6 entitats contra el malbaratament alimentari a Catalunya
Comparteix
Presentem 6 entitats activament implicades en la lluita contra el malbaratament d'aliments.
Amb el menjar que es tira es tiren també recursos com aigua - gran part de la demanda hídrica mundial està relacionada a la producció d'aliments-, terra fèrtil, adobs i fertilitzants, combustibles fòssils, fonts energètiques de tot tipus. Es tiren diners, i recursos humans.
El malbaratament alimentari té implicacions ètiques, socials, nutricionals i ambientals.
A Catalunya creix la conscienciació i trobem que, al marge de les iniciatives sorgides des de les administracions, cada cop més col·lectius i associacions, vinculats amb les escoles o amb els barris, actuen contra el malbaratament alimentari, una disfunció del sistema estretament vinculada amb el nostre model de consum.
Presentem 6 projectes de 6 entitats.
1. El grans dinars d'aliments recuperats i la Plataforma Aprofitem els Aliments
Es tracta d'una associació formada per persones i entitats lligades a la prevenció del malbaratament alimentari, signants del manifest "Prou malbaratar aliments". Treballen en xarxa, apropant tots els agents implicats en la cadena dels aliments (productors, empreses, entitats, consumidors...) per trobar solucions comunes al problema del malbaratament d'aliments.
La seva tasca s'articula al voltant de tres línies de treball: la sensibilització, per estimular el debat i mobilitzar els diferents agents en l'acció per l'aprofitament dels aliments; el coneixement, aglutinant el coneixement, facilitant l'intercanvi d'experiències amb jornades com Teixint Xarxes, i potenciant la investigació, l'acció, i promovent accions concretes per reduir el menjar malbaratat en totes les etapes de la cadena dels aliments.
Realitzen actes d'impacte com el Gran Dinar, on van servir 4.115 racions de menjar i recuperat més de quatre tones d'aliments, o l'Assaig General, organitzat en el marc del FAD, o les Festes dels aliments recuperats, com la prevista el dia 15 d'octubre a Reus.
Dijous 6 d'octubre han exposat el seu posicionament en relació a la proposició de Llei contra el malbaratament al Parlament de Catalunya.
2. "La manduca no caduca" de l'Associació de Naturalistes de Girona
La manduca no caduca és una iniciativa que pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i les seves conseqüències ambientals i socials, d'una manera col·lectiva, convidant les persones a participar i crear juntes noves formes d'aprofitar millor el menjar així com reflexionar sobre el model de consum que genera aquest. L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), conscient d'aquest problema va iniciar aquesta campanya l'any 2013. Al llarg d'aquests anys de treball han aconseguit recuperar més d'una tona d'aliments que haurien acabat a les escombraries.
L'objectiu essencial d'aquesta iniciativa és evitar les pèrdues alimentàries que es produeixen al llarg de la cadena alimentaria, generant consciència i fent accions per reduir el malbaratament a les llars, als supermercats i botigues, i al mateix camp. Amb menys d'un terç del total de menjar malbaratat a la Unió Europea, els Estats Units i el Regne Unit, n'hi hauria prou per evitar la desnutrició de totes les persones del món.
Lamentablement, el malbaratament alimentari és una injustícia que no només afecta els humans. És una problemàtica mundial que té una greu incidència al medi ambient: canvi climàtic, desforestació, pèrdua de la biodiversitat, etc.
El projecte ofereix també un recurs educatiu adaptat per al cicle de primària.
3. Pont Alimentari i la Fundació per la Prevenció de Residus
El projecte Pont Alimentari, promogut per la Fundació per a la Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos pretén incidir en la reducció del malbaratament a través d'una campanya basada en els valors de la solidaritat i l'aprofitament dels recursos naturals.
Està adreçat a les empreses de càtering, restauració o de la distribució d'aliments al detall que vulguin reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents a entitats socials. En un any han aprofitat 1722 racions de menjar cuinat i 656 kg d'aliments frescos que haurien estat malbaratats.
4. Es im-perfect i els Espigoladors
Espigoladors és una organització sense afany de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari, i, alhora, empodera persones en risc d'exclusió social d'una forma transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Es dediquen a recuperar fruites i verdures que són descartades, ja sigui per un descens en les vendes, per sobreproducció o per qüestions estètiques, i per tant representen una solució al malbaratament alimentari. Espigoladors canalitza les fruites i verdures descartades cap a entitats socials, o bé les transformem en els productes de la marca es im-perfect.
A més a més, faciliten la incorporació d'una alimentació saludable i equilibrada, com la derivada de les fruites i verdures fresques, a persones que viuen en una situació vulnerable.
Dediquen part de la seva tasca a sensibilitzar a la societat, a través de tallers per crear consciència sobre la importància de gaudir d'una alimentació saludable i fomentar un canvi cap a nous hàbits de consum.
5. "Bcn comparteix el menjar" de Nutrició Sense Fronteres
"BCN comparteix el menjar" vol convertir-se en marca i referència de ciutat sostenible i solidària, d'una ciutat que s'organitza per compartir i optimitzar els seus recursos alimentaris. Es tracta d'un projecte d' aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa que contribueix a reduir la situació de pobresa, protegint el dret universal a l'alimentació de la ciutadania de Barcelona. Està impulsat per Nutrició Sense Fronteres (NSF), una organització sense ànim de lucre, d'acció humanitària, de cooperació al desenvolupament i intervenció en el tercer i el quart món.
Per aconseguir el seu objectiu, posen en contacte els grans hotels de la ciutat, amb menjadors beneficiaris, i amb empreses col·laboradores del sector alimentari. Dissenyen un protocol intern per la reutilització del menjar cuinat excedent, per tal de garantir a innocuïtat i seguretat dels aliments en tot el circuit de reutilització, i en gestionen la recollida, transport i entrega dels aliments. Han col·laborat recuperant excedents de grans esdeveniments com el Mobile World Congress.
6. "La cultura de l'aprofitament a les llars" i l'Ocuc
"La cultura de l'aprofitament a les llars", és el projecte per l'aprofitament d'aliment de l' Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya.
El projecte fa pedagogia sobre l'aprofitament a les llars, atès que el malbaratament domèstic representa un important percentatge. Es tracta de pèrdues vinculades al model de consum al que estem sotmesos, i també a hàbits de compra, i/o de cuina.
El projecte vol implicar les persones a través de la recuperació de receptes tradicionals o de proposta de moderns mètodes de conservació. La iniciativa comprèn tallers participatius d'intercanvis de consells, trucs i receptes que eviten haver de llançar menjar, l'elaboració d'estudis sobre els hàbits de consum, i la recerca d'estratègies socials per trobar una sortida digna als sobrants del menjar.
L'OCUC és una associació sense afany de lucre, democràtica i independent, que des de 1978 assumeix les funcions de defensar, educar, difondre, promoure i representar els drets del conjunt dels consumidors i els usuaris de Catalunya.
Afegeix un nou comentari