Recuperem el Futur: justícia climàtica, social i feminista
Comparteix
La trobada, que unirà diversos moviments i lluites, sorgeix de la necessitat de les entitats de reconnectar amb l'objectiu d'avançar, continuar articulant-se i engegar un nou cicle de mobilitzacions.
Ens trobem en un moment clau per recuperar el futur. Davant l'immobilisme dels responsables polítics per fer front emergències com l'energètica, la social, l'econòmica o la de cures, aspectes que han quedat visibilitzats de manera clara durant els darrers mesos, diverses entitats i moviments veuen la necessitat de trobar-se, reconnectar, posar les bases per una transformació col·lectiva i reapropiar-se del futur des de la justícia climàtica, social i feminista.
D'aquesta necessitat que els moviments i les entitats palpen donada l'actual situació de crisi social i econòmica neix 'Recuperem el futur', unes jornades organitzades per la Xarxa per la Justícia Climàtica amb l'objectiu d'analitzar les mobilitzacions i lluites que han dut a terme els moviments per la justícia climàtica, social i feminista durant els últims anys i organitzar-se per avançar i construir col·lectivament l'horitzó cap al qual transitar, amb la mirada posada en l'organització d'un nou cicle de mobilitzacions.
La trobada 'Recuperem el futur' se celebra el cap de setmana del 2 al 4 de juliol, a la masia de Can Maseu a Barcelona, on es desenvoluparan una sèrie d'activitats, tallers, formacions, debats i taules rodones sobre temes diversos, que no obstant això van de la mà, com ara la transició ecosocial, la transició energètica, la sobirania alimentària, l'habitatge, l'ecofeminisme o la relació entre els drets humans, la salut humana i la salut ambiental.
Recorda!
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) June 30, 2021
Si no vols que tot segueixi com sempre, trobem-nos, organitzem-nos, sortim al carrer per recuperar el futur!
El 2, 3 i 4 de juliol #RecuperemElFutur a @CanMasdeu.
Consulta el programa i inscriu-te fins dijous! https://t.co/9MCRmmINE7 pic.twitter.com/T96t8PxwvO
La Natàlia Riera Manzano, tècnica d'Entre Pobles, entitat membre de la Xarxa per la Justícia Climàtica, destaca la importància de tenir en compte totes les emergències per poder avançar cap a una justícia climàtica, justícia social, i justícia feminista, i com totes aquestes lluites han d'anar de la mà. "Tot gira en com poder transitar cap aquesta transició ecosocial justa i inclusiva tan necessària, però tenint en compte la realitat social i econòmica, i com moltes més famílies, arran de l'actual crisi, es veuen en situacions molt vulnerabilitzades", considera.
Pel context de pandèmia, totes les persones que hi vulguin participar, d'una manera o una altra, han d'estar inscrites. Tot i que les inscripcions en línia ja estan tancades, a l'entrada de Can Masdeu hi haurà una taula de registre per si hi ha persones que es vol inscriure en aquell moment. L'aforment, però, serà limitat.
A la trobada hi participen com a organitzadores Acció Ecofeminista, Animal Rebellion, ClimAcció, Ecologistes en Acció, Entrepobles, Extinction Rebellion BCN, Extinction Rebellion Girona, Fridays for Future BCN, Greenpeace, Novact, Observatori DESC, Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Plataforma per la Qualitat de l'Aire (PQA), Revo Prosperitat Sostenible, Teachers for Future i Xarxa d'Economia Solidària (XES).
També hi participen com a dinamitzadores Lafede.cat, Artivist Network, Enginyeria Sense Fronteres (ESF) i la Xarxa per la sobirania energètica (Xse).
Activitats, formacions i debats
El programa dissenyat per les organitzadores s'ha fet tractant d'abastar el màxim, no només de temàtiques i d'experiències, sinó també una gran varietat de territoris en l'àmbit català i vinculant-los també amb el Sud global, i sempre a través d'un vessant feminista.
Destaquen els tres debats estratègics que es desenvoluparan, un per dia: el divendres el debat tracta la transició ecosocial i el treball en temps de pandèmies; el dissabte gira entorn de la sobirania energètica, i com fer una transició per deixar l'energia fòssil més enllà de les energies renovables; i el diumenge el debat és sobre territori i conflicte, les especulacions immobiliàries als terrenys agrícoles, i que suposa deixar de tenir espais agraris a prop de les grans ciutats, per exemple.
Un programa de tres dies organitzat per desenes d'entitats sota el paraigües de la @xarxaclimatica per reapropiar-nos col·lectivament del nostre futur des de la justícia climàtica, social i feminista!
— Xarxa per la Justícia Climàtica (@xarxaclimatica) June 30, 2021
No t'ho perdis! #RecuperemElFutur
Inscriu-te https://t.co/m8HyDD0vvZ pic.twitter.com/6iGvcAhZMv
Es realitzaran també diversos tallers, tan de matí com de tarda, des d'una mirada ecofeminista, posant la vida al centre, però també vinculant altres lluites globals que poden suposar un aprenentatge, com la defensa del territori que realitzen les defensores que estan a primera línia de lluita al Sud global, o com la situació actual d'emergència climàtica, social, econòmica i sistèmica, aboca a moltes persones als fluxos de migracions climàtiques.
Un espai per a infants
Les importants mobilitzacions que van dur a terme joves i adolescents abans de la pandèmia, sobretot quant a l'emergència climàtica, a més de les revoltes escolars que s'han desenvolupat durant els darrers mesos, i que s'han retroalimentat amb les mobilitzacions de la plataforma Recuperem la ciutat, un moviment que també es tractarà a les jornades, posa de manifest la necessitat d'implicar també als infants en aquesta mena de tallers i debats.
"Aquesta trobada és oberta als col·lectius de diferents àmbits d'actuació i és intergeneracional. No hem d'oblidar mai a les generacions futures, i a la trobada hem elaborat un programa amb activitats i tallers perquè els nens i les nenes puguin participar de manera activa, puguin tenir el seu espai i alhora s'ho passin bé", diu la Natàlia.
Pots veure el programa sencer en aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari