Nova eina per facilitar la creació de comunitats energètiques a tots els municipis de Catalunya
Comparteix
La plataforma Som Comunitat Energètica facilita saber cada edifici de Catalunya amb quins altres pot constituir una comunitat energètica que, entre altres coses, permeti reduir el preu de l'electricitat.
L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) preveu que en els pròxims mesos hi hagi una allau de noves comunitats energètiques a Catalunya. L'entrada dels fons Next Generation, el nou Reial Decret de Comunitats Energètiques, els preus actuals de l'energia i l'augment de la informació sobre el canvi climàtic en poden ser els detonants. Precisament l'IREC és entre les cinc entitats impulsores de Som Comunitat Energètica, una nova plataforma, de lliure accés, permet descobrir quines comunitats energètiques es poden crear a partir de qualsevol immoble de Catalunya.
Som Comunitat Energètica està en funcionament des del dijous passat, dia 27 de gener. Es tracta d'una eina digital que permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer l'estalvi energètic i econòmic que poden suposar, així com entrar en contacte amb l'administració i les entitats i empreses que operen a prop i que poden ajudar en el procés de creació d'una comunitat energètica. La plataforma és accessible a través de somcomunitatenergetica.cat.
L'objectiu principal de Som Comunitat Energètica és dinamitzar la transició del parc edificatori cap a la descarbonització a través del foment de la creació de comunitats energètiques des d'una perspectiva inclusiva i solidària. El projecte ha estat desenvolupat per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), les cooperatives Cíclica i Dies d'Agost, Electra Caldense, i l'Associació de Micropobles de Catalunya, en el marc de la convocatòria de subvencions de Projectes Singulars promoguda pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat.
Josep Vidal, director general d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, va explicar durant la presentació de la plataforma que en els últims sis anys s'ha donat suport des del programa Singulars a 358 projectes d'economia social, en els quals han participat un miler d'entitats i cooperatives i ha permès la creació de 1.800 llocs de treball.
El projecte que es va presentar dijous a Caldes de Montbui, en opinió de Vidal, "reforça l'economia que coopera i no la que competeix, alhora que genera un tipus d'innovació que no trobes en altres propostes econòmiques". Vidal ha avançat que la Generalitat està preparant una línia de subvencions per la creació de comunitats energètiques en format cooperativa.
Dades de tots els edificis de Catalunya
Joaquim Arcas, de la cooperativa Cíclica, destaca que l'eina permet facilitar la creació de comunitats energètiques arreu del territori de forma inclusiva, no només a les grans ciutats i a tots els edificis. En total, en el desenvolupament de l'eina, s'han processat 1,3 milions de referències cadastrals, 1,1 milions de referències residencials, 2,8 milions de parcel·les i 4,7 milions de cobertes.
Jordi Pascual, investigador de l'IREC, per la seva part, recalca que la posada en funcionament de la nova plataforma «no és el punt d'arribada, sinó el punt de partida», no només en l'àmbit tècnic sinó també per fer descobrir a la ciutadania el seu potencial i per enxarxar-se. L'objectiu final del projecte, segons Pascual, és contribuir a assolir els objectius energètics i de descarbonització fixats per la Unió Europea, "que només serà possible si, juntament amb mesures de rehabilitació energètica, es posen en marxa processos a gran escala de creació de comunitats energètiques".
Què és una comunitat energètica?
Una comunitat energètica és una entitat formada per diferents agents -ciutadania, administració local o empreses- que cooperen i s'involucren en la producció, distribució i ús d'energia amb l'objectiu d'oferir beneficis mediambientals, econòmics i socials. Som Comunitat Energètica ha preparat les eines necessàries perquè aquells interessats en crear la seva pròpia comunitat energètica puguin planificar-la i valorar diferents escenaris.
"Tan important resulta destapar el potencial energètic i econòmic de noves comunitats energètiques com crear un espai de trobada entre veïns, entitats, empreses i l'administració pública on teixir les aliances que permetin posar en marxa aquests projectes arreu del territori", explica Joaquim Arcas.
En aquesta primera versió, la plataforma, d'accés lliure i gratuït, permet als usuaris comprovar les possibilitats de formar part d'una comunitat del seu entorn, sigui quin sigui el municipi de Catalunya on viu. En un primer moment, la iniciativa pretén arribar a les comunitats de veïns, que a més de disminuir despeses en consum energètic poden invertir aquest estalvi en altres iniciatives, com el manteniment o la millora de l'estat dels immobles.
Per formar part d'una comunitat energètica cal una inversió inicial que s'amortitza en pocs anys, entre tres i vuit, en funció de si es tenen en compte les subvencions, segons explica Jordi Pascual. "El preu del kWh es redueix des d'un inici, tant per l'energia autoconsumida que, per tant, es deixa de facturar via la comercialitzadora, com per l'energia sobrant, que o bé es comparteix amb la resta de membres de la comunitat o amb la xarxa", afegeix Pascual.
Afegeix un nou comentari