Àmbit de la notícia
Ambiental

Ricard Abenza: "Entenem la col·laboració com un element clau pel que fa a la qualitat i l'èxit de la feina que duem a terme"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Ricard Abenza, tècnic de comunicació a eco-union
  • Global Eco Forum
    Global Eco Forum
  • BEF
    BEF

Entrevistem a en Ricard Abenza, tècnic de comunicació a eco-union, una associació ambiental que treballa de manera independent, horitzontal i participativa, mitjançant projectes amb diferents enfocs i grups de treball.

Quan i per a què va néixer Eco Union?

eco-union és una associació fundada l'any 2005 per un grup de professionals i activistes vinculats al medi ambient. Aquest grup de persones va començar a fer activitats a escala local per conscienciar la ciutadania i promoure la sostenibilitat ambiental de l’economia.

És en el transcurs de l'any 2008 quan l'entitat decideix orientar-se cap a l'àmbit internacional i es comença a treballar en l'àmbit estatal i a la regió euro-mediterrània, amb els objectius d'abordar temàtiques més complexes i multidisciplinàries que ens apropin a models de desenvolupament més sostenibles. El Global Eco Forum, fòrum mediterrani d’economia verda va ser el projecte que eco-union va utilitzar per promoure una visió mediterrània d’economia verda per a la regió.

En quins àmbits d’actuació treballeu?

eco-union treballa fonamentalment en l'anàlisi de polítiques públiques i de la governança vinculades al medi ambient. Això inclou diferents sectors clau de l'economia que fan ús de l'espai i els serveis que ofereixen els ecosistemes. Els sectors i àmbits en els quals treballem són les energies renovables, el canvi climàtic, el turisme, la mobilitat sostenible i diversos sectors que conformen l'economia blava, a més de promoure projectes de comunicació social i de fomentar hàbits i estils de vida més sostenibles.

També cal destacar la part divulgativa i la creació d'espais de reflexió que obrim al Global Eco-Forum, esdeveniments que apleguen actors de diferents sectors clau per promoure la reflexió i la divulgació de bones pràctiques de sostenibilitat ambiental i economia a la regió mediterrània.

A eco-union entenem la col·laboració com un element clau pel que fa a la qualitat i l'èxit de la feina que duem a terme. Som membres actius de diverses xarxes d'ONG que van des de l'escala euro-mediterrània a la municipal, com poden ser l’European Environmental Bureau, Transport&Environment, Climate Action Network o Barcelona+Sostenible i l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (o3sac).

Ens pots parlar sobre el Beyond Plastic Med?

El Beyond Plastic Med és una iniciativa europea que neix de diverses fundacions i que té com a objectius donar suport a la ciutadania i les institucions en la lluita contra la contaminació per plàstics que pateix el mar mediterrani. Realitzant activitats o creant xarxes de treball BeMed té un programa de finançament per donar suport a institucions que realitzen projectes basats en la reducció de la presència de plàstics al Mediterrani, promoguda per la fundació Príncep Albert II de Mònaco, un dels fundadors de la iniciativa. L’atorgament d'aquests premis es fa mitjançant la deliberació d'un jurat format per entitats i experts que escullen els guanyadors de cada convocatòria.
eco-union va ser un dels guanyadors de l'any 2018 en presentar el projecte Zero Beach, desenvolupat amb la col·laboració de la fundació Rezero.

En què consisteix el projecte Zero Beach?

Les platges són espais naturals d'alta afluència de persones on es generen quantitats molt importants de residus de tota classe. Zero Beach sorgeix de la necessitat d'abordar aquesta problemàtica particular, que està tenint cert ressò mediàtic però no ha tingut tant ressò dins els plans municipals.

Zero Beach té com a plat fort la creació d'un protocol de prevenció de residus a platges que volem que serveixi com a segell de qualitat per distingir les platges en bon estat ambiental. Actualment ens trobem en la fase d'investigació del projecte, que culminarà al mes de juny per donar pas a una fase pilot on s'implementaran les noves estratègies de prevenció de deixalles marines. Aquesta fase es durà a terme en 3 municipis costaners de Catalunya, on s'aplicaran les noves mesures acordades i es faran petites campanyes de sensibilització destinades a usuaris de les platges. Posteriorment s'analitzarà la feina feta i es reformularà el document segons els resultats obtinguts. Tots aquests elements acabaran amb la creació del protocol, que serà presentat al Blue eco-forum que celebrarem a finals d'any.

Aquest projecte compta amb el finançament majoritari de l'Agència Catalana de Residus a part del ja esmentat suport econòmic de BeMed.

La col·laboració amb una organització amb l'experiència com la Fundació Rezero és clau gràcies a la seva reconeguda experiència en prevenció de residus. Elles s'encarregaran de la part científic-tècnica i comunicativa i eco-union de la part vinculada a les polítiques ambientals i la coordinació del projecte.

I el projecte platja neta? 

Platja Neta és un projecte desenvolupat en col·laboració amb la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC). El projecte està vinculat directament a Zero Beach i sorgeix de la contextualització d'aquest projecte en l'àmbit de la participació ciutadana en la prevenció de deixalles marines i la sensibilització davant el problema ambiental que suposen.

A Platja Neta es farà una campanya de neteja de platges a tres municipis costaners de Catalunya i es formarà entitats i grups de persones en metodologies de ciència ciutadana dirigides a la recollida selectiva de deixalles marines en platges, amb l’objectiu d’apoderar i articular el voluntariat ambiental al voltant d’aquesta problemàtica. El projecte també buscarà establir una metodologia comú entre les diferents entitats que gestionen àrees costaneres. Per dur a terme aquesta activitat, es promourà una grup de treball amb actors públics i entitats ambientals per avaluar les oportunitats d’establir un protocol català de ciència ciutadana per la prevenció de residus.

Amb aquest projecte el que es pretén és conscienciar a la vegada que es col·labora directament a l'actualització d'una base de dades científica. És en aquest punt on entra en joc Surfrider Espanya, amb anys d'experiència en prevenció de deixalles marines, s'encarregaran de la formació de persones mitjançant el programa propi Ocean Initiatives, protocol internacional de recol·lecció i categorització de deixalles marines, i que contribueix a la base de dades Marine Litter Watch de l’Agència Europea del Medi Ambient. Aquestes dades contribueixen a informar polítiques de prevenció de deixalles marines que van des de l’àmbit municipal a l’europeu, com pot ser l’Estratègia Europea de Plàstics en una economia circular.

Per reunir les persones necessàries per ser formades comptarem amb la col·laboració indispensable de la XVAC, entitat clau en la vertebració i coordinació del voluntariat ambiental de Catalunya, que ens ajudarà a impulsar aquest tipus d'iniciatives dins el teixit del voluntariat ambiental del país.

Som conscients que l'arrel del problema rau en el sistema de producció-consum, però afavorir la sensibilització i implicació dels usuaris de platges en la cura de l'estat d'aquestes, ajudarà a crear nous actors disposats a treballar per reduir la demanda de productes que després esdevenen residus perjudicials per a la salut dels ecosistemes marins

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari