Recursos per gestionar el voluntariat ambiental

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Recursos per gestionar el voluntariat ambiental

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Com gestionar el voluntariat ambiental amb qualitat? Com reunir les crides de les entitats i les demandes dels voluntaris? Són preguntes a les que la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) ha volgut donar resposta en l'acte central de la Setmana del Voluntariat Ambiental.

Enmig de la Setmana del Voluntariat Ambiental, organtizada de l’1 al 9 de juny, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) ha presentat dos recursos per a la gestió i millora de projectes de voluntariat ambiental, per tal de donar suport a les entitats que l'acullen i a les persones voluntàries.

Una guia

D'una banda, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya va editat la "Guia de criteris de qualitat per a projectes de voluntariat ambiental", elaborada de forma col·laborativa i en el marc del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental (2011-2014), impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Sota el nom Fem camí, aquesta guia té la finalitat de definir criteris de qualitat per a projectes de voluntariat ambiental, analitzar el panorama actual del voluntariat ambiental català, crear debat sobre el tema entre les entitats vinculades al voluntariat ambiental i esdevenir material de formació útil especialment per aquelles entitats que desenvolupen projectes o programes de voluntariat en l'àmbit ambiental.

La guia proposa com a punt de partida fins a 44 criteris que caldria incorporar a l'hora de desenvolupar projectes de voluntariat ambiental perque fos de qualitat, tenint en compte, entre altres, tot el cicle del voluntariat. També recull fins a 20 projectes impulsats per entitats ambientals sota aquesta premisa i ofereix un qüestionari d'autoavaluació perquè les mateixes enitats puguin valorar els seus propis projectes.

Per donar-la a conèixer, la XVAC pretén oferir diversos tallers de formació en diferents punts de Catalunya.

Un portal

D'altra banda, l'entitat ha posat en marxa recentment el portal del voluntariat ambiental, www.voluntariatambiental.cat, una plataforma virtual que té vocació de ser l'agenda comuna d'activitats de voluntariat ambiental a Catalunya però sobretot un punt de trobada entre les crides de voluntariat de les entitats i la cerca que fan aquelles persones que volen ser voluntàries a casa nostra.

Aquest portal també compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat a través del mateix Pla.

Iniciatives de voluntariat ambiental

L'acte, celebrat el pasat 5 de juny a l'Agenda 21 de Barcelona, també va ser una ocasió per donar visibilitat a algunes experiències de voluntariat, entre les més de 90 entitats que treballen amb voluntaris i voluntàries a Catalunya.

Per més informació, consulteu el web de la Setmana del Voluntariat Ambiental.

Afegeix un comentari nou