Àmbit de la notícia
Ambiental

Quantes espècies ets capaç d'identificar en 48 hores? Arriba la 7a edició del Bioblitz a Barcelona

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Un grup a la descoberta de espècies (imatge: BioblitzBcn)
  • Identificant algues durant la passada edició (imatge: BioblitzBcn)
  • Després de capturar alguns exemplars, es poden observar les seves característiques al laboratori (imatge: @formenteril)
  • Identificació d'aus (imatge: BioblitzBcn)
  • Bioblitz és una forma de connectar ciència i mediambient amb la ciutadania (imatge:bioblitzBcn)

Bioblitz és una oportunitat de conèixer la riquesa del patrimoni en biodiversitat a la ciutat a través de la ciència ciutadana, el voluntariat i la participació activa en la recerca. Es celebra el 16 i 17 d'abril al Jardí Botànic.

Aquest cap de setmana es pot participar en les jornades obertes de recerca naturalista Bioblitz, acompanyant científics especialistes en la inspecció d'una àrea situada al Jardí Botànic i els seus voltants, a Montjuïc.

Que és un bioblitz?

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana, i alhora una manera divertida i col·laborativa d'obtenir un registre de la varietat de formes de vida en un espai determinat. Els voluntaris i les voluntàries trien entre diversos itineraris i grups biològics, i han de recollir dades, acompanyant les persones expertes; dades que després seran utilitzades per caracteritzar la biodiversitat de la zona i identificar les amenaces a l'àrea.

La ciència ciutadana té la qualitat d'implicar la ciutadania en la protecció del medi ambient : mirant, localitzant, col·laborant amb els experts, i compartint l'entusiasme per la Natura, s'aprenen els valors de la biodiversitat. Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana inclosa en el Citizen Science Catalogue de Barcelona

Itineraris i grups d'espècies

Les prospeccions de recerca s'organitzen en diversos grups d'espècies i itineraris. Per participar cal inscriure's en un dels grups que estarà guiat per una persona especialista. Es pot triar entre líquens, insectes, aranyes i artròpodes, ocells, fongs, papallones i papallones nocturnes, amfibis i rèptils, formigues, llimacs, algues i plantes vasculars.

Una guia de recomanacions

Per qui ho desitgi, l'organització posa a disposició algunes recomanacions per iniciar-se en la descoberta naturalista, a través de la Guia de consells "Fem treball de Camp", pensada per ajudar a incrementar el coneixement sobre el treball de camp i a animar a practicar autònomament.

Set edicions de Bioblitz Barcelona

Aquesta serà la setena edició del Bioblitz, que en altres anys ha estat realitzat també en el Parc del Laberint o el Parc de la Ciutadella.

L'anterior edició també va ser celebrada al Jardí Botànic i el seu entorn a la muntanya de Montjuïc: es van identificar 334 espècies diferents, amb 800 participants voluntaris, 45 experts, i amb més de 8000 fotografies.

Col·laboració entre entitats

Bioblitz està organitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb la col·laboració de nombroses entitats ambientals i naturalistes com Animal Latitude, l'Associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals, els Amics del Jardí Botànic de Barcelona, l'Associació Catalana de Malacologia, l'Associació Galanthus; el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola; Escoles + Sostenibles, l'Institut Català d'Ornitologia, Institut Botànic de Barcelona, IRBio: Institut de Recerca de la Biodiversitat, el Museu de Ciències Naturals de Granollers, Oryx, la Sociedad Española de Liquenología, la Societat Catalana de Lepidopterologia, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la World Nature.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari