Santi Ponce: "El nostre projecte vol posar en valor el ric patrimoni material i immaterial del món rural"

Ravalnet
El Santi és també professor de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) Font: XPR
El Santi és també professor de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) Font: XPR
La Xarxa posa en valor el món rural Font: XPR
La Xarxa posa en valor el món rural Font: XPR

Santi Ponce: "El nostre projecte vol posar en valor el ric patrimoni material i immaterial del món rural"

Ravalnet

Resum: 

El secretari de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat ens parla sobre una iniciativa de la què formen part diverses entitats i institucions de la Plana de Vic.

Quina és la missió de la Xarxa de Patrimoni Rural?

Els fins de l’associació són contribuir a la preservació, recerca i difusió de la memòria agrícola, ramadera, dels oficis menestrals i de la vida del món rural propis de la Catalunya central, així com dels paisatges on es despleguen; afavorir el desenvolupament econòmic, social i cultural dels municipis implicats posant en valor el seu ric patrimoni i contribuir a la dinamització local agroecològica vinculada als àmbits cultural i productiu.

L’associació també té com a objectiu participar de forma pro activa en la gestió del patrimoni rural i en la preservació i potenciació dels paisatges del territori. En definitiva, vol esdevenir una eina de participació cívica en el desenvolupament col·lectiu del medi rural que contribueixi a la preservació de la identitat de les persones en relació amb la terra, la manera de viure i els productes propis.

Quines entitats formen part de la Xarxa?

En formen part els ajuntaments de Taradell, Tona i Santa Eulàlia de Riuprimer, l’associació Tonis de Taradell, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, el mas El Colomer de Taradell, el Museu del Pa de Tona, el Camp de les Lloses de Tona, el Molí de la Calvaria de Calldetenes, l’Escola EFA Quintanes i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Amb tot, tenim prevista la incorporació de nous socis institucionals, associacions i particulars vinculats al món rural.

El seu radi d'acció es circumscriu només a la Plana de Vic o va més enllà?

El nostre àmbit d’actuació preferent és el de la Plana de Vic. Amb tot, també volem incidir en el conjunt de la comarca d’Osona i les comarques de la Catalunya Central.

Quines accions dueu a terme per tal de conservar el patrimoni rural?

Vetllem, estudiem, activem les col·leccions de peces, els edificis i els paisatges relacionats amb l’agricultura, la ramaderia i els oficis menestrals relacionats amb la vida pagesa a fi de reconèixer l’herència del món rural.

Hi ha algun projecte que destacaries per ser molt significatiu pel que fa al patrimoni rural de Catalunya?

A banda dels inventaris i de les exposicions de patrimoni, de les xerrades de difusió, estem treballant en el desplegament de projectes educatius adreçats al turisme cultural i a les escoles. Amb tot, jo destacaria els tallers de restitució de les feines del camp del cicle de l’any agrícola i dels oficis menestrals relacionats amb els pagesos, com els de carreter, baster, escloper, ferrer, forner, cisteller, etc.

Us relacioneu també amb altres entitats alienes a la Xarxa?

Sí. Formem part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, mantenim vinculacions amb entitats i estudiosos del món rural de la Catalunya Central i col·laborem en la creació d’una Càtedra del Món Rural impulsada per la Universitat de Vic – UCC.

Hi ha alguna cosa més que consideris important i que t'agradaria afegir-hi?

Convidar a totes les persones i entitats vinculades amb el medi rural i que estimen el llegat dels pagesos a participar d’aquest projecte obert i polièdric que vol posar en valor el ric patrimoni material i immaterial del món rural i fomentar l’autoestima dels seus habitants.

Afegeix un comentari nou