Àmbit de la notícia
Ambiental

'Recuperem la Ciutat': campanya per reclamar un desconfinament amb una reducció de l’ús del cotxe

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Diversos professionals de la il·lustració han donat suport a la campanya amb les seves peces.
    Font: Marc Torrent
  • Una de les il·lustracions creades per a la campanya.
    Una de les il·lustracions creades per a la campanya. Font: Júlia Solans
  • Fins al moment s'han sumat a la campanya més de 240 entitats.
    Fins al moment s'han sumat a la campanya més de 240 entitats. Font: Javi Royo

Entitats de l'àmbit mediambiental d'arreu de Catalunya reclamen un pla de xoc de conversió de la calçada per donar prioritat als vianants, la bicicleta i el transport públic, un procés que protegeixi la salut de les persones.

Una vintena d’entitats d'arreu de Catalunya, vinculades a la defensa de la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible, han engegat una campanya, amb el lema 'Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat', per reclamar a les administracions un pla de xoc per dur a terme un desconfinament en el qual l'ús del vehicle privat es vegi reduït dràsticament. Mitjançant un manifest, els col·lectius demanen "transformar les nostres ciutats per donar prioritat a una mobilitat on els vianants, la bicicleta i el transport públic siguin els protagonistes".

De moment, al manifest publicat al web de la iniciativa ja s'han adherit 293 col·lectius i entitats, així com 2.893 persones individuals, tot i que el nombre d'adhesions creix contínuament. Els organitzadors de la campanya es mostren molt contents amb la rebuda que està tenint la iniciativa, que ha comptat amb el suport d’il·lustradors i il·lustradores, personalitats de la cultura i la ciència, periodistes i influencers. 

Tal com recorda l'Anna Pérez, una de les portaveus de la iniciativa 'Recuperem la Ciutat' i membre del Moviment per la Justícia Climàtica, l'aturada de l'activitat per l'estat d'alarma decretat per la pandèmia ha reduït dràsticament la contaminació a les ciutats. "La dada més impactant és que si tenim menys de cinquanta anys, aquesta és la primera vegada a Barcelona en la qual podem respirar un aire que no perjudica la salut", assegura Pérez. 

Ajuntaments de Catalunya, com ara els de Barcelona, Girona o Vic, ja han presentat actuacions per donar protagonisme vianants, bicicletes i transport públic. No obstant això, les entitats ja han mostrat el seu rebuig al considerar aquestes mesures "insuficients". "Afecten pocs carrers i tan sols a la zona més cèntrica de les ciutats", lamenten un cop més. "Per caminar cap a ciutats lliures de contaminació necessitem restringir el trànsit rodat dràsticament. Necessitem ampliar urgentment aquestes mesures i que esdevinguin permanents", expliquen.

A la iniciativa destaca el reclam de mesures d'urgència en el transport públic, la conversió del carril esquerre en carril BUS a totes les vies d'accés a les grans ciutats i garantir el finançament del sistema en la situació actual.

Qüestió de salut pública

El manifest que han fet públic les entitats impulsores assenyala que alguns estudis internacionals comencen a evidenciar que les zones amb més pol·lució estan patint majors taxes de mortalitat i morbiditat pel coronavirus. "La població que porta anys i anys respirant un aire contaminat col·lecciona més patologies respiratòries i cardiovasculars; el que pot portar a experimentar els efectes més greus de la Covid-19", exposen.

Per aquest motiu, la campanya també demana a les administracions que el desconfinament protegeixi la salut de les persones, garantint les distàncies de seguretat i els nivells màxims de contaminació que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS). "És una crida a les administracions i la ciutadania a no tornar a la situació anterior i als nivells de contaminació prepandèmia", manifesta Pérez, que insisteix en què la principal raó per completar aquest canvi és la salut pública.

"S'ha d'apostar decididament per la bicicleta i els espais pels vianants, encara que sigui eliminant espais per cotxes o zones d’estacionaments,", manifesta Pérez, que admet que aquesta és la tendència de Barcelona, però que s'hauria de dur a terme el canvi de la ciutat "dràsticament" per reduir el trànsit a la meitat, quelcom que permetria poder arribar als nivells de contaminació recomanats per l'OMS i que fins ara no es respectàven.

Si vols adherir-te al manifest, accedeix a aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari