Àmbit de la notícia
Ambiental

4 maneres de viure una Setmana Santa sostenible

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • El Gepec proposa una sortida per conèixer les aus marines (Imatge: Vicente Estelles, colorsnaturals.blogspot.com)
  • Birdwatching al Parc Natural del Delta de l'Ebre (imatge: naturaventura.com)
  • Turisme de natura a Catalunya (imatge: descobrir.cat)
  • Les propostes ecoturistiques d'Arrelia, amb entitats de custòdia (imatge: arrelia.cat)
  • Un dia entre cavalls, amb la Fundació Miranda a l'espai de la muntanya d'Ailnyà de la Fundació la Pedrera (imatge: projectemiranda.cat)
  • Turisme rural a Catalunya (imatge: recercaenaccio.cat)
  • Turisme de bicicleta pel Pirineu Català (imatge: catalunya.com)
  • Sortides en raquetes de neu pel Pirineu Català (imatge: guiesdemuntanya.net)
  • L'entitat Cea Alt Ter proposa sortides en burricleta per conèixer els valors naturals al Ripollès (imatge:arrelia.cat)
  • Casal Naturalista  als Aiguamolls de l'Empordà (imatge:lacopa.cc)

La Setmana Santa pot ser una bona oportunitat per trencar la rutina i gaudir de la natura. Observar ocells, viatjar amb criteris sostenibles, fer voluntariat ambiental o oferir propostes naturalistes als més petits poden ser bones alternatives.

El birdwatching

La contemplació de la natura té un efecte terapèutic i relaxant, i a més, potencia habilitats com la paciència, la constància i l’autocontrol en indrets de gran bellesa natural, que poden tenir també un efecte beneficiós sobre les persones. A països com Anglaterra els aficionats a l’ornitologia es comptem per milions.

Els "tocats de l'ala" d'aquesta manera,  aprofiten el lleure i les vacances per practicar la seva afició en paratges destacats, que també són visitats per les aus. A Catalunya, en destaquen el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà , el Parc Natural del Delta del Llobregat,  l'Estany d'Ivars i Vilasana o la reserva natural de Sebes a Flix. També entre les Terres de Ponent o el Pirineu  hi ha indrets especials per observar les aus d’estepa o el gall fer  o rapinyaires,  com els secans de Mas Melons i la timoneda d'Alfès o la  Muntanya d'Alinyà.

Associacions especialitzades com Seo/birdlife, ofereixen viatges a la resta de la Península i l'estranger per gaudir de la natura i observar les aus. A casa nostra, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) té en marxa diversos projectes en els que col·laborar.

El Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans GEPEC, organitza el 26 de març, durant la Setmana Santa,  una sortida guiada en barca per conèixer les aus marines,  des del port de Tarragona, dintre del programa "Pescadors d'alçada".

L’ecoturisme

L’Ecoturisme és una manera responsable de viatjar, des del punt de vista ambiental, i de visitar espais naturals amb l’objectiu de gaudir i comprendre els valors naturals i la cultura associada. Una forma de turisme busca també la conservació dels mateixos indrets i manifestacions culturals, ja que té un impacte ambiental lleu i aporta un intercanvi econòmic i social enriquidor pels indrets i els seus habitants.

A Catalunya, el turisme rural n’és un bon motor, i cada cop hi ha més iniciatives encaminades a un turisme sostenible, respectuós i de qualitat. A part de l’anomenat birdwatching podem trobar un ampli ventall d’activitats d'ecogastronomia, agroturisme o esports de natura.

Un exemple de turisme sostenible és aquell desenvolupat mitjançant el medi de transport de la bicicleta, que podem realitzar pels innumerables paratges i vies que recorren el nostre territori. Es poden trobar moltes rutes a la web wikiloc, així com rutes per senderisme, raquetes de neu, esquís de muntanya, kayak, vela o trineu de gossos.

Si volem desconectar uns dies, amb  Arrèlia  sis entitats ambientals, el Grup de Natura Freixe, l'Associació Mediambiental La SíniaCentre d'Estudi dels Rius MediterranisIAEDENCEA alt Ter i Submon ofereixen propostes ecoturístiques en espais de custòdia. El 19 de març, a bord d’un veler es navegarà pels canyons del Maresme acompanyats d’experts marins de Submon; el 26 de març, una ruta en burricleta amb els guies experts de l’Associació Alt Ter permetrà descobrire els tresors de la natura que amaguen les muntanyes del Ripollès, les aus que habiten en aquest territori i l’Ecomuseu del Molí Petit.  Es pot trobar tota la informació en la web Arrelia.

Altres maneres de conèixer de més a prop el nostre patrimoni natural és a través d'activitats com la jornada entre cavalls proposada per la Fundació Projecte Miranda  a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà de la Fundació Catalunya-La Pedrera

El voluntariat ambiental

Les estades de voluntariat ambiental són una de les millors opcions de vacances sostenibles, ecològiques i econòmicament molt viables, ja que els participants sovint tenen ajudes per finançar-les. Des de la web  World Wide Opportunities on Organic Farms es pot contactar amb de granges orgàniques que accepten voluntariat en qualsevol indret del planeta. A Catalunya trobareu 65 granges on passar uns dies inoblidables.

Si es tracta de dedicar-hi un dia, els Pirates de la Pedra Seca convoquen una jornada de voluntariat  el dia 20 de març, per recuperar el Camí dels Surers, a la Selva de Mar, Alt Empordà.

 

Propostes per als més petits

Les colònies i casals són indrets ideals per iniciar els més petits en el lleure ecològic, sostenible i sobre tot respectuós amb les altres formes de vida, les cultures, i el territori. El niu de la Sorellona  proposa un  bon coneixement del medi natural per a infants, amb activitats programades durant la Setmana Santa. Al Parc dels Aiguamolls de l'Empordà es desenvoluparà el Casal Naturalista per ensenyar als més petits (i no tant!) a gaudir de la Natura i dels animals en llibertat. L’Escola de naturalistes del Gepec Lo Caro, Roquetes, convida nois i noies de més d’11 anys a aprendre i cuidar un hortet ecològic, tots els dimecres, de 17.00 h a 18.30 h. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari