Àmbit de la notícia
Ambiental

Organitzar curses de forma sostenible

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • El valor afegit d'una cursa en la natura no ha de generar danys en el medi ambient
    El valor afegit d'una cursa en la natura no ha de generar danys en el medi ambient
  • Mitja Marató Internacional de Granollers "La mitja" ha elaborat un pla de gestió ambiental
    La Mitja Marató Internacional de Granollers "La mitja" ha elaborat un pla de gestió ambiental
  •  Guia de bones pràctiques per al desenvolupament de curses per muntanya en espais naturals protegits
    Guia de bones pràctiques per al desenvolupament de curses per muntanya en espais naturals protegits
  • La guia "Naturalment, esport a l'estany", posa l'èmfasi en el valor afegit que significa realitzar esport en un espai natural com l'Estany
    La guia "Naturalment, esport a l'estany", posa l'èmfasi en el valor afegit que significa realitzar esport en un espai natural com l'Estany

La relació entre esport i natura aporta qualitat de vida a les persones. Però no es pot basar en generar un impacte negatiu en el medi ambient. Els manuals de bones pràctiques faciliten l'organització de curses amb criteris ambientals

Esport i natura, un vincle de valor

L'esport a l'aire lliure és gratificant i beneficiós per la salut, física i mental. S'hi suma, cada dia més, una manera d'entendre l'esport com a oportunitat per millorar la relació amb l'entorn. Les activitats esportives poden ajudar a conèixer i apreciar millor la natura, a construir relacions respectuoses en el medi ambient i valorar els entorns naturals.

Així, les curses i maratons que se celebren ja sigui per motius estrictament esportius, ja sigui com a crides a altres causes, porten intrínsec el missatge ambiental i, per tant, han de respondre a criteris i certificacions ambientals. El comportament esportiu es caracteritza també pel respecte, a les regles del joc i entre esportistes, i se li atribueix una capacitat educativa i integradora social i cultural. Per tant l'esport, no pot ometre els respecte a les regles i equilibris de la natura.


Avaluar i planificar el pes de l'esport sobre el medi ambient

Per posar en marxa una competició esportiva cal implicar organitzacions, infraestructures, allotjaments, aliments, mitjans de transport i elements de comunicació....L' esdeveniment esportiu ambientalment compatible haurà de ser capaç d'integrar les variables ambientals en tots els aspectes de la competició, començant des de bon principi en la fase de disseny, per tal de poder seleccionar les fórmules que generin menys impacte. Per elaborar un Pla de Gestió Ambiental de la cursa, es pot fer ús de manuals de bones pràctiques, etiquetes ecològiques, o sistemes de gestió ambiental, com Emas o Iso.

Totes les decisions han d'estar encaminades a què cada persona o entitat implicada, des del seu àmbit, redueixi el propi impacte ambiental, per poc que sigui. Les mesures preventives, basades en els criteris com "evitar, substituir reduir i reutilitzar" són més eficaces i econòmiques; en segon terme es poden planificar mesures correctores, com reciclar o gestionar els residus, i, finalment, mesures compensatòries. Les accions partiran des de la selecció de les localitzacions de menor impacte, a la tria de proveïdors amb certificació de qualitat (EMAS o ISO140001) i implicació d'agents locals.

La Guia de bones pràctiques de curses per muntanya en espais naturals

Ha estat elaborada per la Fundació del Món Rural i el Centre Tecnològic Forestal i publicada pel Departament de Territori i Sostenibilitat la primavera del 2017. Té l'objectiu de proporcionar criteris organitzatius i ambientals per les curses de muntanya a les entitats organitzadores, administracions ambientals i a les persones participants de les curses.
La Guia comprèn una eina en format de check list d'objectius de respecte envers el medi natural: inclou mesures com evitar el pas per hàbitats de flora o fauna sensible, promoure la reducció dels residus mitjançant la implantació del got del corredor com a material obligatori de la prova, o avituallaments amb menjar i beguda a granel sense embolcalls. També es proposen mesures en el reglament que vetllin pel compliment de les normes en les persones corredores, com respectar el traçat, no abandonar residus o altres comportaments incívics.

La Guia "Naturalment, esport a l'estany"

Va ser elaborada el 2015 per l'entitat ambiental Limnos, en col·laboració de l'Escola de Natura de Banyoles, per oferir criteris ambientals a les entitats organitzadores d'esdeveniments esportius al voltant de l'Estany de Banyoles. Posa l'èmfasi en el valor afegit que significa realitzar esport en un espai natural com l'Estany, i està estructurada en 30 recomanacions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari