Àmbit de la notícia
Ambiental

Una estada voluntària per prendre cura dels Pirineus catalans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Gómez
  • Estada a l'entorn del Massís de l'Orri.
    Estada a l'entorn del Massís de l'Orri. Font: Projecte Boscos de Muntanya
  • Estada a l'entorn d'Espinavell.
    Estada a l'entorn d'Espinavell. Font: Projecte Boscos de Muntanya
  • Una de les diverses tasques de treball voluntari  a l'entorn de Ginestarre.
    Una de les diverses tasques de treball voluntari a l'entorn de Ginestarre. Font: Projecte Boscos de Muntanya

El Projecte Boscos de Muntaya obre les inscripcions per a les estades voluntàries als espais forestals dels Pirineus catalans.

El canvi climàtic és una realitat que està minvant els nostres ecosistemes i fent malbé la biodiversitat del nostre planeta. Per això, és de vital importància que la ciutadania prengui consciència que cal tenir cura de l'entorn per perllongar la vida i qualitat dels espais naturals.

El Projecte Boscos de Muntanya és una iniciativa que va sorgir el 2007 amb l’objectiu de difondre la importància d’implicar-se en la preservació i coneixement de la natura, concretament en la dels espais forestals dels Pirineus catalans.

Per fer-ho, l'entitat organitza estades voluntàries setmanals cada estiu, del juliol al setembre, a tres espais: el Massís de l'Orri, Ginestarre i Espinavell. Durant aquestes estades es realitza treball al camp i es conviu al bosc, per tal de prendre consciència de la vital importància de la conservació d'aquests espais.

Malgrat la situació que vivim actualment a causa de la crisi sanitària desencadenada pel Covid-19, l'entitat vol ser optimista i ha obert les inscripcions amb l'esperança que la situació millorarà i les estades es podràn desenvolupar amb relativa normalitat.

"La gent s’ho passa molt bé. És com un equilibri entre gaudir, fer vincle emocional amb el bosc i treballar amb professionals" comenta Andreu González, director de l'entitat Projecte Boscos de Muntanya. Cadascun dels territoris on es pot fer l'estada està pensat per desenvolupar una tasca voluntària diferent. Al Massís de l'Orri es treballarà bioenginyeria de paisatge, gestió forestal i manteniment de pastures al Massís.

A Ginestarre, en canvi, es duran a terme tasques de recuperació i manteniment de pastures i camins ramaders tradicionals i gestió forestal sostenible entorn de la Vall de Cardós. 

I per últim, a Espinavell, l'activitat se centrarà en la recuperació i el manteniment de camins ramaders tradicionals i pastures a la Vall de Camprodon. Aquestes tasques es desenvolupen amb la col·laboració de gestors institucionals o propietaris dels boscos.

"És una fórmula que funciona molt bé. Vivim en uns moments en què la societat necessita trobar maneres d’interactuar amb la natura. Tenir aquesta oportunitat d’actuar amb les mans, treballar en equip i fer-ho d’una forma que tingui un sentit, permet entendre i aprendre molt sobre els ecosistemes. Els voluntaris entren en contacte amb la natura creant un vincle", afirma González, que assegura que, aquest any, si tot va bé, durant el mes d'agost, es duplicaran les places a causa de la demanda d'inscripcions que hi ha.

Les inscripcions van començar el 24 de març, i estaran obertes fins a la primera setmana del mes de setembre. Us hi podeu inscriu-re i trobar més informació sobre el projecte i les condicions, requeriments i les estades en aquest enllaç.

La iniciativa està inspirada en el projecte de la Fundació Bergwaldprojeckt, creada el 1987, amb l'objectiu de preservar la conservació i qualitat dels boscos i enfortir la consciència ciutadana, desenvolupant estades voluntàries per treballar als boscos de Suïssa, Alemanya, Ucraïna i Àustria. 

Comparteix i difon

Comentaris

Lluis Ybero

(Usuari no registrat)

Hola,

Magrada molt el bosc he tingut una empreseta de rutes a cavall i tinc poca experiencia pero força illusió. Tinc 61 anys i no crec que pugui competir fisicament pero intentaré estar a l'alçada.

Tinc molta experiencia en coordinació i gestió tambe i el treball em fa feliç. Especialment si els resultats son fisics.

 

Voldría saber-ne mes abans de donar ibans.

F Pere Tarrés

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: vull cooperar (excepte amb l'os goiat)

Bon dia Lluís,

pots contactar directament amb el Projecte Boscos a través del seu telèfon +34 973 622 247 o bé del seu correu electrònic info@projecteboscos.cat

 

Moltes gràcies

Equip de Xarxanet

Afegeix un nou comentari