Pati(R)evolució + Natura, el projecte que vol transformar els espais de lleure de les escoles

LaviniaNext
Autor/a: 
Anna Martín Oliveras
 Font: SEOBirdLife
La iniciativa ha estat impulsada per l’entitat ambiental SEOBirdLife. Font: SEOBirdLife
 Font: SEOBirdLife
Participen al projecte nou escoles catalanes tant de primària com de secundària. Font: SEOBirdLife
 Font: SEOBirdLife
Es tracta d’un projecte enfocat en intentar transformar els patis tenint en compte aspectes com la biodiversitat o els efectes del canvi climàtic. Font: SEOBirdLife

Pati(R)evolució + Natura, el projecte que vol transformar els espais de lleure de les escoles

Autor/a: 
Anna Martín Oliveras
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa, impulsada per l’entitat ambiental SEOBirdLife i que ha comptat amb la participació de nou centres educatius de diferents punts de Catalunya, té en compte aspectes com la biodiversitat o els efectes del canvi climàtic.

L’entitat SEOBirdLife va impulsar la tardor del 2020 el projecte Pati(R)evolució + Natura, una iniciativa per promoure la transformació dels espais a l’aire lliure dels centres educatius, o pròxims a aquests, tenint en compte aspectes com la biodiversitat o els efectes del canvi climàtic. Es tracta d’una prova pilot que conclourà el proper mes de desembre i que ha comptat amb la participació d’un total de nou escoles catalanes.

“És un projecte pilot que hem enfocat en intentar fomentar la transformació dels patis també des d’una vessant ambiental. Actualment, hi ha la tendència a mirar els patis més a nivell relacional i de gènere, però hem volgut incloure la part de la natura”, explica Jordi Prieto, biòleg i tècnic de SEOBirdLife.

Però, en què consisteix exactament el projecte Pati(R)evolució + Natura? De moment, l’objectiu és proporcionar eines i coneixements a la comunitat educativa de cada centre, tant de primària com de secundària, perquè pugui analitzar l’estat dels seus espais de lleure a l’aire lliure o d’entorns naturals immediats i veure com poden millorar-se des d’un punt de vista ambiental i de compromís amb la natura, així com de benestar social i emocional.

Es tracta de fomentar el canvi del pati. De reunir a tot l’equip, a totes les parts implicades (direcció, equip docent, alumnes, ampes…) per elaborar un projecte conjunt de transformació del pati. És fer tot aquest procés i un acompanyament, de manera que quan vulguin fer el canvi sàpiguen com fer-ho”, assenyala Prieto.

Una iniciativa per fomentar el canvi

Prieto precisa que hi ha una part de formació del personal docent i del personal del temps de migdia sobre la importància de la conservació de la biodiversitat i el canvi climàtic. S’organitzen tallers i activitats guiades sobre aquesta temàtica per alumnes de primària i secundària. A continuació, hi ha la fase de diagnosi, en què s’analitza quin és l’estat dels espais de cada centre o dels entorns naturals immediats per després pensar en un nou disseny i elaborar propostes per transformar-los de tal manera que s’integrin en l’aprenentatge curricular, social i global.

El projecte també inclou actuacions com l’elaboració de materials formatius i educatius que acompanyin l’estudi de la biodiversitat en patis escolars i entorns naturals propers a les escoles, així com la creació d’una plataforma educativa de lliure accés per fomentar l’aprenentatge entorn aquesta temàtica i l’intercanvi de recursos educatius. D’altra banda, un altre objectiu que persegueix SEOBirdLife amb aquest projecte és que l’alumnat hi pugui participar a través del Servei Comunitari, en el marc del currículum obligatori.

“Volem fomentar que a través del Servei Comunitari es pugui pensar o fer aquesta transformació del pati o d’un espai proper. Com ara l’alumnat de secundària l’ha de fer, plantegem que el duguin a terme dins la pròpia escola encarregant-se per exemple del manteniment de la biodiversitat”, afirma Prieto.

Nou centres educatius participen al projecte pilot

Pati(R)evolució + Natura ha comptat durant aquesta primera fase pilot amb la participació de nou centres educatius tant de primària com de secundària del Delta de l’Ebre, Torelló, Navàs, Mataró, Lliçà de Vall, la Garriga, el Prat de Llobregat i Tordera. En aquests moments, tots els centres es troben a la fase de diagnosi i a partir de setembre començaran amb la fase de disseny d’una proposta de canvi.

“Ells ja tenen un document amb la diagnosi i les propostes de millora. Amb aquestes propostes, es reuniran amb el grup motor, format per tots els actors implicats, i veuran què prioritzen i què decideixen que els interessa més. Els que puguin ja començaran a fer alguna transformació”, precisen des de SEOBirdLife, i asseguren que encara és aviat per arribar a alguna conclusió respecte al funcionament i resultats d’aquesta iniciativa.

Afegeix un comentari nou