Àmbit de la notícia
Ambiental

Sergi Romero: “No és normal que els aiguamolls quedin secs durant la primavera”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Costa
  • El parc es considera una de les zones humides més importants de la regió.
    El parc es considera una de les zones humides més importants de la regió. Font: Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
  • El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat.
    El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat. Font: Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

L’afectació pel canvi climàtic és el principal repte que ha d’afrontar el director general del parc.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és una àrea protegida situada a la plana costanera de l’Empordà de Catalunya. Inaugurat el 28 d'octubre de 1983, forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat de Catalunya i es considera una de les zones humides més importants de la regió, juntament amb els deltes de l'Ebre i el Llobregat. L’espai se situa entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga i hi habita una gran diversitat d’espècies animals i vegetals.

Entre el 22 de maig i el 5 de juny se celebrarà la Setmana de la Natura, una iniciativa sense ànim de lucre que aposta per la conservació de la natura a Catalunya. La setmana, que s’iniciarà amb la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Biològica i finalitzarà amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, comptarà amb més de 500 activitats. En aquest marc, el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà oferirà el dissabte 27 de maig una activitat d’observació d’ocells amb una guia especialitzada.

Sergi Romero de Tejada, director general del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà des de l’any 2009, explica en quina situació es troba el parc actualment i quines afectacions està tenint el canvi climàtic en la seva biodiversitat.

Quines espècies de fauna són les més destacades dins del parc natural?

No és que hi hagi espècies més importants o menys importants. El que sí que hi ha són més o menys protegides d’acord amb la legislació catalana, estatal o internacional. Fins i tot, a vegades, no són espècies, sinó que són comunitats. Estic parlant en l’àmbit botànic, per exemple.

A partir d’aquí, sí que hi ha espècies que poden ser més o menys interessants i, per tant, es marca la gestió que s’ha de fer de l’espai en funció d’aquestes espècies. Una d’elles, per exemple, seria el bitó, una espècie d’ocell que és molt característica d’aquí i que no cria en cap altre lloc de Catalunya.

Quins són els principals reptes de conservació i gestió que afronta el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà actualment?

Ara que estem en època de sequera, la gestió de l’aigua és un dels grans reptes que tenim. Intentem buscar solucions per aprofitar la poca aigua que tenim i per millorar el sistema actual, però no és fàcil perquè no depèn de nosaltres que plogui.

Els aiguamolls mediterranis estan adaptats a les sequeres típiques de l’estiatge i és normal que durant l’estiu tinguin molt poca aigua. El que no és normal és que es quedin secs durant la primavera o la tardor, que és el que està passant en els darrers tres o quatre anys. El canvi climàtic s’està notant.

"La gestió de l’aigua és un dels grans reptes que tenim".

Com afecta el canvi climàtic a les espècies que viuen als aiguamolls?

Des del moment que no hi ha aigua, hi ha menys hàbitats per a les espècies pròpies d’aquesta zona humida. Si hauríem de tenir una zona humida on poder criar una colònia d’alguna espècie i resulta que, quan estan criant, aquesta zona està seca, aquests animals no criaran durant la primavera. Tampoc trobaran l’aliment que acostumaven a obtenir de zones amb tolls d’aigua o inundades.

I l’augment del nivell del mar també afecta?

La pujada del nivell del mar també és un desajust que ens afecta i que provocarà que tinguem uns altres aiguamolls perquè nosaltres estem situats uns pocs centímetres per sobre. Contra el canvi climàtic, per tant, toca adaptar-se. Modificar-lo no està a les nostres mans.

Quins consells donaries als visitants que vulguin gaudir de l'entorn de manera responsable?

La primera regla és no assistir quan ve tothom. Això vol dir no visitar el parc durant períodes de vacances com ara Setmana Santa perquè no es gaudirà de la mateixa manera. També recomano venir a l’espai durant la primavera, a finals de tardor i durant l’hivern perquè és quan tenim aigua.

A l’estiu els aiguamolls mediterranis queden molt secs. Molta gent se sent decebuda quan visita el parc en aquest període. És fonamental que s’entengui que no es tracta d’un aiguamoll atlàntic o de centre Europa, que té aigua a l’estiu també. Al Mediterrani normalment no n’hi ha i, per tant, no és el moment més adequat per visitar-lo.

"La primera regla és no assistir quan ve tothom".

Què destacaries de la teva feina com a director general del parc?

Aquest espai necessita una gestió i, quan veus que allò que fas funciona, és gratificant. Per exemple, quan duus a terme una actuació perquè els ocells i altres espècies puguin augmentar la producció durant la temporada de cria i funciona.

El més desafiant, ara mateix, seria gestionar l’aigua o l’ordenació de l’ús públic del parc. Ens trobem a la Costa Brava, que és una zona molt turística. Mantenir un espai natural en una zona que rep tanta afluència de públic té els seus reptes perquè s’ha de gestionar el volum de persones visitants i també l’ús que en fan de les àrees del parc.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari