de la societat civil que comparteixin objectius.
Un parc natural imprescindible
Des de la plataforma insisteixen en la necessitat de la creació del parc natural perquè es reforci la conservació d'un espai que pateix multitud d'agressions i amenaces tan diverses com els projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques, la implantació de línies de molt alta tensió o les activitats extractives que malauradament proliferen en diversos punts del territori de Catalunya. "Exigim que a partir d’ara tots els projectes que es plantegin per aquest territori tinguin l’objectiu de conservar-lo i de fer-lo valdre, no de destruir-lo", afirmen les entitats.
"És necessari i urgent aprofundir en la implementació de polítiques basades en la conservació i valorització de l’important patrimoni natural de les comarques del sud i que aquestes esdevinguin eines per una revalorització socioeconòmica sostenible i respectuosa amb l’entorn", manifesten. Es tracta d'una reclamació històrica, doncs ja al 1932, en el primer intent de planificació integral de Catalunya, s'incloïa una delimitació semblant a l’actual Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades.
Després de ser declarat Paratge Natural d’Interès Nacional, ser incloses al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000 com a "zona d’especial protecció per les aus" i "lloc d’importància comunitària", a mitjans dels noranta diversos ajuntaments van traslladar a la Generalitat l’interès que tindrien en la creació d’un Parc Natural. Així doncs, després d'aquest llarg recorregut, amb moltes passes que ens han fet arribar fins aquí, des de les entitats demanen continuar treballant en aquest necessari objectiu per fer-lo possible.
Afegeix un nou comentari