Àmbit de la notícia
Ambiental

Pedalejant cap a un futur sostenible i actiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • En termes de ciutat i mobilitat urbana, la bici es considera el mitjà de transport més ràpid i eficient.
    En termes de ciutat i mobilitat urbana, la bici es considera el mitjà de transport més ràpid i eficient. Font: Bicicleta Club de Catalunya (BACC)
  • L'impacte mediambiental d'utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport és positiu: menys soroll, menys emissió de combustibles fòssils i menys ocupació.
    L'impacte mediambiental d'utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport és positiu: menys soroll, menys emissió de combustibles fòssils i menys ocupació. Font: Mou-te en bici
  •  Els carrils bici no són l’única mesura que cal aplicar: fan falta aparcaments segurs i una pacificació del trànsit rodat de la ciutat.
    Els carrils bici no són l’única mesura que cal aplicar: fan falta aparcaments segurs i una pacificació del trànsit rodat de la ciutat. Font: Bicicleta Club de Catalunya (BACC)

En homenatge a la celebració del 20è aniversari del BACC i dels 25 anys de Mou-te en bici, aprenem la importància de la bicicleta com a mitjà de transport saludable, sostenible i econòmic.

La bicicleta és el mitjà de transport més eficient, saludable i econòmic que existeix. A Catalunya hi ha diverses entitats que lluiten per la defensa i la promoció del seu ús, per tal de convertir-la en un mitjà de transport comú i respectat. Una feina que fa anys que duen a terme i que és el seu motor per créixer. Enguany, celebrem el vintè aniversari del Bicicleta Club Catalunya (BACC), i els vint-i-cinc anys de Mou-te en bici, dues entitats que han aconseguit grans canvis en el desenvolupament de l'ús de la bici a Catalunya.

Aquest mitjà de transport és sinònim de menys contaminació, menys soroll, més salut, ciutats més agradables, més espai al carrer per als vianants, més seguretat i més tranquil·litat… en definitiva, és un transport que, tal com consideren des del BACC, beneficia tothom, més si es compara amb altres mitjans de transport privats i de motor.

En termes de ciutat i mobilitat urbana, es considera el mitjà de transport més ràpid i eficient, perquè les distàncies són curtes i senzilles de fer, a més d’estalviar el mal de cap de buscar aparcament. Per a llargues distàncies, combinar la bicicleta amb el transport públic també és un mètode totalment competitiu i assequible, encara que al nostre país no és un fet gaire comú.

Beneficis d’utilitzar la bicicleta

Segons ens expliquen Xavier Corominas, vicepresident de Mou-te en Bici, i Adrià Arenas, membre del BACC, la bicicleta és, a nivell personal, una aliada de la salut: et permet fer exercici físic moderat, més exigent que caminar, i també és la millor píndola contra l’estrès. Com que no carrega els genolls, cada vegada està més demostrat que persones amb mobilitat reduïda i dificultat per caminar poden pedalejar perfectament.

A part de tots aquests beneficis personals, l’impacte d’utilitzar aquest mitjà de transport és molt positiu i beneficiós pel nostre entorn, ja que no contamina: no utilitza combustibles fòssils, no emet CO2 i no suma decibels a la contaminació acústica ja existent. Corominas també afirma que és el mitjà de transport ideal per ciutat: “Per trajectes d’un màxim de set quilòmetres sempre és la guanyadora, de porta a porta, cap a la feina o a l’escola”.

D'altra banda, en termes de cost, el manteniment d’una bicicleta és més econòmic que el d’un vehicle de motor, un dels motius pels quals també es considera un benefici personal: “Estem parlant d’una població més sana, activa i amb moltes menys malalties”, plasma Arenas.

Conseqüències negatives de l’ús del cotxe

Hi ha dos vessants a tenir en compte a l’hora de diferenciar els efectes negatius de l’ús abusiu del vehicle privat motoritzat: la contaminació i impacte mediambiental, i l’alta ocupació de l’espai a les poblacions. Les principals conseqüències perjudicials de l’ús excessiu del cotxe a les ciutats són: el soroll, l’ocupació de l’espai, l’accidentalitat i la causa de nombrosos problemes de salut, fets que converteixen els vehicles de motor en un problema.

Quan es troben en poblacions, els vehicles estan un 80% del temps aturats. Es reivindica que les ciutats no han de ser grans aparcaments de cotxes i s’ha de reduir aquesta alta ocupació i l'ús abusiu que se’n fa. “Una màquina de dues tones que transporta una persona, ja es veu que no pot ser eficient de cap de les maneres”, opina Corominas.

Encara que en els últims anys s’estigui apostant pels vehicles elèctrics, segons explica Adrià Arenas, en els moments d’arrencada i frenada, es genera la mateixa pol·lució. “Aquí tenim un problema, una gran trajectòria de promoció del cotxe i de no entendre la bicicleta, ni promoure-la, ni treballar-la, perquè sigui vista com un mitjà de transport”, afirma Arenas.

En la utilització del cotxe, hi ha un tema rellevant del qual sovint, se’n parla poc. Són els accidents de trànsit. Segons dades de la Generalitat, a Catalunya, el 2020, van perdre la vida un total de cent cinquanta-nou persones, i les xifres de ferits s’eleva als més de vint-i-dos mil.

Catalunya està adaptada a l’ús de la bici?

L’augment de l’ús de la bicicleta ha estat notable, però la seva utilització com a mitjà de transport continua sent residual, segueix sent quelcom que no es veu normal, destaca Arenas.

Sí que es pot afirmar que, dues situacions negatives recents que afecten el planeta, la pandèmia i el canvi climàtic, han sigut claus per incrementar-ne l’ús. “La pandèmia ha fet entendre que la bici dona més llibertat i seguretat”, explica Corominas, que també afirma que la societat, cada cop més, s’adona que cal reduir el sistema d’energies fòssils: la bicicleta és una part de la solució.

Catalunya, a poc a poc, treballa per adaptar les poblacions per facilitar la circulació de les bicis. Però no compta amb un pla estratègic per catapultar-la com a mitjà de transport. Una infraestructura ciclista de carrils bici i aparcament segur, van de la mà, afirma Arenas: “És una de les polítiques de veritable promoció de la bici, donar opcions perquè les persones es moguin sense perill i puguin deixar la bici amb seguretat”. El principal motiu pel qual les persones abandonen la bici és pel robatori.

De moment, a les ciutats hi falta un esforç de connexió i pacificació del trànsit. Els carrils bici no són l’única mesura que cal aplicar, com ja s’ha fet, sinó que hi ha altres accions que van de la mà. No és necessària una xarxa de carrils bici, per exemple, si totes les poblacions es converteixen en ‘ciutats 30’, en les quals les bicicletes poden circular per la calçada, per més seguretat, i evitar envair la vorera.

Un avanç positiu en les ciutats seria tenir bones connexions, avingudes connectades amb carrils bici i una bona xarxa de carrers pacificats, per poder travessar-les en diagonal, en vertical i en paral·lel. Elements com la circulació invertida, que la bici pot circular contra direcció; objectes que redueixen la velocitat o col·locar els passos de zebra estratègicament, podrien ser la solució.

25 anys de Mou-te en bici

L’any 1996, naixia a Girona una plataforma que agrupa particulars, entitats i associacions sense ànim de lucre, amb l’objectiu de fer de la bicicleta un mitjà de transport respectat, fer consciència crítica i defensar que la bici és imprescindible en el dia a dia. “Hem format part del procés de desenvolupament de la bicicleta a la ciutat”, afirma Corominas. Actualment, ja són més de tres-cents socis els que en formen part.

Com a reptes de futur, encaren uns anys on els agradaria construir la Casa de la Bicicleta a Girona, un centre cívic centrat en tot el relacionat amb la bici, com ja existeix a altres ciutats. Reivindiquen cursos específics de circulació amb bici als centres educatius que puguin entrar al currículum dels infants i joves.

Per últim, volen treballar en els bici bus: columnes de bicicletes que apropen els infants a les escoles. “Tenim una primera experiència a Blanes, i l’hem d’anar consolidant”, afirma Corominas. De moment, ja s’han dut a terme propostes per aconseguir que l’entorn de les escoles sigui més segur i evitar accidents.

La setmana del 17 al 23 de gener celebren aquest vint-i-cinquè aniversari amb una programació que presenta actes, tallers, pedalades i concerts, sempre relacionat amb el món de la bicicleta. La programació íntegra es pot consultar aquí. El diumenge 23 de gener, es preveu organitzar un tall a la carretera dels Àngels de Girona, per reivindicar més espais per a les bicicletes i els vianants.

20è aniversari del Bicicleta Club Catalunya

Van néixer el 2001 per defensar els drets i deures de les usuàries de la bicicleta i crear una comunitat forta, viable, que pogués generar serveis, ser la veu de les ciclistes i promocionar l'ús de la bicicleta. “Celebrar els 20 anys tenint en compte que vam passar una crisi forta ens dona força. Continuem defensant la bici des d’una base social i des d’un coneixement i un criteri tècnic”, afirma Adrià Arenas. Actualment, compten amb vuit-centes sòcies, aproximadament.

Com a reptes de futur, afirmen que seguiran treballant amb els estudis que realitzen cada any, els quals reforcen i donen arguments a la seva defensa i n’aconsegueixen un fil conductor. Per exemple, estudis sobre com es mouen les persones amb bici per la ciutat o analitzar la mobilitat en bici de les persones de més de seixanta anys.

Per últim, com en el cas de Mou-te amb bici, volen treballar en la implantació de bici busos. Cal tenir en compte que a Barcelona no és fàcil aplicar un model: “S’han d’unificar criteris i que les persones tinguin molt clara la trama urbana, els districtes i les necessitats", ja que destaca que ningú té en compte com les persones es mouen amb bici per la ciutat amb un infant.

Per celebrar l'efemèride, a finals del 2021 l'entitat va presentar un vídeo del 20è aniversari del BACC, tot recordant la tasca de moltes de les persones que han sumat els seus esforços, al llarg de cada any, i des de diversos vessants:

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari