Àmbit de la notícia
Ambiental

Park(ing) Day: recuperant l'espai públic urbà

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Celebració del Park(ing) day a Singapur (imatge: parkingday)
  • Una de les reinvindicacions més habituals a les ciutats és la de tenir més espais verds on poder compartir moments amb els veïns i veïnes (imatge: parkingday)
  • Els veïns i les veïnes comparteixen espai públic diariament ocupat per un vehicle, durant una intervenció del passat any al Park(ing) day a Barcelona (imatge: parkingdaybcn)
  • L'espai públic de qualitat com a espai on posar en comú companya  i reflexions (imatge: parkimgday)
  • Proposta per a l'espai públic del Parking Day Seattle (imatge: parkingday)
  • Música accesible al parc creat a partir d'una plaça de parking, a Sofia, a Bulgària (imatge: parkingday)

El 16 de setembre es celebra aquesta festa, en la que la ciutadania recupera per a l'ús públic l'espai ocupat per una plaça d'aparcament.

Creació de nous espai públics oberts

Ciutadans i ciutadanes, artistes i activistes col·laboren per transformar temporalment espais de la ciutat ocupats diàriament per vehicles, en espais per a altres usos. Park(ing) day convida a totes les persones a actuar com a agents de canvi en la planificació urbana, per poder reivindicar l'espai públic com a espai de les persones i del seu benestar.

El projecte Park(ing) Day va començar el 2005, quan Rebar, un estudi d'art i disseny de Sant Francisco, va convertir un únic espai d'estacionament en un parc públic temporal al centre de la ciutat. Des d'aquell any, l'esdeveniment ha evolucionat fins a convertir-se en un moviment global que implica organitzacions i individus en 200 ciutats del món, i se celebra cada any el 3r divendres de setembre.

La missió del Park(ing) Day és cridar l'atenció sobre la necessitat de crear espais públics més amables amb les persones, i millorar la qualitat de l'hàbitat humà urbà.

Una reflexió complexa sobre l'espai públic

L'espai públic és l'espai comú en el qual els veïns i veïnes tenen molt a compartir. La reflexió del què pot significar recuperar un espai d'emmagatzematge de cotxes a un ús per les persones, permet abordar una gran varietat de qüestions socials. Així, les intervencions s'han anat diversificant i la creativitat de cada grup ha aportat múltiples solucions, molt més enllà de la bàsica "posar un arbre i un banc per seure". En els últims anys s'han proposat clíniques de salut gratuïtes, horts urbans ecològics, seminaris polítics, instal·lacions d'art, tallers oberts de reparació de bicicletes gratuïtes i fins i tot es va oficiar una cerimònia de casament!

Un espai de la comunitat, sense idees preconcebudes

L'esdeveniment es realitza de forma col·lectiva, en codi obert. Es tracta de connectar amb la comunitat per identificar els valors específics i les necessitats, i donar veu als temes importants per a cada públic, desafiant les nocions preexistents d'espai públic urbà.

Les intervencions són així fruit de la creativitat de cada grup, i amb un únic condicionant: han de tenir un missatge positiu, per sensibilitzar i inspirar la transformació cap a un model millor de ciutat, compartint el manifest del Park(ing) day.

A Barcelona l'espai públic reclama un aire més net

El Parking Day es celebra a Barcelona des del 2007 (amb una interrupció fins el 2013), de forma creativa, lúdica i participativa.

La reivindicació de recuperar espai públic per a les persones continua vigent a la ciutat, en la que la major part de l'espai públic (55%) està ocupat encara pels vehicles. Les dades de contaminació de l'aire de la ciutat de Barcelona superen cada any els límits permesos per la UE, a causa de les emissions dels vehicles de motor. L'espai verd encara necessita incrementar la seva superfície i millorar la connectivitat. Per aquest motiu les entitats barcelonines participen en l'esdeveniment, reclamant, sobretot, una ciutat més verda, una mobilitat més sostenible i un ambient més saludable.

L'edició passada es van realitzar a Barcelona una cinquantena d'intervencions, algunes de les quals organitzades per entitats ambientals com 350bcn, l'Associació per la Promoció el Transport Públic, Espai Ambiental o el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL).

El divendres 17 de setembre d'enguany es podran visitar les noves propostes, que es trobaran localitzades al mapa online del Park(ing) day. Està prevista la particiàció de el Bicicleta Club de Catalunya, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire,  Catalunya Camina, Porta'm a l'hort,  l'Aula Ambiental Sagrada Família, i els centrs civics Casa Orlandai i Can Deu, entre d'altres.  La Fàbrica del Sol i el CREAL  realitzaran una intervenció a la recent estrenada superilla del Poble Nou, una iniciativa urbanística que comparteix l'objectiu de millorar l'espai públic i el medi ambient de la ciutat. 

Comparteix i difon

Comentaris

ENRIC ESCOBOSA UBACH

(Usuari no registrat)

Está muy bien la ciudad de las personas, pero este Ayuntamiento actúa de cara a la galería y de forma populista. Resulta cobarde y del todo inconcebible realizar un proyecto de una superilla y no mirar los inconvenientes que provoca, el coche no es el enemigo público de los ciudadanos, al contrario sigue siendo necesario y a veces no tan molesto como las acciones incívicas de muchos ciclistas, motoristas y de ciudadanos de a pie que ensucian las calles, orinan o actúan de forma inapropiada. Es muy valorable las zonas 30 y 10 km por hora, pero de allí a no poder pasar por las calles con grandes restricciones como se está haciendo me parece muy lamentable, son ganas de complicar la vida al ciudadano como se ha hecho en el Poblenou mi barrio (me he preocupado de observar la zona). Seguro que es muy fácil atreverse con una zona con pocos vecinos y edificios con la excusa de empezar una prueba piloto que luego extenderán a otras áreas de Barcelona, seguro que el Consistorio no se atreverá con el Eixample, un Pedralbes o Sant Gervasi pongamos por caso, pues las quejas y la presión popular no lo permitirían.

Afegeix un nou comentari