Nou niu de tortuga caretta trobat a Cambrils

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Alliberament de tortugues de Fundació CRAM Font: CRAM
Alliberament de tortugues de Fundació CRAM Font: CRAM

Nou niu de tortuga caretta trobat a Cambrils

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Es tracta del quart niu detectat aquest estiu, un rècord mai assolit a Catalunya.

S’ha detectat un nou niu de tortuga (Caretta caretta) a la platja de l’Ardiaca de Cambrils (Baix Camp). Un particular va avisar la policia local en veure algunes cries dirigint-se cap al mar. De seguida s'ha tancat l’àrea afectada i s’ha activat el protocol de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat. Es tracta d’un fet poc comú, ja que aquesta tortuga, que té el nom científic de 'Caretta caretta' està considerada una espècie amenaçada catalogada com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015). És present al mediterrani a costes orientals de Xipre, Grècia, Turquia, etc. però no és habitual que faci nius al mediterrani occidental. En els últims anys s'han detectat postes o intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes de la península Ibèrica i es considera que pot ser com a conseqüència de l'escalfament global, que fa que les tortugues busquin latituds més altes per pondre els ous per tal que la incubació tingui èxit.

Es tracta del quart niu detectat aquest estiu a la costa catalana. Encara que la temporada de nidificació d’aquesta espècie dura fins a finals d’octubre, enguany s’han assolit xifres rècord. Els altres nius s'han trobat a platges del Maresme i el Baix Camp, concretament a Mataró, Cambrils i Premià de Mar. Els ous del niu de Premià de Mar són els que resten per eclosionar. Es preveu que les cries neixin en els propers dies, tenint en compte la temperatura existent i els dies d’incubació.

La temperatura de la sorra a les nostres platges ha pujat i per aquest motiu és possible que, a partir d’ara en trobem més sovint. En cas de trobar-ne cal no acostar-s’hi, no fer fotos ni vídeos i trucar al 112, on explicaran què cal fer.

A l'estiu, les tortugues marines poden arribar a les platges i fer el niu. Per això les entitats ambientals i els ajuntaments han augmentat la vigilància a les platges amb la col·laboració de persones voluntàries. Cal fer tot el possible per protegir a les femelles, els nius i les tortugues que neixin d'aquests nius, així com protegir-ne els hàbitats de nidació.

Una de les entitats que treballa per a la conservació de les tortugues és la Fundació per a la Conservació i recuperació d’animals marins (CRAM) és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten. La fundació CRAM ha reabilitat 5 tortugues marines recuperades al CRAM i les ha tornat al mar aquest estiu a la Platja de Pixavaques de l’Ametlla de Mar. Després de ser alliberades es va celebrar una gran festa on les persones assistents van participar a diversos tallers de manualitats relacionats amb la conservació marina i que va comptar amb la amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Ajuntament de l’Ametlla de Mar i amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica, mitjançant la Fundación Biodiversidad.

L'entitat va néixer l’any 1994 amb per protegir la biodiversitat marina a través d’accions locals. Des de llavors han recuperat i alliberat més de 600 tortugues, han realitzat més de 400 assistències a encallaments de dofins i balenes i han dut a terme més de 50 projectes científics i de conservació.

Respecte la clínica i rescat d’animals marins, Fundació CRAM compta amb un centre de recuperació punter preparat per l’assistència d’espècies marines, ja que diàriament cetacis, tortugues i aus marines apareixen al llarg del litoral amb lesions severes o malalties, sovint causades per la interacció humana com la contaminació, els abocaments tòxics, o la captura accidental durant la pesca. Durant els últims anys s’ha convertit en un referent en la recuperació i clínica de la fauna marina gràcies a les seves accions a nivell nacional i internacional mitjançant la cooperació amb altres entitats.

També fa una tasca d'investigació i conservació que gira al voltant d’hàbitat i espècies, campanyes de recerca, interacció pesquera i canvi climàtic i ja han realitzat més de 50 projectes científics per la recuperació d’ecosistemes marins i dels éssers vius que depenen d’ells. A més, des d'Aula CRAM fan tasques d’educació, formació i sensibilització a través de cursos, activitats de cap de setmana, activitats per a escoles, per a grups, esplais, AMPAS o casals d’estiu. Per tal de conèixer les espècies i els ecosistemes marins en perill d’extinció, les causes que els amenacen i les principals solucions individuals i col·lectives per a la recuperació i conservació de la biodiversitat marina.

Pots ajudar col·laborant de diverses maneres: fent voluntariat, apadrinant una tortuga, fent una donació o fent-te amic del CRAM.

Afegeix un comentari nou