Àmbit de la notícia
Ambiental

Oriol Millan: “Fem com el gaig, enterrem aglans"

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Oriol Millan, president de l'Associació Arba
    Oriol Millan, president de l'Associació Arba Font: Oriol Millan
  • Un grup de voluntariat d'ARBA recol·lectant aglans
    Un grup de voluntariat d'ARBA recol·lectant aglans Font: ARBA
  • Els voluntaris i voluntàries sembren aglans al bosc per afavorir l'evolució a alzinar
    Font: ARBA
  • Grup de voluntaris i voluntàries d'ARBA litoral
    Grup de voluntaris i voluntàries d'ARBA litoral Font: ARBA

ARBA Litoral és una associació de Vilanova que fa actuacions pels boscos autòctons del sistema litoral català. Les persones membres són gaigs, guineus, senglars o roures. Parlem amb el seu president Oriol Millan.

Com va néixer ARBA litoral?

Cap al 2009 funcionava un grup d'acció anomenat La Huerta en Lucha, que fèiem sembres de glans pel Garraf, Vilanova, Cubelles.... Vam estar estudiant el sistema litoral, i el 2016, vam constituir l'associació ARBA Litoral.

Quina és la missió d'ARBA?

Volem estudiar i conservar els ecosistemes mediterranis que tenim al sistema litoral, els boscos als vessants i els boscos de ribera a les valls. Volem conservar els boscos mediterranis perquè puguin evolucionar cap al seu clímax, que seria l'alzinar, a través de la successió forestal. A les valls, on hauríem de trobar els boscos de ribera, es concentra l'agricultura, i aquí promovem un paisatge mosaic que combini l'agricultura amb les tanques vegetals de caducifòlies, amb plantacions de roures, freixes i oms.

Quins són els vostres projectes principals?

A la tardor fem jornades de sembra directa: imitant el que fa el gaig que enterra les llavors, sembrem aglans a l'ombra de llentiscles i marfulls. D'aquesta manera neixen plantes autònomes. És un procés natural que no pertorba el sòl, no afecta els rovellons o llenegues que viuen a les arrels dels pins.

Fem plantacions d'oms, roures i freixes que cultivem al viver de Cubelles. Aquestes necessiten més cures, i durant els primers 2 anys també fem jornades per encoixinar-les amb sistema de permacultura, i manteniments per anar a regar. Convidem a qui vulgui a adoptar aquestes plantes.

I també teniu acords de custòdia?

Tenim acords de custòdia i fem jornades de voluntariat per prendre's cura de les darreres rouredes;  a la Vall del riu Foix entre vinyes i urbanitzacions, es troba el darrer bosc de roures del municipi de Cubelles. També col·laborem amb el grup de la Plataforma Salvem L'Ortoll - Garraf coopera, que estan recuperant un camí de transhumància del Pirineu al mar, per fer plantacions al voltant del camí.

I tenim el viver a Cubelles, on qui vulgui pot venir a donar un cop de mà. També fem formacions i molts vídeos divulgatius.

Quin és el perfil del vostre  voluntariat?

Són persones de tots els perfils i edats, des de nens i nenes amb famílies a gent gran, persones joves... i de tots els orígens, com els menors tutelats del Molí de Mar.

Els hi oferim 4 rols diferents: pots ser gaig, senglar, guineu o fer de roure. Som quasi 40 gaigs: persones que van pel bosc enterrant aglans perquè neixin alzines. La quinzena de persones que fan de senglar, igual que l'animal, remenen la terra, que és el que cal fer quan plantem i treballem al viver. Les guineus col·laboren amb l'associació preparant projectes, fent comunicació, i també burocràcia. Finalment, qui ho desitgi, pot fer de roure: és algú que cedeix un espai, que tant potser una finca per fer plantacions com un balcó de casa per fer de viver...

Quin són els vostres projectes de futur ?

Hem signat un acord de custòdia a Les bassetes de Cubelles, i tenim previst fer-hi basses per afavorir els amfibis, ratpenats i altres animals. A més a més un senyor ens ha cedit un terreny per poder ampliar viver.

Continuarem amb les nostres trobades: cada diumenge a les 9 a la placa del mercat de Cubelles, des d'on sortir a sembrar glans o a plantar. Esperem continuar fent col·laboracions amb altres grups, com amb l’Ortoll o Alytes. Diumenge anem a la Masia Cabanyes a fer un homenatge al grup Menta, que van plantar molts arbres anys enrera a Vilanova.

Destacaries algun moment especial que hàgiu viscut?

La veritat és que cada diumenge és especial! Però recordo un dia molt bonic a l'Ortoll, quan vam alliberar tres xots i un xoriguer....

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari