Àmbit de la notícia
Ambiental

#RetornAlMar, ciència ciutadana per observar la biodiversitat marina

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Exemplar de medusa luminescent.
    Exemplar de medusa luminescent. Font: Anèl·lides
  • Conjunt de glans de mar.
    Conjunt de glans de mar. Font: Anèl·lides
  • Exemplar de rabosa morruda.
    Exemplar de rabosa morruda. Font: Anèl·lides

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el projecte Cos4Cloud, Anèl·lides – Serveis ambientals marins i els centres de submarinisme Oceanicos, Escafandra Calafell i Plàncton Diving impulsen la campanya.

Després de passar la primavera confinats a casa, ara és moment de sortir i reconnectar amb la naturalesa. És per això que l’ICM-CSIC, Cos4Cloud -projecte en el qual participa el CREAF-, Anèl·lides i tres centres de submarinisme han organitzat la iniciativa #RetornAlMar, un projecte de ciència ciutadana que pretén recopilar imatges de la gran varietat d’espècies marines que es troben a la costa catalana.

Per participar en aquesta iniciativa només cal tenir una càmera de fotos -aquàtica o un ‘smartphone’- i fotografiar tots aquells éssers vius que us trobeu durant les vostres vacances al litoral català, tant sota l’aigua com a prop de la platja.

Després, heu de penjar les vostres fotografies al projecte ‘Retorn al Mar’, de la plataforma de ciència ciutadana Natusfera i, finalment, fer córrer la veu a les xarxes socials compartint les vostres instantànies amb el hashtag #RetornAlMar.

Objectius del projecte

Es tracta d’una col·laboració multidisciplinària que, segons explica l’organització, té diversos objectius: que els i les participants coneguin la biodiversitat marina, que recullin observacions que podrien servir per a futures recerques i que, a més, es familiaritzin amb la ciència ciutadana.

“Esperem que la campanya serveixi per què la ciutadania connecti amb la naturalesa després d'aquests mesos durs a casa i conegui els éssers vius que formen part de la costa”, explica l’Ángela Justamante del CREAF.

Aquesta iniciativa i altres de similars tenen com a objectiu, a llarg termini, potenciar l’ús de la ciència ciutadana en la recerca per a aconseguir dades i informació per a tota la comunitat científica.

Gràcies a les imatges que es recopilin amb el hashtag #RetornAlMar, els experts podran comprovar quin ha sigut l’impacte del confinament en la naturalesa. Ja que, segons ens ha avançat l’Ángela, se sospita que gràcies als mesos d’absència o disminució d’activitat en àrees marítimes, algunes espècies marines s’han aventurat a anar a zones de la mar menys profundes. 

Quines espècies podem trobar al litoral català?

Com ens ha explicat l’Ángela del CREAF, segons la informació que els hi ha traslladat Anèl·lides de les seves últimes sortides de submarinisme, s'estan trobant peixos pelàgics -castanyoletes, salpes, joells i sards-, peixos bentònics i de les roques -blènnids, gòbit, fadrins i donzelles. I també bavoses morrudes, estrelles de mar, eriçons negres i de roca i polps.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari