Àmbit de la notícia
Ambiental

Un projecte per fer de Sabadell una ciutat més verda

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Gómez
  • La contaminació del transport públic i particular a Sabadell és un dels principals responsables de la qualitat de l'aire a la ciutat.
    La contaminació del transport públic i particular a Sabadell és un dels principals responsables de la qualitat de l'aire a la ciutat. Font: ADENC
  • El projecte s'està desenvolupant en la zona nord de Sabadell, tot i que en un futur es plantejaria fer-ho a tota la ciutat.
    El projecte s'està desenvolupant en la zona nord de Sabadell, tot i que en un futur es plantejaria fer-ho a tota la ciutat. Font: Xavigivax
  • Parc nord de Sabadell, un dels punts forts verds de la ciutat.
    Parc nord de Sabadell, un dels punts forts verds de la ciutat. Font: Sostenible.cat

Diverses entitats realitzen una diagnosi per avaluar les zones verdes i urbanes de Sabadell Nord i millorar la qualitat de la biodiversitat de la ciutat.

Avui dia, la coexistència entre biodiversitat i urbanisme resulta cada cop més rellevant a l'hora de repensar les nostres ciutats, per això apareixen multitud d'iniciatives en aquesta direcció. És el cas de 'Vivim, respirem, replantegem Sabadell', un projecte conjunt de l'Associació per la defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Urbanins, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacinons Forestals (CREAF) i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions a Catalunya (CTTC).

Es tracta d'una iniciativa vertebrada en diferents eixos d'actuació amb l'objectiu de repensar de forma col·lectiva la ciutat en clau sostenible. El projecte, en marxa des del gener, se centre a treballar a la ciutat, cobrint la zona de Sabadell Nord, s'està fent una avaluació del nivell de zones verdes de la ciutat, quins són els punts amb més contaminació atmosfèrica i quins possibles corredors biològics es poden fer. Així, s'elaborarà un estudi sobre possibles millores. Tot plegat, en un procés obert a la ciutadania.

Una altra de les línies de treball del projecte se centra en la col·laboració amb quatre escoles de la ciutat: dues d'educació primària i dues d'educació secundària. "Durant tot l'any es fa una diagnosi amb els alumnes, adaptada pels infants i adolescents, i fem un projecte de transformació per millorar la biodiversitat en els seus patis" comenta en Gerard Codina, vocal i membre de l'ADENC.

 

Objectius del projecte

"La utopia és fer una anàlisi perquè a partir d'aquest, tots els nous projectes de la ciutat puguin tenir en compte els nivells de biodiversitat de la zona, i treballin seguint aquesta òptica per millorar la ciutat" comenta la Mariona Ferrandiz, responsable del projecte des del CREAF.

Aquesta actuació també està pensada per poder aplicar-se a tota la ciutat, o fins i tot a altres municipis, és a dir, que la diagnosi serveixi com una guia explicativa d'exemple per millorar altres territoris i afavorir el desenvolupament verd.

Per altra banda, 'vivim, respirem, replantegem Sabadell' també té com a objectiu fer difusió i consciència sobre la biodiversitat i les ciutats saludables. "Per aquesta raó, també es duen a terme activitats de participació ciutadana, com sortides, xerrades, cursos per al professorat en ciència ciutadana..." planteja Codina.

 Font: Ajuntament de Sabadell

Situació ambiental de Sabadell Nord

En la diagnosi de la ciutat s'han analitzat diversos punts: en primer lloc, els contenidors de vida humana, és a dir, espais on hi ha més concentracions de persones, com per exemple, instituts, escoles, estacions de transport públic... En segon lloc, els contenidors verds: zones verdes, tipus de plantes, gespa... I per últim, els punts d'enllaç, quins connectors hi ha a la ciutat entre espais de vida humana i contenidors verds.

Aquests punts són clau a l'hora de realitzar l'anàlisi de la zona, ja que, per exemple, la manca de verd en els contenidors de vida humana, la falta de plantes autòctones en relació amb l'alt percentatge de plantes exòtiques, o la baixa qualitat de contenidors verds poden ser indicadors que cal millorar la situació de la biodiversitat del territori.

Un altre aspecte que pesa en l'anàlisi que s'està realitzant a la zona nord és la qualitat de l'aire. D'aquesta tasca s'en ocupa la CTTC, que va dissenyar un sistema amb el qual, mitjançant diverses sessions amb grups de persones voluntàries, que recorren els carrers amb un sensor de contaminació atmosfèrica que recull informació sobre l'aire de la ciutat. Aquestes dades després es passen a una estació on es recopilen per realitzar una anàlisi sobre la qualitat de l'aire, diferenciada per zones.

La diagnosi encara no ha finalitzat, però de moment, Ferrandiz comenta: "hem descobert que la zona nord-oest té un bon nivell de biodiversitat, amb contenidors verds i bons punts de connexió amb les zones urbanes. La zona nord-est, per contra, manca de zones verdes de qualitat i de connectors".

 

Alternativa arran del Covid-19

A causa de la situació extraordinària generada per la Covid-19, a hores d'ara 'vivim, respirem, replantegem Sabadell' s'ha hagut d'aturar. No obstant això, l'ADENC convida la ciutadania a seguir col·laborant amb el projecte a través de 'Naturalisme des de casa'. "Animem a la gent a fotografiar plantes de casa, ocells, i d'aquesta manera, fer conèixer la biodiversitat de la ciutat des de les seves llars", assenyala Codina.

El projecte hauria d'haver finalitzat el mes de juny, però amb motiu d'aquesta situació, es preveu que l'activitat es pugui prorrogar fins a finals d'any, per tal de poder reunir tots els resultats obtinguts de l'avaluació de la ciutat, i d'aquesta manera, realitzar una sessió de mostreig dels espais verds de la ciutat i recomanacions tècniques per fer de Sabadell una ciutat més verda.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari